TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken dini nikâhla evlendirdiği ve cinsel istismara uğradığı iddiasıyla ilgili olarak, davanın açıldığını ve takipçisi olacaklarını söyledi. Şentop, “Çocuk istismarı en iğrenç, en ahlaksız suç. Buna asla müsaade gösterilmemeli” dedi.
CNN Türk televizyonunda canlı yayınlanan Hakan Çelik ile Hafta Sonu adlı programa katılan Şentop, gündemdeki konularla ilgili konuştu. Bütçe görüşmelerinde yaşanan kavgalardan Türkiye’nin terörle mücadelesine kadar birçok konuya değinen Şentop, ülkenin gündemine oturan 6 yaşındaki çocuğa cinsel istismar konusu hakkında net açıklamalarda bulundu. Şentop, “Toplumu ya da bir kesimi itham etmemek gereklidir. Bizim anayasamızda da çocuklarımızın istismardan korunacağı belirtiliyor. Dava açılmış durumda, bunun takipçisi olacağız. Buna asla müsaade gösterilmemeli” diye konuştu.
Şentop’un konu ile ilgili açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Çocuk istismarının en iğrenç, en ahlaksız suç olduğunu ifade ettim. Şüphesiz çocuklar ebeveynin terbiyesi, eğitim, gözetimi altındadır. Fakat devletin de gözetimi altındadır. Bizim anayasamızda da çocuklarımızın istismardan korunacağı belirtiliyor. Bu konu çok vahim bir konu. Dava açılmış durumda, Aile Bakanlığımız bunu takip ediyor. Bunun biz de takipçisi olacağız. Buna asla müsaade gösterilmemeli. Yine bunu takibi ile ilgili olarak gerek emniyette gerek soruşturma aşamasında bazı şüphe uyandıran hususlardan bahsediliyor. Nitekim o konularda HSYK inceleme başlattı. Açıklığa kavuşturulması lazım. Aslında mevzuatımızda yeterli düzenlemeler var ama bunların gereken hassasiyetle takip edip uygulamak gerekir. Bu şüphesiz hiç tartışma olmaksızın toplumun bütün kesimleri tarafından da lanetlenmiş bir konu ve olaydır.
Suçun şahsiliğinden bahsediyoruz. Onu işleyen üzerinde yoğunlaşmak gerekir. Toplumu ya da bir kesimi itham etmemek gereklidir.
Yargının işleyişinin yavaşlığı konusunda hepimiz şikâyetçiyiz. Yargının mümkün olduğu kadar delili elde etmesi gerekiyor. Bu da biraz zaman alıyor. Toplumda infial barındıran daha önceki olaylarla ilgili de bakıyorsanız mahkeme tarafından gereken işlemler yapılmış. Böyle konularda, biraz daha hassas ve daha hızlı sonuç alacak şekilde hareket etmek gerekir diye düşünüyorum.
Bizde bazı kelimeler üzerinden değerlendirme yapmaya çalışan insanlar var. Kadı adaleti, bugün karşılığı hakimdir. Kadıyı önemsiz bir kelimeyle gösteriyor. İçeriğini bilmediğiniz kötü bir anlam yüklediğiniz kelime üzerinden bir yorum yapıyorsunuz. Burada önemli olan hukuk kurallarına uygun hareket etmeleri gerekir.”