Özel okullar, her ne kadar online eğitim vermeye devam etmişse de bunun yüz yüze eğitimin yerini tutmadığını belirten Salgut yaptığı açıklamada, “Okullardaki eğitim süreci zorunlu sebeplerle kesintiye uğramıştır. Yaklaşık üç ay tüm okullar örgün eğitim-öğretim veremedi.
Özel okullar bazı velilerden eğitim sezonu başında okul, servis ve yemek ücretlerini peşin olarak aldı, bazı veliler de halen okul taksitlerini ödemektedir. Böylece özel okul velilerinden, vaat edildiği ölçekte ve kalitede verilmeyen hizmetin ücreti alınmaktadır. Covid-19 nedeniyle oluşan külfet sadece velilere yüklenmemelidir” diye konuştu.
“Ayıp oranında indirim seçeneği kullanılabilir”
Avukat Ahmet Salgut, salgından ötürü birçok velinin işini kaybettiğini ya da ücretsiz izinle kısa çalışma ödeneğine bağlandığından gelir kaybına uğradığına işaret ederek, “Velilerle, okul yönetimlerinin aralarında çekişmelerinin hizmet kalitesi ve ödemelerle ilgili kısımları 6502 sayılı Tüketici Kanunu kapsamındadır. Tüketici Kanunu’nun 13. Maddesi’ne göre hizmet ayıplıdır.
Bu maddenin göndermesiyle 15. maddede yer alan seçimlik haklardan ‘ayıp oranında indirim’ seçeneği kullanılabilir. Ayrıca Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 56. maddesinde de dönem arasında ayrılma olduğunda, okul ücretinin yüzde 10’u ve eğitim görülen sürenin bedelinin düşülerek, kalan tutarın iadesini öngörülüyor.
Üstelik mücbir sebep nedeniyle yüzde 10’luk tazminat kesintisinin de yapılmaması gerekiyor. Bu nedenle özel okulların kayıt sırasında taahhüt ettikleri eğitimi aynı kalitede veremediği aşikardır. Diğer yandan kira, temizlik, enerji gibi genel giderleri asgariye indiği, personel giderleri için de devlet destekleri bulunduğuna işaret eden veliler, ilköğretim kurumlarında üç aylık süre için ödemiş oldukları ücretin yüzde 50’sini, anaokullarında ise yüzde 75’inin iadesini talep etmektedirler.”