Seçimlerin, daha önce Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı gibi 14 Mayıs’ta yapılması ihtimali güçlenirken, Yüksek Seçim Kurulu da (YSK) bu yöndeki hazırlıklarını hızlandırdı. YSK’da genel eğilim, deprem bölgesinden ayrılanların, kayıtlı oldukları seçim bölgesi için değil, yerleştikleri seçim bölgesi için oy kullanması yönünde. Edinilen bilgiye göre depremzedeler, yeni kayıt yaptırmaması durumunda da kendi iline giderek oy kullanabilecek. Deprem bölgelerinde de oy kullanmayı kolaylaştırmak için de bir komisyon kuruluyor. Bu kapsamda YSK yetkilileri, partiler dışında AFAD görevlisi ve yardım kuruluşu gönüllüleri gibi kişilerin de sandık kurulu oluşumunda görev alabileceği bir düzenleme üzerinde çalışıyor.
Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminin zamanında yapılıp yapılamayacağı tartışmaları sürerken, AKP içerisinde yapılan toplantılarda seçim tarihine ilişkin görüş de yavaş yavaş netlik kazanıyor. AKP’de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce açıkladığı gibi seçimlerin, 14 Mayıs’ta yapılması yönünde görüşün ağırlık kazandığı öğrenildi. Bu kapsamda YSK da özellikle deprem bölgesinde kalanlarla, kentlerini terk etmek zorunda olan depremzedelerin seçimlerde nasıl ve hangi seçim bölgesi için oy kullanacağına yönelik çalışmalarını hızlandırdı.
“Başka ile sandık taşımak yetki karmaşası yaratabilir”
Başka illere giden depremzedeler için gittikleri illerde sandık kurulması tartışmaları da devam ederken YSK yetkilileri, 2018’de yapılan değişiklikle 298 sayılı Kanun’un 5. maddesine eklenen, “Aynı binada oturan seçmenler, hane bütünlüklerinin korunması ve aynı seçim bölgesinde kalmaları şartıyla, farklı sandık bölgelerine kaydedilebilir” hükmüne dikkati çekiyor. Aynı seçim çevresi içinde mahallelerin başka bir mahalleye taşınmasının mümkün olduğunu ancak bir ildeki sandıkların başka bir ile taşınmasının mümkün olmadığını dile getiren YSK yetkilileri, aynı zamanda bu durumun seçim kurulları arasında yetki karmaşasına da neden olabileceğini belirtiyor.
Güncelleme genelgesi için komisyon kuruluyor
Edinilen bilgiye göre YSK yetkilileri, bu doğrultuda başka illere giden depremzedelerin gittikleri iller için, deprem bölgesinde kalan depremzedelerin de kendi illeri için oy kullanabileceği bir senaryoya ağırlık vermiş durumda. Seçim takviminin başlamasının ardından seçmen kayıtları güncellenecek, seçmenlerin kayıtları UYAP altyapısını kullanan SEÇSİS kayıtları ile karşılaştırılacak. Depremzedeler gittikleri seçim bölgesine kayıt yaptırarak oy kullanabilecek. Bu ile nakil yapmak istemeyen depremzedeler de en son kayıtlı oldukları adreste seçmen olarak oy verebilecek. Deprem bölgesinde de çadır ya da konteynerlere yerleştirilen seçmenler de kayıt altına alacak. Deprem bölgelerinde oy kullanmayı kolaylaştırmak amacıyla da yayınlanacak güncelleme genelgesi için özel bir komisyon kurulacak. Yasal düzenlemelerin imkan tanıdığı ölçüde esneklik de tanınacak.
AFAD yetkilisi, sandık kurulu üyesi olabilecek
Deprem bölgelerinde sandık kurulları için de yine yasal düzenlemelerin imkan tanıdığı ölçüde yeni uygulamalar yapılabilecek. Bu doğrultuda YSK yetkilileri ile partilerin YSK temsilcileri, sandık kuruluna kimlerin dahil olabileceği konusunu gündemine aldı. Bunun için de AFAD yetkililerinden, bölgede çalışma yürüten yardım kuruluşu temsilcileri ve belediye görevlilerine kadar farklı kişilerin sandık kurulu üyesi olabilmesine yönelik genelgeler hazırlanabilecek.
Öte yandan illerin milletvekili sayıları da değişmeyecek. YSK, illerin vekil sayısını son yapılan nüfus sayımını dikkate alarak belirleyecek. Bu seçimlerde milletvekili sayısı 31 Aralık 2022’de belirlenen nüfusa göre yapılacak.
KAYNAK: T24 – ERAY GÖRGÜLÜ