Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold (SSR Mining ve Çalık Grubu) şirketine ait Çöpler Altın Madeni‘nde meydana gelen siyanürlü toprağın kaymasıyla ilgili olası tehditleri, iki yıl önceki siyanür sızıntısıyla ilgili dava sürecini ve ilçedeki sorun durumu avukat Ümit Altaş, metalürji yüksek mühendisi Cemalettin Küçük ve CHP Erzincan İl Başkan Yardımcısı Yalçın Tanrıverdi, T24’ten Candan Yıldız’a yorumladı.
Çevre felaketine neden olabilecek olayla ilgili İliç’teki son durum ve Erzincan Valisi’nin açıklamalarını değerlendiren CHP Erzincan İl Başkan Yardımcısı Yalçın Tanrıverdi “Altın madeninde kullanılan posa daha öncesinde yığında çatlaklar olduğunu söylüyorlar. Hatta bir yetkili oradaki arkadaşların çatlakların tespiti için oradaydı diyor. Göçük iki tarafta da var. Madenciler Odası Genel Başkanı bize resmi bir rapor verdi. Kapasite 54 milyonken 83 milyon tona çıkarılmış. Teknik elemanların verdiği bilgiye göre kapasite artırımında yeni ÇED verilmesi gerekiyormuş. Buranın bir felaket ortaya çıkaracağı belliydi. Göçükle ilgili hiçbir çalışma yok yağmurdan dolayı Çatlaklarla ilgili sorularımıza ‘tam konuyu bulmuyoruz’ yanıt veriyorlar.” Çalışma sahasına hiç kimseyi almıyorlar” ifadelerini kullandı.
İliç’teki durumu yakından takip eden metalürji yüksek mühendisi Cemalettin Küçük, “Halka doğru söylesinler. Öğütülmüş kimyasal taşıyan cevherin Fırat Nehri’ne ulaşması değildir sadece mesele. Zaten yıkılmış yayılmıştır. Burada işlenmiş kimyasal 25-30 milyonluk cevher söz konusu. Yer altından sızıntı başlamıştır. Yer altı sularını bulaşmıştır. Ben boşaltılmasını önerdim. Çünkü yağan yağmur cevheri ıslattığında PH’ını düşüremezseniz siyanür buharlaşacak bütün çevreye yayılacak” diye konuştu.
Avukat Ümit Altaş da iki yıl önce aynı madende siyanür sızıntısıyla ilgili soruşturmanın davaya dönüşmemesiyle ilgili tartışmalı noktaları açıkladı.
Altaş “Dava açan Sedat Cezayirlioğlu, keşif yaparken alana alınmadı. Oysa kendisi davacı olan taraf. Kovuşturmaya yer yok diyen savcının hazırladığı soruşturmada tespitler var. Gerekli önlemler alınmamış, uluslararası denetim için kodlar bulundurulmamış. Yıkılabileceğine ilişkin tespitler yapılmış ama buna rağmen kovuşturmaya yer yok dendi. İtiraz ettik. Bir yıl geçti ama itirazımıza ilişkin karar hâlâ yok” dedi.