Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, dönemin başbakanı şimdinin Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın duruşmasında, “Yüreğiniz soğumadı mı bunlara rağmen? Tam olarak amacınız ne, ne kadar ceza almamı istiyorsunuz” dedi.
Dönemin başbakanı Davutoğlu, 27 Ekim 2015’te A Haber ve ATV ortak yayınına katılmış, burada “Fırat’ın batısına PYD geçmeyecek. Geçtiği anda vururuz dedik, iki kere de vurduk. Türkiye’ye rağmen Suriye’de bir şey yapmak mümkün değil” demişti.
Demirtaş da Davutoğlu’na “Geçecek ve sen de suyun bu tarafından mal mal bakacaksın” sözleriyle karşılık vermişti.
Demirtaş sözlerini 3 Kasım 2015’te Alanya Cezaevi’nde hükümlü olarak bulunan Mehmet Gökçe isimli kişi şikâyet etmişti. Küçükçekmece başsavcılığı da Demirtaş hakkında ‘kamu görevlisine karşı alenen hakaret’ suçlamasıyla iddianame düzenlemişti. Demirtaş’ın iki yıl dört aya kadar hapsi isteniyor.
Saçlarını kazıttı
Davanın duruşması Küçükçekmece 23’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Demirtaş duruşmaya Edirne F Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Demirtaş’ın saçlarını kazıttığı görüldü.
Duruşmaya HDP milletvekilleri Dilşat Canbaz Kaya ve Ali Kenanoğlu ve çok sayıda partili katıldı. Demirtaş’ı savunmak üzere salonda birçok avukat bulundu.
Davutoğlu’nun şikayeti devam ediyor
Duruşma başında hâkim, mahkemeye yeni atandığını söyledi. Davutoğlu’nun avukatının mahkemeye mazeret dilekçesi sunduğu, şikâyetinin de devam ettiği belirtildi.
Ardından Demirtaş konuşmaya başladı. Konuşmasına İran’da saçının teli göründüğü için ahlak polisinin gözaltısı sırasında öldürülen Mehsa Emini’yi anarak başladı. Diyarbakır’ın görevden alınan belediye başkanı Dr. Selçuk Mızraklı’yla destek için saçlarını kazıttıklarını söyledi.
Demirtaş’ın konuşması şöyle: “Davutoğlu bugün muhalefet partisi lideri. Burada olmasını isterdim. Kendisinin neyimden şikâyetçi olduğunu dinlemek isterdim.
Kendisini bir sonraki duruşmaya bekliyorum. İktidara gelirlerse ifade özgürlüğünü nasıl koruyacaklarına dair bir çok beyanı var. Davutoğlu, başbakanlık yaptığı dönemde açılan davalarla ilgili şikâyetini geri çekti, şikâyetini çekmediği tek kişi benim. Mersin’de de ceza aldım kendisinin şikâyetiyle ilgili. Kendisi yine şikâyetçi. Şaşkınlıkla karşılıyorum.
Hakkımda 47 dava açıldı, 144 soruşturma açıldı, altı yıldır tutukluyum, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) göre siyasi tutukluyum. Dokuz yıl hapis cezası aldım, 38 ağırlaştırılmış müebbet ve 10 bin yıla yakın ceza istemiyle yargılanıyorum. Yüreğiniz soğumadı mı bunlara rağmen? Tam olarak amacınız ne, ne kadar ceza almamı istiyorsunuz?
Siz başbakanken icraatlarınıza dair hakkınızda bir tek fezleke ve soruşturma yokken ben muhalefet olarak sizi denetlediğim için bu kadar yıldır yargılanıyorum. Acaba siz başbakan olarak hiç mi hata yapmadınız? Bütün hatayı biz mi yaptık? Bir sonraki duruşmaya Küçükçekmece’ye gelerek kendisine bunları sormak istiyorum.”
Yargıtay savcılığının bozma görüşü
Demirtaş’ın avukatı Fırat Epözdemir, Yargıtay başsavcılığının daha önce aynı sözler nedeniyle verilen mahkumiyet kararının bozulmasına dair görüş bildirdiğini, yasama sorumsuzluğunun araştırılması gerektiğini aktardı. Epözdemir, Meclis’e yazı yazılarak aynı minvaldeki konuşmaların istenmesini talep etti. Epözdemir, Mersin’de görülen davadaki şikâyetçinin de Davutoğlu olduğunu belirterek, bu dosyanın bekletici mesele yapılmasını istedi. Epözdemir, İstanbul 47’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde de aynı demeç nedeniyle yargılama olduğunu, bu dosyanın oradaki dosyayla birleştirilmesini de talep etti.
‘18’nci madde ihlali sürüyor’
Avukat Ramazan Demir de hâkime Demirtaş hakkındaki AİHM kararını görüp görmediğini sordu. Hâkim, görmediğini söyledi. Demir, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18’nci maddesinin ihlali, yargılanan kişi hakkındaki bütün davalara gölge düşürür, bu dava da dahil. Bu ihlalin devamı anlamına gelir” dedi. Hükümet yetkililerinin açıklamalarının mahkemeyi de etkilediğini söyleyen Demir’in sözleri hâkim tarafından bölündü. Hâkim, Demir’e “Dosyadaki delil durumuna göre değerlendiririz. Vicdani ve hukuki bir karar vereceğiz. AİHM kararları da bir noktaya kadar bizi bağlar” diye yanıt verdi.
Bir sonraki duruşma tutuklanmasının yıldönümünde
Mahkeme, Demirtaş hakkında Mersin ve İstanbul’daki mahkeme dosyalarının istenmesine karar verdi. Diğer taleplerin ilerleyen aşamada değerlendirilmesine karar veren mahkeme, Demirtaş’ın bir sonraki duruşma SEGBİS’le hazır edilmesine hükmetti. Bir sonraki duruşma 4 Kasım’da saat 14:00’te görülecek.
KAYNAK: DİKEN – CANAN COŞKUN