10 uluslararası ve yerel sivil toplum örgütü, HDP’nin kapatılmasına ilişkin davayla ilgili açıklama yaptı ve Anayasa Mahkemesi’ne üçüncü taraf görüşü sundu.
Davanın “uluslararası insan hakları hukuku kapsamında ciddi sorulara sebep olduğu” belirtildi. HDP aleyhindeki davanın “Türkiye’nin siyasi parti kapatmalarına ilişkin uzun geçmişi bağlamında değerlendirilmesi gerektiği, bu geçmişin Avrupa Konseyi’nin üyesi olan diğer ülkelerden önemli ölçüde farklılaştığı ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin defaatle ihlal edildiğinin tespit edildiği” ifade edildi.
Görüşe katılan sivil toplum örgütlerinden Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi’nin aktardığına göre, örgütten Philip Leach, “Halkların Demokratik Partisi’nin kapatılma ihtimaline ilişkin olarak Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nde görülen dava, mahkemenin uluslararası hukuka uyup uymayacağı ve demokratik normlara saygı gösterip göstermeyeceği konusunda temel bir test niteliği taşımaktadır. Bir siyasi partiyi zorunlu gerekçeler olmadan kapatmak çok sayıda hak ihlaline sebebiyet verir ve bu aynı zamanda demokrasiye yönelik bir saldırıdır” dedi.
Sunulan görüşte, “Kendi kaderini tayin etme hakkını ve Kürtçe diline ilişkin hakları yahut Kürt kimliğinin tanınmasını savunmanın kendi başına demokrasinin temel ilkelerine aykırı olmadığının AİHM kararlarında defalarca ortaya konulduğu” vurgulandı.