Haberdar
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Haberdar
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa GENEL

Uzmanlardan uyarı: İstanbul'da yayılımı artan 'Aedes' sivrisineği alerjik reaksiyona yol açıyor

2022-08-06
Uzmanlardan uyarı: İstanbul'da yayılımı artan 'Aedes' sivrisineği alerjik reaksiyona yol açıyor
Share on FacebookShare on Twitter

Prof. Dr. Ahmet Akçay, İstanbul çevresinde görülmeye başlanan ve bulaştırdığı zika virüsüyle sarıhumma hastalığına neden olan “Aedes” türü sivrisineklerin çocuklar üzerinde sokma işleminden sonra normal sivrisineğe oranla daha büyük ve yara formunda belirtiler bıraktığını gördüklerini söyledi

 

‘Aedes’ türü sivrisineklerin, insanları ısırdıklarında normal sivrisineğe oranla daha büyük yara formunda belirtiler bıraktıkları, alerjik ve immünolojik rahatsızlıklara neden olduklarına ilişkin uyarı yapan uzman doktorlar, vatandaşlardan önlem almalarını istedi.

 

Alerji ve Astım Derneği ile Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneğinden uzmanlar, İstanbul çevresinde görülmeye başlanan ve bulaştırdığı zika virüsüyle sarıhumma hastalığına neden olan Aedes türü sivrisineklere ilişkin açıklamada bulundu.

 

Yayılmacı bir tür

 

Alerji ve Astım Derneği Başkanı, Çocuk Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, Aedes türü sivrisineklerin Doğu Karadeniz bölgesinde, Artvin’den başlayarak Giresun sınırına kadar yerleşik bir popülasyona ev sahipliği yaptığı ve Batum’dan Kırım Yarımadası’na doğru yayılım gösterdiğini kaydetti.

 

Aedesin virüs taşıma, bulaş gösterme kapasitesi yüksek ve yayılmacı bir tür olduğunu belirten Akçay, bu türün adaptasyon özelliği sayesinde artık yalnızca yaz aylarında değil, mart ve kasım ayları arasında da hızlı gen aktarımı aracılığıyla hayatta kalabilme yeteneğini geliştirebildiğini bildirdi.

 

Anadolu da tehdit altında

 

Aedes albopictus” türünün Türkiye’nin batısında İstanbul ve Trakya’dan, doğu tarafında ise Doğu Karadeniz bölgesinde Giresun’a kadar yayılım gösterdiğini anlatan Akçay, batı tarafta Kocaeli ve Giresun arasında yayılım gösteren bu vektörün 5-7 yıl içerisinde Orta Anadolu bölgesine kadar yayılım gösterebileceğinin tahmin edildiğini aktardı.

 

Prof. Dr. Akçay, tek seferde 200’den daha fazla yumurta bırakabilen Aedes sivrisinek türünün, spesifik olarak ağaç kovuklarında, ağaç kök noktalarında oluşan su birikintilerinin içlerinde, atık lastiklerin iç kısımlarında ve longozlarda ürediğine dikkati çekti.

 

Yaz aylarında geceleri daha sık görülebilen sivrisinekler için yapılan ilaçlamaların yeterli olmadığını vurgulayan Akçay, “Aedes türü, tipik olarak kapalı yerlerde bekleyen ve gizlenen bir tür olup, en fazla 100 metrelik bir menzilde uçabiliyor. Yumurtalarını bina çevrelerinde yer alan su depolarında, yağmur suyunu muhafaza edebilen araç lastiklerinin içlerinde, dekoratif havuzlarda, boş içecek ve yiyecek kaplarında, çatı katı veya saksı gibi yerlere bırakıyor” bilgisini verdi.

 

Akçay, Aedes cinsi sivrisineklerin, başlıca dış mekanlar olsa da hem iç hem dış alanlarda kan emen, saldırgan bir sivrisinek türü olduğunu belirtti.

 

Aedes sivrisinek ısırığının nasıl geçeceği konusunda spesifik bir bilgi bulunmadığını, ancak herhangi bir sivrisinek ısırığı için yapılan uygulamaların aynılarının uygulanabileceğini bildiren Akçay, “Bunların dışında kökten çözüm odağından bakıldığında ilaçlama uzun vadeli ve net bir çözüm yolu değildir. Çok daha farklı çözüm yöntemlerinin birlikte kullanılması bizi esas sonuca götürür. İlk olarak bataklıkların kurutulması gerekir. Biyolojik yöntemlerin oluşması gerekiyor, zira sivrisinek larvalarını yiyen balıklar hala var” ifadelerini kullandı.

 

Prof. Dr. Akçay, bu türe özellikle dere kenarlarına yakın bölgelerde rastlandığına işaret ederek, “Aedes sivrisineğinin ana belirtilerini gözlemlediğimizde çocuklar üzerinde sokma işleminden sonra normal sivrisineğe oranla daha büyük ve yara formunda belirtiler bıraktığı sonucunu görmekteyiz. Sivrisinek ısırığından sonra ısırılan bölgelerin kaşınması sonrası kalan izleri incelediğimizde ise normal sivrisinek izlerine oranla daha derin ve büyük formda olduğu rastladığımız bulgular arasındadır.” açıklamasında bulundu.

ShareTweetShare
Önceki Haber

Mustafa Balbay: 3 bin kişiye tüm KPSS sorularının verildiği, benzer durumun öteki sınavlarda da yaşandığı konuşuluyor

Sonraki Haber

Quentin Tarantino, şimdiye kadar yapılmış en iyi filmi seçti: Jaws

BENZER HABERLER

Yeni Malatyaspor Kulübü, enkaz altında kalan kalecisi Ahmet Eyüp Türkaslan'ın cansız bedenine ulaşıldığını açıkladı.
GENEL

Yeni Malatyaspor: Kalecimiz Ahmet Eyüp Türkaslan, depremde göçük altında kalarak hayatını kaybetmiştir

2023-02-07
Kahramanmaraş depremlerinin etkilediği 10 ilden birisi olan Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde vatandaş halen kurtarma, enkaz kaldırma yardımı bekliyor. Yaşlı bir vatandaş, "Bir tas çorba getirin şu millete dağıtın. Allah’tan korkun. Millet binanın altında kaldı. 7 tane cenaze var. Elimizle kazıdık, bir babayı kurtardık. Anne 3 çocuk enkazın altında kalmış. Ailesi karşıda oturuyor. Enkazın altında cenaze var. Allah’tan korkun" diye isyan etti.
GENEL

Hatay Kırıkhan’da yardım bekleyen vatandaş: Enkazın altında cenaze var, elimizle kazıdık, Allah’tan korkun!

2023-02-07
Hatay'da arama-kurtarma çalışmalarına katılan Yunanistanlı kurtarma ekibi, 6 yaşındaki bir çocuğu enkaz altından sağ olarak çıkardı.
GENEL

Yunan kurtarma ekipleri 6 yaşındaki çocuğu enkazdan sağ çıkardı

2023-02-07
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremden etkilenen Diyarbakır'daki son durumu paylaştı. Paylan, "Hiçbir yara almamış enkaz altındaki vatandaşlarımız donmaktan hayatını kaybediyor. Benim çağrım: Bu gece hiç kimse enkaz kaldırma çalışmasını durdurmasın" çağrısını yaptı.
GENEL

HDP’li Paylan: Hiçbir yara almamış enkaz altındaki vatandaşlarımız donmaktan hayatını kaybediyor, gece enkaz kaldırma çalışmasını durdurulmasın!

2023-02-07
Adıyaman'dan bir depremzede, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda AFAD çalışmalarının kameralar geldikten sonra başladığını söyledi.
GENEL

Çekim yapmak için AFAD ekiplerini bekleyen TRT muhabirine vatandaşlardan tepki

2023-02-07
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem nedeniyle Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayını kim olacağının görüşüleceği 13 Şubat tarihli toplantı ertelendi.
GENEL

Millet İttifakı toplantısı ertelendi

2023-02-07
Sonraki Haber
Quentin Tarantino, şimdiye kadar yapılmış en iyi filmi seçti: Jaws

Quentin Tarantino, şimdiye kadar yapılmış en iyi filmi seçti: Jaws

Tayvan'ın kamuya ait füze şirketinin yetkilisi otel odasında ölü bulundu

Tayvan'ın kamuya ait füze şirketinin yetkilisi otel odasında ölü bulundu

Beyaz Saray'ın yanına yıldırım düştüğünde yaralanan dört kişiden üçü hayatını kaybetti

Beyaz Saray'ın yanına yıldırım düştüğünde yaralanan dört kişiden üçü hayatını kaybetti

Please login to join discussion
Haberdar

Gerçekler Sadece Gerçekler

MENÜ

  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR

Gerçekler Sadece Gerçekler