Buna göre ilde kayıtlı öğrenci sayısının 492 bin 975 olduğu; Eylül 2020’de 8.sınıfı bitiren 47.228 öğrenciden 4300’ü örgün eğitime kayıt yaptırmadığı belirtildi.
Diyarbakır’da 4500 tabletin dağıtıldığı buna karşılık eğitime erişim sağlayamayan 195 bin öğrenci hakkında bir çözüm üretilemediği vurgulandı.
Sendika, bazı dini içerikli derslerin seçilmesi için, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin yönlendirmesiyle, kimi illerde eğitim yöneticilerine iletilen yazılı ve sözlü talimatlarla, öğrencilerin “Kuran-ı Kerim”, “Hz. Muhammed’in hayatı” ve “Temel Dini Bilgiler” derslerini seçmeye yönlendirilmesinin istendiğini öne sürdü.
Eğitim Sen, Diyarbakır’da anadilinde eğitim sorununun eğitime erişimi ciddi anlamda olumsuz etkilediğini söyleyerek aile içindeki iletişimde kullanılmayan dilde uzaktan eğitim alınması, ev yaşamında eğitimin sürdürülebilirliği açısından süreci daha imkansız hale getirdiğini savundu.
Eğitim Sen, raporunda Diyarbakır yerelindeki sorunları da şu şekilde sıraladı:
1) 2020 Ocak ayında yıkım kararı alınan 9 okulun yıkımı başlatılmamış, bu süre de yeni okulların inşasına başlanılmamış, öğrenciler çevre okullarla gönderilerek mağdur edilmiştir.
2) Eğitim emekçilerine yönelik gözaltı, baskı, soruşturma ve mobbingler devam ettirilmiştir.
3) Yeterli öğretmen ataması yapılmayıp pek çok okulda ücretli öğretmenler çok düşük ücretlerle emekleri sömürülmeye devam etmektedir
4) Pandemi koşullarında seyreltilmiş sınıf uygulamasına geçişlerde sorun yaşanmış ve birçok okulda sınıf mevcutları olağan halinden daha da yüksek seviyelere ulaşmıştır.
5) Okulların açık olduğu dönemde yeterli hijyen malzemeleri okullara dağıtılmamış, hizmetli personel eksikliği giderilmemiştir.
6) Öğrenciler özgür iradeleri ile seçmeli derslerini seçememiştir
7) İlimizde uzaktan eğitime öğrencilerin yarısı erişememiştir.
KAYNAK: BBC TÜRKÇE – HATİCE KAMER