Haberdar
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Haberdar
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa GENEL

Beş soruda Emre Olur soruşturması

2022-09-21
Beş soruda Emre Olur soruşturması
Share on FacebookShare on Twitter

Organize suç örgütü olduğu iddiasıyla hakkında yakalama kararı bulunan Sedat Peker’in rüşvet iddialarının ardından “basın danışmanı” olarak bilinen Emre Olur hafta sonunda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da müdahil olduğu bir operasyonla Arnavutluk’tan Türkiye’ye getirildi.

 

Olur’un getirildiğini Emniyet Genel Müdürlüğü ve Bakan Soylu, Twitter’dan yaptıkları paylaşımlarla duyurdu. Olur halen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Bürosu’nun nezaretinde savcı karşısına çıkmayı bekliyor.

 

DW Türkçe, Emre Olur soruşturması ile ilgili bilinenleri ve iddiaları mercek altına aldı.

 

Sedat Peker’in basın danışmanı Emre Olur’un devlet arşivindeki fotoğrafı troll hesabın eline nasıl geçti?

Bu hesap Olur hakkında işlem yapılmadan önce ikametini paylaştı

Gazetecileri de hedef gösterdi #DWHaber pic.twitter.com/D6NaNz94u9

— DW Türkçe (@dw_turkce) September 20, 2022

 

Emre Olur’un yakalanması neden önemli?

 

Emre Olur, uzun yıllardır Sedat Peker’in basın danışmanlığını yürütüyor. Organize suç örgütü lideri Peker’in bir basın danışmanı istihdam etmiş olması ilk başta kulak tırmalayıcı geliyor. Ancak Peker’in geçmişten bugüne basın mensuplarıyla ilişki kurmaktan çekinmeyen bir profil olduğu biliniyor.

 

Yayınladığı videolarda, arşiv çalışması yaptığını söylemekten çekinmeyen Peker’in elinde çok sayıda siyasiye yönelik bilgi, belge ve görüntü olduğu ileri sürülüyor. Peker’in, elindeki videoları kendisine bir şey olması halinde yakın çevresiyle paylaştığı belirtiliyor. Bu arşivin Olur’da olup olmadığı ise henüz muamma. Çünkü henüz Olur’un ifadesi alınmadı, resmi bir açıklama yapılmadı. 

 

AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban, boşanma aşamasındaki eşi Ünsal Ban ve ağabeyi Ali Fuat Taşkesenlioğlu hakkındaki iddiaların ardından sessizliğe bürünen ve “dijital tecrit” altına alındığını ifade eden Peker’in son açıklamalarının ardından en yakınındaki isimlerden olan Olur’un Türkiye’ye getirilmesi, “Çember daralıyor” yorumlarını da beraberinde getirdi. 

 

Türkiye’ye nasıl getirildi?

 

Emre Olur’un Türkiye’ye getirildiğini duyuran Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, yer tespitine yönelik çalışmalar sonucu Olur’un 23 Mayıs 2021’de Türkiye’den Kuzey Makedonya’ya gittiği belirlendi. Balkan ülkeleri Interpol birimleri ile yazışmalar yapıldığını kaydeden Emniyet Genel Müdürlüğü, Olur’u yakalama süreci 12 Eylül’de başladığını belirtti.

 

Açıklamaya göre Olur, 12 Eylül’de Arnavutluk’un başkenti Tiran’dan, Sedat Peker’in yaşadığı Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’ye gitti. Burada oturum işlemleri için başvuru yapan Olur, BAE makamları tarafından deport edildi.

 

Emre Olur’un deport edilişi, BAE yetkilileri Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçiliği’ne de bildirildi. Bundan sonra devreye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü girdi. Arnavutluk’a Sırbistan üzerinden geri dönmek isteyen Olur, Türk güvenlik güçlerinin takibine girdi. Türkiye, ilk sınır dışı talebini Sırbistan’a iletti ancak uluslararası yolcu olması sebebiyle bu talep reddedildi.

 

Açıklamaya göre, bu sırada Arnavutluk’a geçiş yapan Olur için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu devreye girdi ve Arnavut mevkidaşı Bledar Çuçi ile doğrudan temas kurdu. 17 Eylül’de Arnavutluk polisi tarafından gözaltına alınan Olur, 18 Eylül’de Türk polisine teslim edildi ve tarifeli uçakla Türkiye’ye getirilerek İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün nezarethanesine konuldu.

 

Emre Olur hakkındaki suçlamalar neler?

 

Emniyet Genel Müdürlüğü açıklamasında, Olur’un “tehdit,” “suçu ve suçluyu övme,” “hakaret,” “suç örgütüne üyelik,” “basit yaralama” ve “sesli veya görüntülü bir ileti ile hakaret” suçlarından arandığını belirtti.

 

Emre Olur’la İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görüşen Sedat Peker’in avukatı Ersan Barkın’ın verdiği bilgiye göre ise Olur hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 215. maddesindeki “suçu ve suçluyu övme,” 220. maddesinin 2. fıkrasındaki “suç örgütü üyeliği” suçlamasıyla işlem yapılıyor.

 

“Suçu ve suçluyu övme”nin cezası 2 yıla kadar, “suç örgütü üyeliği” suçunu işleyenler ise cezası ise 4 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor.

 

Adli süreç nasıl işleyecek?

 

Sedat Peker’in avukatı Ersan Barkın’ın verdiği bilgiye göre, savcılık Olur’un gözaltı süresini sonuna kadar kullanacak. Barkın, Olur’un Sedat Peker hakkında açılan İstanbul Anadolu 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki “suç örgütü” davasına dahil edileceğini belirtiyor. Ancak bu dosyada tutuklu kimse yok.

 

Ayrıca, Olur’a yöneltileceği belirtilen iki suçlama da katalog suçlar arasında yer almıyor ve tutuklamayı gerektirmiyor. Emniyet’in ise Olur hakkında TCK’nın 220. maddesinin 7. fıkrasına göre işlem yapılmasını istediği öğrenildi. Bu fıkraya göre, Olur’un örgütü kuran ve yönetenlerle aynı cezayı alması mümkün olabilir ve 8 yıla kadar hapsi istenebilir. Bu hüküm, Olur’a cezaevi yolunu açıyor.

 

Emre Olur kim?

 

26 yaşındaki Emre Olur, Sedat Peker’in “basın danışmanı” olarak tanınması öncesinde Flash TV, Beyaz TV gibi televizyon kanallarında yayınlanan programlarda “sosyal medya uzmanı” sıfatıyla yorumlar yapıyordu. Peker’in yurt dışına çıkmasının ardından Olur da Türkiye’yi terk etmişti. Olur, 23 Mayıs 2021’den bu yana Türkiye’ye gelmiyordu.

 

Peker’in ifşalarından önce, iktidarla arasında mesafe yokken Olur da iktidara muhalefet eden kişilere yönelik tehdit ve hakaret içerikli paylaşımlarda bulunmuştu. Olur, aralarında eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’u eleştiren Athena grubunun solisti Gökhan ve Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Barış Atay’ın bulunduğu isimlere yönelik hakaret içeren paylaşımlar yapmıştı.

 

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE – CAN BURSALI

ShareTweetShare
Önceki Haber

MHP’nin teklifi ‘af’ değil ‘müddetname’ düzenlemesiymiş

Sonraki Haber

Yüksek fiyatlar özel hastanelere gidişi azaltıyor

BENZER HABERLER

Pegasus Hava Yolları, olumsuz hava koşulları nedeniyle Sabiha Gökçen varışlı tüm uçuşlarını iptal ettiğini duyurdu.
GENEL

Pegasus Hava Yolları, Sabiha Gökçen varışlı tüm seferlerini iptal etti

2023-02-05
İstanbul'da yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle Türk Hava Yolları'nın (THY), yarın İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanlarından yapılması planlanan 170 seferi iptal edildi.
GENEL

THY duyurdu: 170 sefer iptal edildi

2023-02-05
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla muhalefete seslendi. "Samimi bir çağrı yapmak istiyorum" diyen Demirtaş, "Tüm muhalefet, uzlaşmayla ortak aday çıkarın, sonra hepiniz seçime kadar susup evde oturun. Bu halk seçimi kazanır, mazbatayı da götürür, yeni Cumhurbaşkanına evinde verir" ifadesini kullandı.
GENEL

Demirtaş muhalefete seslendi: Ortak aday çıkarın, sonra hepiniz seçime kadar susup evde oturun

2023-02-05
İstanbul'da etkili olan fırtına ve kar yağışı hava trafiğini de vurdu. Sabiha Gökçen Havalimanı'na (SAW) iniş yapamayan uçaklar Antalya'ya yönlendirildi.
GENEL

İstanbul’da kar yağışı hava trafiğini etkiledi: Sabiha Gökçen Havalimanı’na inemeyen uçaklar Antalya’ya yönlendirildi

2023-02-05
Sivas, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Malatya, Tunceli, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Hakkari, Bayburt, Karaman, Isparta, Kayseri, Niğde, Kütahya ve Nevşehir'de beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle il genelinde eğitime yarın ara verilirken, Bingöl, Muş ve Elazığ'da eğitime iki gün ara verildi.
GENEL

Kar yağışı nedeniyle birçok ilde okullar tatil edildi

2023-02-05
HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi kimliğine yönelik ‘olumsuz’ açıklamalara çıkıştı.
GENEL

Selahattin Demirtaş, ortak aday konusunda ‘altılı masa’nın ‘milliyetçi kanadı’na çıkıştı

2023-02-05
Sonraki Haber
Yüksek fiyatlar özel hastanelere gidişi azaltıyor

Yüksek fiyatlar özel hastanelere gidişi azaltıyor

Kaskoda artış yüzde 78'in üzerine çıktı

Kaskoda artış yüzde 78'in üzerine çıktı

Hevesle yatırım tavsiye eden Nebati, borsa çökerken sessiz kaldı

Hevesle yatırım tavsiye eden Nebati, borsa çökerken sessiz kaldı

Please login to join discussion
Haberdar

Gerçekler Sadece Gerçekler

MENÜ

  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR

Gerçekler Sadece Gerçekler