Depremde en şiddetli yıkımın yaşandığı ve yardımların en geç gittiği Hatay’da bir sağlıkçı bölgede tedavi için ilaç yokluğundan bahsederken, “Sağlık personeli konusunda hiçbir sıkıntı yok. Ancak çok ciddi bir sistemsizlik, dehşet bir malzeme kısıtı var. Antiboyatik çok kısıtlı. Bize verilmiş numaralar var, arıyoruz telefonları açmıyorlar, WhatsApp’la yazın diyorlar, yazıyoruz, geri dönüş olmuyor” dedi.
Pazartesi (6 Ocak) saat 04.17’de Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7, 6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerinde büyük yıkıma neden oldu.
En şiddetli yıkımın yaşandığı ve yardımların en geç gittiği Hatay’a giden bir sağlıkçı bölgede tedavi için ilaç yokluğu olduğundan bahsetti. Sosyal medyada da yayılan videoda, sağlıkçı, “Buraya insan kaynağından çok daha fazla tıbbi yardıma, mazot, su gibi, hatta burada çalışan personel için mobil tuvaletler gibi şeylere çok acil ihtiyaç var” diye seslendi.
“Hiçbir hastayı buradan sevk edemiyorsunuz”
Hatay’da deprem bölgesinden video yayımlayan sağlıkçı, şunları söyledi:
“Şu an Hatay Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi’nin bahçesindeyiz, saat 6 gibi buraya geldik ve hemen kayıtlarımızı yaptık ve ilgili çadırlarda göreve başladık. Ancak burada Türkiye’nin her yerinden gelen çok sayıda sağlık personeli var. Beyin cerrahından ortopediğine kadar. Sağlık personeli konusunda hiçbir sıkıntı yok. Ancak çok ciddi bir sistemsizlik, dehşet bir malzeme kısıtı var. Burada su yok, mazot yok, yiyecek bir şey yok. Antibiyotik çok kısıtlı. Serum fizyolojik damar yolu açma imkanımız çok kısıtlı. İşin aksi gibi hiçbir şekilde hastayı buradan sevk edemiyorsunuz. Bize verilmiş numaralar var, arıyoruz telefonları açmıyorlar, WhatsApp’la yazın diyorlar, yazıyoruz geri dönüş olmuyor.
Pelvis fraktürü, İntrakranial hemorajiolan, pnömothorax olan hastalar o şekilde yatıyor. Ve elimizde sadece intraket, serum fizyolojik ve birkaç parça da Metahidazator çözelti antibiyotik var. Bunun dışında hiçbir şey yok maalesef ki.
Bu nedenle buraya insan kaynağından çok daha fazla tıbbi yardıma, mazot, su gibi, hatta burada çalışan personel için mobil tuvaletler gibi şeylere çok acil ihtiyaç var.”