Hatay’da 7 kat yerine 14 kat şeklinde inşa edilen Atilla Eren Apartmanı’nın depremde çökmesi üzerine 400 kişi hayatını kaybetti. Av. Ecevit Alkan, zeytinlik alanları imara açanların bir yıldır soruşturulmadığını belirtti.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’da Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre 89 bin 25 bina kullanılamaz hale gelirken; resmi rakamlara göre; 23 bin 065 kişi yaşamını yitirdi. Yıkılan binalardan biri de “En iyi teknoloji, en iyi malzeme” ve “Yaşlanılacak konut” sözleriyle pazarlanan ve Öz Burak İnşaatın Müteahhidi Hikmet Günsay’ın sahibi olduğu Atilla Eren Apartmanı. 2018 yılında yapımına başlanan ve 2021 yılında anahtar teslimi yapılan apartmanda 400 kişi yaşamını yitirdi. Günsay’ın ve Öz Burak İnşaat Şirketi’nin diğer binaları olan Hikmet Günsay Apartmanı, Akedemi Citiy Sitesi’nin bir bloğu, Elçiler Apartmanı, Buket Apartmanı ve Ayla Uçar Apartmanı da depremde yıkıldı.
Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Ecevit Alkan, davasını üstlendiği Atilla Eren Apartmanı’na dair detayları paylaştı.
7 KAT PLANLANIP 14 KATLI İNŞA EDİLDİ
Alkan, yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği ve hala 55 kişinin kayıp olduğu Rönesans Rezidansı’na komşu olan Atilla Eren Apartmanı’nın inşa edildiği Ekinci Mahallesi’nin tamamının zeytinlik tarım arazilerini kapsadığına dikkat çekti. Bölgedeki imar durumunun değiştirildiğini aktaran Alkan, “Atilla Eren Apartmanı’nın yapımı sırasında yapı müteahhidi ekonomik zorluklar içine girdi. Bu süreçte apartmanın yapım süresi sekteye uğradı. Birkaç kişi müdahil olarak bürokratik ve ekonomik işlemlerde yardımcı oldu. Yani Atilla Eren Apartmanı yamalı bir bohça gibi inşa edildi. Bu bina önce 7 katlı olarak tasarlanmış ve planlaması yapılmış ama bittiğinde 14 katlıydı. 14 katlı yapabilmek için belediyelerden izinler alınması gerekiyor. İzinler sırasında bazı usulsüzlükler yapıldığı söyleniyor. Tabi bunların yargı yoluyla araştırılması için gerekli bütün başvuruları ve dilekçeleri verdik. Özellikle zemin etüdü raporuna ulaştığımızda bu alanın özelliği olan bir alan olduğu, tedbir alınarak inşa edilebileceği söylenmesine rağmen tedbirlerin alınmadığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
‘ZEYTİNLİĞİ İMARA AÇANLAR SORUŞTURULMUYOR’
Ekinci Mahallesi’ndeki geniş alanı kapsayan zeytinliklerin kesilerek imara açıldığını belirten Alkan, söz konusu bölgenin imara açılmaması gerektiği halde açılıp yüksek binaların inşa edildiğini vurguladı. Zemin Etüdü raporunda yer altı sularının 3 metreden itibaren olduğu, bölgenin alüvyonla kaplı, olup verimli bir toprak olduğunun belirtildiğine işaret eden Alkan, “Müteahhit tutuklu ama buraya izin veren, burayı denetleyen herkes de şüpheli. Kamu görevlileri, belediye çalışanları, buraya imar izni verenler, yapılırken denetlemeyenler hakkında devlet memuru kanunu gereği soruşturma izinleri istendi. Soruşturma izinleri henüz gelmediği için esas sorumluluğun yüzde 50 veya daha fazlasına sahip olan kamu görevlilerinin soruşturmaları gecikiyor” diye konuştu.
İMAR DOSYALARI YAĞMALANDI
İmar dosyalarının depremden sonra yağmalandığına dikkat çeken Alkan, binanın tutuklu müteahhidin ekonomik sorunlar yaşadığı ve yardım aldığı yönündeki ifadelerine değindi. Alkan, “Müteahhit ifadelerinde Antakya Büyükşehir Belediye Başkanı’na yakınlığı ile bilinen ve belediyenin tüm temizlik ihalelerini alan Ahmet Canbaz’a işaret ediyor. Cambaz politikacılarla ilişkileri güçlü biri. Bu gibi bir apartmanı 7 kattan alıp 14 kata çıkarmış olabilir. Bu nedenle belgelerin tamamı incelenmeli” dedi.
‘DELLİLER USULÜNE UYGUN TOPLANMADI’
400 kişinin yaşamını yitirmesine rağmen iddianamenin henüz hazırlanmadığını belirten Alkan, deprem bölgesindeki soruşturmaların sağlıklı yürütülmediğine, delillerin usulüne uygun olarak toplanmadığına ve kimi delillerin ise karartıldığını anlattı. Alkan, “Buradaki apartmanlardan karot, demir örnekleri sağlıklı bir şekilde alınmadığını düşünüyorum. Çünkü bu işin hukuk, sosyal ve siyasi boyutları var. Siyasi boyutları deprem bölgesine çok büyük zarar verdi. Sürekli seçim yapan bir ülkeyiz ve seçimler vatandaşı memnun etmek üzere, hızlı bir şekilde aksiyon almayı gerektiriyor. Enkazlar hızlı, hukuksuz bir şekilde kaldırıldı. Bu nedenle buradaki ceza soruşturmalarının adaleti sağlayamayacağını düşünüyoruz. Ancak peşini bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.
‘ADAY GÖSTERİLMEMELİ, YARGILANMALILAR’
Kendisinin de depremzede olduğunu vurgulayan Alkan, Hatay’ın yeniden inşasında aklıselim davranılarak sağlıklı bir planlamanın yapılmasını talep etti. İçişleri Bakanlığı’na da seslenen Alkan, kamu görevlilerinin sorgulanması için izinlerin bir an önce verilmesi gerektiğine işaret etti. Alkan, son olarak siyasi partilere seslenerek, burada var olan mevcut belediye başkanlarının yeniden aday gösterilmemesini ve yargılanmalarının yolunun açılmasını talep ettiklerini dile getirdi.
KAYNAK: MEZOPOTAMYA AJANSI – YÜSRA BATIHAN