Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ü, fay hattı üzerindeki binaların kentsel dönüşüm kapsamına alınması ve bu hat üzerinde imar izni verilmemesi konusunda uyardıklarını ancak “Çalışma yapmaya gerek yok” yanıtını aldıklarını söyledi.
Depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 7 binin üzerine çıkarken, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, T24’e, Kahramanmaraş’la ilgili ihmalleri göz önüne seren bir açıklama yaptı. 2020 yılındaki Elazığ depremi sonrasında Deprem Danışma Kurulu kurduklarını belirten Alan, fay hattı üzerinde yer alan ve depremden doğrudan etkilenme riski yüksek illere ilişkin raporlar hazırladıklarını kaydetti.
Raporları, cumhurbaşkanına ve bakanlara da gönderdik
Raporları resmi yazılarla Cumhurbaşkanına, TBMM Başkanına, bakanlara, ilgili kurumlara ve valilere ulaştırdıklarını kaydeden Alan, il temsilcilerinin de raporları birebir görüşmelerle belediye başkanlarına anlattığını kaydetti.
“Kentsel dönüşüm kapsamına alınmalı” dedik
Kahramanmaraş il temsilcisinin de Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’den randevu talep ettiğini kaydeden Alan, şunları söyledi:
“Temsilcimiz, belediye başkanına tespit ettiğimiz fay hatlarının Nazım İmar ve Uygulama İmar planlarına işlenmesi, bu bölgelerde sakınım bandı oluşturulması ve bu bant üzerinde yapılaşmaya sınırlama getirilmesi gerektiğini anlattı. Çünkü bu hatlar üzerine insanların yaşayacağı yapılar yapamazsınız, yapmamalısınız. Ayrıca, mevcut olan konutların da kentsel dönüşüm kapsamına alınarak vatandaşların güvenli alanlara taşınması gerektiğini de vurguladı.
“Halen bölgede imar izni veriliyor”
Fakat, il temsilcimizin 2021 yılı Ağustos ayında bana anlattığına göre belediye başkanı, buna gerek olmadığını belirterek, bu tür çalışmaların faydası olacağına inanmadığını söylemiş. ‘Herhangi bir çalışmaya gerek olmadığını’ belirtmiş.”
“Maraş Şehir Hastanesi de iyi durumda değil deniyor”
Fay hattı olarak tespit edilen bölgelerde halen imar izni verildiğini vurgulayan Alan, şöyle devam etti:
“Büyükşehir Belediyesi, depreme karşı ne kenti hazır hale getirecek çalışmalar yapmış, ne de kendi kurumsal altyapısını güçlendirmiş. İl temsilcilerimiz, şu anda Kahramanmaraş Şehir Hastanesi’nin de iyi durumda olmadığını ve hizmet veremediğini belirtiyor. Bakıyoruz, Adıyaman’da belediye binasının kendisi yıkılmış. Belediye, ‘deprem olursa, afet olursa ben burada hizmetlerimi devam ettirmek zorundayım, buna karşı önlem alayım’ dememiş.“
KAYNAK: T24 – ERAY GÖRGÜLÜ