Merkez Bankası’nın 5 Ağustos’ta yayımladığı tebliğ ile izin verdiği nakit döviz talebine komisyon uygulaması bankalar tarafından uygulanmaya başlandı.
Bir kamu bankası 3 bin doların üstünde nakit döviz talebi olanlara binde 3 komisyon alırken, diğer kamu bankalarında binde 2 ile 5 arasında komisyon kesilmesi bekleniyor.
Büyük bir özel bankanın 20 bin liranın üstüne binde 1,5, orta ölçekli bir diğer bankanın ise binde 2 oranında komisyon almaya başladığı öğrenildi. Nakit olmayan döviz talebinde yani örneğin internet sitesinden yapılan döviz alım-satım ve transferlerinde ise komisyon alınmıyor.
Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre, bankalarda döviz çekimi sırasında komisyon alınmasının yanı sıra istenen miktarın çekilememesi vatandaşların, ‘paramızla rezil oluyoruz’ tepkilerine neden oldu.
Ekonomist Uğur Gürses, nakit döviz çekiminde karşılaşılan sorunların temelinde turist sayısının azalması ve vatandaşın dövizini bankalardan çekmek istemesine bağladı.
Gürses, “Vatandaş kaygıya kapılıyor. Bu uygulamalarla kaygıları körüklüyorlar” yorumunu yaparken, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Yalçın Karatepe ise, bu durumun bilinçli bir politika olduğunu, “Dövize erişimi zorlaştırmak istiyorlar. Ancak parasını bankada tutan vatandaşın sisteme olan güveni sarsılabilir. ‘Acaba istediğim zaman paramı çekebilir miyim’ tedirginliğinin yaratacağı güven erozyonu, başka hasarlara yol açar. Umarım bir an önce vazgeçerler” sözleriyle açıkladı.
Bankaların bu tür uygulamalarının yastık altı tasarrufunu artırabileceği uyarısında bulunan Karatepe, “Oluşan risk algısıyla vatandaşlar bundan sonra yapacakları döviz işlemlerini bankacılık sisteminin dışında yapar. Oysa paranın sistem içinde kalması gerekir” ifadelerini kullandı.
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise, ortaya çıkan tabloyu, “Olacak iş değil. Bu, ‘bankaya para yatırmayın’ demek. Tüketiciden şikâyet geliyor. ‘Bilseydim yatırmazdım’ diyenler var. Maç oynanırken kural değiştirildi” yorumunu yaptı.