ABD Donanması’nda 6. Filo’ya bağlı olarak görev yapan sancak ve komuta gemisi USS Mount Whitney gemisi dün Sarayburnu’na demirledi. USS Mount Whitney’in demirlemesiyle birlikte Karadeniz’in en gergin olduğu dönemde Türkiye’de art arda iki ABD gemisi gelmiş oldu. Geçtiğimiz hafta da Sage Wolverine Tatbikatı kapsamında ABD Uçak Gemisi Görev Grubu Komutanı Albay William McCormack Harkin, Gökçeada’yı ziyaret etmişti.
ABD Donanması’nın en eski üç gemisinden biri olan USS Mount Whitney’in Sarayburnu’na demirlemesinin ardından basın mensuplarına gemiyi tanıtırken açıklama yapan ABD Büyükelçisi Jeffrey L.Flake, “Bu ziyaretin, Türkiye ve ABD arasındaki iş birliği ve koordinasyonun çok iyi bir örneği olduğunu düşünüyorum. Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler 70 yılı aşkın ilişkiler, özellikle NATO üyeliği çerçevesindeki ilişkiler ve daha öncesinde yakın ilişkilerimiz olmuştu. Bu birliğimiz, bu geminin ziyareti Türk-Amerikan ortaklığını, aynı zamanda bu gemi ziyaretiyle ortaklığın geldiği noktayı iyi bir şekilde sembolize ettiğini düşünüyorum” diye konuştu.
13 Ağustos’ta Milli Savunma Bakanlığı, ABD Uçak Gemisi Görev Grubu Komutanı Albay William McCormack Harkin’in, Gökçeada’yı ziyaret ettiğini duyurmuştu. NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 görevine katılan TCG GÖKÇEADA, USS GERALD R. FORD Uçak Gemisi Görev Grubu’na refakat etti.
Ayrıca Sage Wolverine Tatbikatı kapsamında, ABD Deniz Kuvvetleri unsuru USS NORMANDY ile “Personel Değişim Eğitimi” gerçekleştirildi.
Karadeniz en gergin günlerini yaşıyor
ABD savaş gemilerinin art arda Türkiye ziyaretleri, Karadeniz’in en gergin olduğu döneme denk geldi.
Rusya, Türkiye ve BM’nin arabuluculuğunda imzalanan, Rusya’nın işgalinden sonra Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması’na katılımını 17 Temmuz’da durdurduğunu duyurmuştu.
Rusya, 17 Temmuz’da Tahıl Anlaşması’na katılımını durdurduktan sonra Ukrayna’nın Karadeniz ve Tuna Nehri’ndeki liman altyapısını ve tahıl ambarlarını hedef almaya başladı.
Rusya’nın Karadeniz ticaret merkezlerini kullanan gemilerin hedef alınabileceğine dair tehditlerine rağmen Tahıl Girişimi’nin fiilen durmasının ardından ilk kez Ukrayna’nın Odessa limanından açılan sivil kargo gemisi, dün İstanbul’a vardı.
Rusya Savunma Bakanlığı, Joseph Schulte’nin Türkiye’ye yola çıkmasından birkaç gün önce, Karadeniz’de devriye gezen Rus gemisi Vasiliy Bikov’un Palau bayraklı Şükrü Okan adlı Türk yük gemisine uyarı ateşi açtığını ve gemiyi durdurduğunu açıklamıştı. Ukrayna’nın İzmail Limanı’na hareket ettiği iddia edilen gemiye yasak kapsamına giren bir yük taşıyıp taşımadığının denetlenmesi amacıyla durması yönünde önce uyarı yapıldığı, ancak buna tepki vermediği, bunun üzerine uyarı ateşi açılarak durdurulduğu haber verilmişti.
Türkiye Cumhurbaşkanlığı: Rusya’yı ikaz ettik
Türkiye tarafının Şükrü Okan gemisine yönelik Rus baskınına ilişkin uzun süre konuyla ilgili açıklama yapmaması tartışma yaratmıştı. Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Rusya’nın ikaz edildiği açıklamasında bulunmuştu.
X platformunda yapılan açıklamada Şükrü Okan’a yapılan teftişin uluslararası sularda gerçekleştiği ve geminin sahibi Türk olsa bile geminin Palau bandıralı olduğu vurgulanmış; aynı zamanda olayın ardından “Rusya’daki muhatapların Karadeniz’de gerginliği tırmandıracak bu tarz girişimlerden kaçınılması için uygun bir şekilde ikaz edildiği” belirtilmişti.