Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okullarda öğrencilere her gün bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek vermesi için yürütülen mücadele devam ediyor. Kampanyayı yürüten Ekmek ve Gül dernekleri, veli dernekleri, kadın dayanışma dernekleri beslenme hakkı için çarşamba günü görülecek davaya katılım çağrısı yaptı.
Kampanya kapsamında okullarda ücretsiz yemek verilmesi için Meclis’e getirilen yasa tasarısı reddedilmiş, doğrudan Milli Eğitim Bakanı’na teslim edilen imzalar ise yanıtsız bırakılmıştı.
Ankara’da Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği’nden yapılan açıklamada, çocukların beslenmesinin devletin görevi olduğu olduğu vurgulanarak daha önce verilen sözlerin yerine getirilmesi istendi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
‘ÇOCUKLARIN AÇLIKTAN BAŞI AĞRIYOR, DERS DİNLEYEMİYOR’
Çocukların eğitime erişimini garanti altına alması gereken, çocukların güvenliğini, sağlığını gözetmesi gereken Milli Eğitim Bakanlığı, çocuklar okullarda açlıktan baş ağrısıyla ders dinleyemez haldeyken bir öğün ücretsiz yemek vermeyi hâlâ planları arasına almıyor. Çocukların sağlıklı gelişimi, eğitime erişimi için kritik olan beslenme hakkını hayata geçirmek eğitimin her kademesinde ücretsiz ve sağlıklı bir öğün yemek verilmesi tüm devlet kurumlarının sorumluluğu altında.
DAVAYA ÇAĞRI YAPILDI
21 Şubat Çarşamba günü Ankara 3. İdare Mahkemesine, Ankara’daki kadınları, velileri, işçileri, emekçileri, öğretmenleri, kadın örgütlerini, kadın derneklerini, veli derneklerini, sendikaları, meslek odalarını, milletvekillerini duruşmayı takip etmeye çağırıyoruz.
‘ÇOCUKLAR AÇLIKTAN BAYILIYOR, BODURLUK GÖRÜLÜYOR’
Ülkenin dört bir yanında da bu duruşmanın görüleceği 21 Şubat gününü çocuklarımızın yoksulluğa terk edilmesine, kadınların geceleri fırın fırın çocukları için bayat ekmek toplamak zorunda kalmasına, çocukların okullarda açlıktan bayılmasına, sağlıklı beslenemediği için çocukların bodurluk yaşamasına, kız çocuklarının eğitimden koparılmasına karşı ses çıkarttığımız, ‘Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı’ dediğimiz bir gün haline getirmeye çağırıyoruz. Bu günü kendi şehirlerimizde, kendi mahallelerimizde, kendi okullarımızda bu hakkı talep etmek üzere tüm meslek odalarını, sendikaları, baroları, kadınları, velileri, kadın derneklerini sokağa çıkmaya, ses çıkarmaya çağırıyoruz.”