Ankara’da gözaltına alınan gazeteciler Sibel Yükler, Fırat Can Arslan ve İzmir’de gözaltına alınan Delal Akyüz ve Diyarbakır’da gözaltına alınan Evrim Deniz emniyetteki sorgularının ardından akşam saatlerinde adliyeye sevk edildi.
Savcılık sorgusunun ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen Yükler, Deniz ve Akyüz, yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken; Arslan, “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek- (TMK 6/1)” suçlamasıyla tutuklandı.
Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği, Arslan’ın tutuklanma kararında adli kontrol şartının yetersiz kalacağını belirtti.
Hakimlik, tutuklama gerekçesinde “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme suçunu işlediğini, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı terör suçları soruşturma bürosunda görev yapan Cumhuriyet Savcısı ve eşi olan Hakim’in isimlerini paylaştığı, Cumhuriyet Savcısının görevine ilişkin dava ve bu dava dosyasında tutuklu olan gazeteci kişiler de vurgulanmak suretiyle yeni görev yerinin belirtildiği, kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delillerin mevcut olduğu ve kaçma ihtimalinin kuvvetle muhtemel bulunması sebebiyle adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutuklanması karar verilmiştir” dedi.
Arslan ise; ifadesinde “Suçlamaları kabul etmiyorum. Ben yaptığım paylaşımda sadece Hakimler Savcılar Kurulu kararnamesini paylaştım hiçbir yorum katmadım, hedef göstermek gibi bir niyetim ve amacım yoktu” dedi.
Avukat Özdoğan: Tweet’i niçin paylaştıklarını sordular
Gözaltı sürecinde bianet’e konuşan avukat Nuray Özdoğan, gazetecilerin, “terörle mücadelede görevli kişiyi hedef göstermek” suçlamasıyla gözaltına alındıklarını söyledi.
Gazetecilere tek soru sorulduğunu belirten Özdoğan, şöyle dedi: “Sibel Yükler’e, Fırat Can Arslan’ın paylaşımını neden RT [Sosyal medya platformu Twitter’da bir kullanıcının paylaşımını diğer kullanıcıların paylaşması] ettiğini, Fırat Can Arslan’ın ise neden bu paylaşımı yaptığını sordular.
“Gazeteciler, paylaşımın haber değeri olduğunu, gazetecilik faaliyeti olduğunu belirttiler. Gizli bir bilgiyi paylaşmadıklarını, suçlama konusu yapılan bilginin HSYK kararnamesi olduğunu ve kamuya açık olduğunu söylediler. Hedef gösterme olmadığını söylediler.”
Evrim Kepenek adliyeye çıkartılmayı bekliyor
Öğlen saatlerinde gözaltına alınan bianet’in Kadın ve LGBTİ+ hakları editörü Evrim Kepenek’in Taksim Şehit Haşim Usta Polis Merkezi’ndeki ifade işlemi bitti.
İfadede Kepenek’e bianet’in avukatı Meriç Eyüboğlu ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) avukatı Ülkü Şahin eşlik etti. İfade işlemi yaklaşık bir saat sürdü.
Polis Kepenek’e ifadede Diyarbakır’da Haziran 2022’den Temmuz 2023’e kadar hapis tutulan 16 (yargılanan 18) gazetecinin iddianamesini hazırlayan savcı ve mahkeme heyetindeki eşinin Samsun Vezirköprü’ye tayin edilmesini yazan Fırat Arslan’ın tweetini neden paylaştığını sordu.
İfade sonrası bilgi veren Meriç Eyüboğlu, polisin ilk olarak ifadeyi soruşturma savcısına göndereceklerini ve kararına göre hareket edeceklerini söylediklerini aktardı. “Ancak ifade sırasında polisin yaptıkları telefon konuşmalarından bu gece tutulacaklarını anladık.” dedi.
“Tümüyle keyfi, tümüyle hukuk dışı bir durum”
Eyüboğlu “Nitekim ifadeden sonra Evrim’in bu gece gözaltında kalacağı yarın sabahtan Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) vasıtasıyla Diyarbakır Savcılığına bağlanıp ifade vereceği ‘resmi’leşti. İfadeye davet edilse gidip verecek yıllardır aynı adreste ikamet eden işyeri, telefonu bilinen kamuoyunca tanınan her zaman erişilebilecek bir gazetecinin ev baskınıyla bir de kelepçelenerek gözaltına alınması üstüne bir gece de gözaltında tutulması tümüyle keyfi, tümüyle hukuk dışı bir durum. Gözaltındaki tüm işlemler 14.48 itibariyle bittiği halde serbest bırakılmaması da yani yarın sabah alınacağı söylenen SEGBİS ifadesinin bugün alınmaması da keyfiyetin bir başka göstergesi” diye konuştu.
“Peki tüm bunlar neden?” diye soran Eyüboğlu devamında şu açıklamayı yaptı:
“Resmi gazetede yayınlanan son hakim savcı atamaların ilişkin haber yapılması ve bu haberin retweetlenmesi. Aleni olan bir bilginin haberleştirilmesi bir yana bunun dünyanın her yerinde haber değeri olduğu tüm toplumu ilgilendirdiği de açık. Üstelik haberde ismi geçen savcı ve hakim Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 6/1 maddesinde düzenlenen ‘terörle mücadelede görev alan kamu görevlisi’ tanımına girmediği için de bu suçlama hukuken tamamıyla temelsiz. Sonuç olarak tek kelimeyle söylersem bu intikam gözaltısı, intikam soruşturması. Hiçbir hukuki temeli yok.”
Evrim Kepenek, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
bianet Kadın ve LGBTİ+ hakları editörü ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İşyeri Temsilcisi Evrim Kepenek, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Kepenek bu sabah 10.00’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine getirildi.
Polis, Kepenek’i adliyeye götürdüğü sırada metal kelepçe taktı. Adliye güvenliği ise gelişmeleri takip eden gazetecilere “Çekim yapmak için izniniz var mı” diyerek engel olmaya çalıştı, “Size burada çekim yaptırmam” dedi. Ancak güvenlik müdürleri daha sonra personelini geri çekti.
Kepenek’in savcılıktaki ifade işlemi 11.40 civarında başladı, buradaki ifadesinin ardından yurtdışına çıkış yasağı ve ayda bir imza vermek şeklindeki adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakılmasına hükmedildi.