Anayasa Mahkemesi (AYM) Gülen cemaatiyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’Na (TMSF) devredilen ve daha sonra iflasına karar verilip kapatılan Asya Katılım Bankası’na (Bank Asya) ilişkin emsal niteliğinde bir karar aldı.
Resmi Gazete’de yayımlanan kararda yer alan bilgiye göre TMSF, Ayşe Sabahat Gencer’in Bank Asya’da bulunan ve daha sonra Vakıf Bank’a aktardığı parasına ‘FETÖ üyeliği şüphesi’ nedeniyle ‘teftiş blokesi’ koydu. Gencer daha sonraki başvurularına da karşılık alamadı ve Vakıf Bank’taki parasını çekemedi.
İLK DERECE MAHKEMELER TALEBİ REDDETTİ
Bu durumu mahkemeye taşıyan ve ret yanıtı alan Gencer, istinaftan da sonuç alamayınca konuyu Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Dosyayı inceleyen Yüksek Mahkeme, Anayasa’nın 35. maddesindeki “Herkes mülkiyet ve miras hakkına sahiptir. Bu haklar, ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz” ifadelerine atıf yaptı.
OY BİRLİĞİYLE “MÜLKİYET HAKKI” İHLALİ
Anayasa’nın 13 maddesindeki “Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz” maddesini de hatırlatan Anayasa Mahkemesi oy birliğiyle Ayşe Sabahat Gencer’in mülkiyet hakkının ihlal edildiğine hükmetti.
Yüksek Mahkeme ayrıca başvurucuya 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.