Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, tutuklu gazeteci Hidayet Karaca’nın başvurusunu 8 yıl sonra karar bağladı ve hak ihlaline hükmetti. Türkiye’yi 18 bin euro tazminata mahkum eden mahkeme, tutuklamanın da “hukuka aykırı” olduğunu kaydetti.
Fransa’nın Strazburg kentinde bulunan Avrupa insan hakları Mahkemesi (AİHM), kapatılan Samanyolu Medya Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın başvurusunu 8 yıl sonra karara bağladı. Başvuruyu inceleyen mahkeme, Hidayet Karaca’yı haklı buldu ve Türkiye’nin tecrübeli gazetecinin haklarını ihlal ettiğine hükmetti.
TR724’ten Ensar Nur’un aktardığına göre; AİHM, 14 Aralık 2014’ten beri tutuklu bulunan kapatılan Samanyolu Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın davasında 8 yıl sonra karar verdi. Karaca, dizi senaryosundan “kumpas” çıkarılarak Aralık 2014’te tutuklanmasının ardından 2015 yılında AİHM’e başvuruda bulunmuştu. Mahkeme, Nisan 2016’da Türkiye hükûmetine ve Karaca’ya cevaplamaları için sorularını iletmişti. Mahkeme o tarihten bu yana başvuruyu karara bağlamamıştı.
AİHM önünde düzenlenen İkinci Adalet Buluşması ile aynı güne denk gelen kararda, Mahkeme Hidayet Karaca’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile garanti altına alınmış olan haklarının ihlal edildiğine hükmederek Türkiye’yi mahkum etti.
KARACA TAHLİYE EDİLECEK Mİ?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin vereceği karar Hidayet Karaca’yı hapisten çıkarmaya yetmiyor.
Yargıtay 16’nci Ceza Dairesi, “Tahşiyeciler grubuna” kumpas kurulduğu gerekçesiyle Hidayet Karaca’ya İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 3 Kasım 2017’de verilen 31,5 yıl hapis cezasını 20 Nisan 2021’de onamıştı.
2015’te yapılan başvuru ceza dosyasının esası ile ilgili bir şikayet içermiyor. AİHM’in vermiş olduğu karar, Hidayet Karaca’nın ilk tutukluluk halini değiştirmeyecek ve 60 yaşındaki gazetecinin tahliyesi gündeme gelmeyecek.
2023’TE AİHM’E BİR BAŞVURU DAHA YAPILMIŞTI
Karaca ve avukatları, Türkiye’deki davada verilen ceza ile ilgili olarak iç hukuk yollarını tüketip 2023 yılının başında AİHM’e bir başvuru daha yaptı. Ancak, o davanın sonuçlanmasının ardından tahliye talebi yapılabilecek.
Karaca, “örgüt yöneticiliği” iddiasıyla 18, iftira suçundan 4 yıl 6 ay, resmi belgede sahtecilik suçundan 9 yıl ceza alarak toplamda 31 yıl 6 ay hapse mahkum edilmişti.