Reuters ajansı, depremden etkilenen bölgelerin ekonomisine dair hazırladığı haberde, üretim tesislerinin karşılaştıkları zorlukları aktardı.
Ajansa konuşan Antakya’daki Alkan Taban ayakkabı tabanı fabrikasının sahibi Mehmet Alkan, 220 işçisinin yarısının ya hayatını kaybettiğini ya da kenti terk ettiğini, üretime 110 kişiyle devam ettiklerini söyledi. Showroomlarının işçilerin konaklaması amacıyla kullanıldığını ekledi.
Türkiye’deki istihdamın yüzde 16’sının depremden etkilenen 11 ilde olduğuna dikkat çeken Reuters’a konuşan sektör yetkilileri ve uzmanlar, Antakya’da üretim kapasitesinin üçte birinin kullanımda olduğunu aktardı.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, “Bölgeden göçü tersine çevirebilmek için acil hükümet desteğine ihtiyacımız var. Kalifiye işçilerimiz gidiyor. Okulları ve sosyal donatı alanları olan güvenli yerleşim yerlerine ihtiyacımız var” dedi.
TOBB Üniversitesi Sosyal Politikalar Merkezi Direktörü Serdar Sayan ise “İskan ve istihdamın ne zaman normale döneceğini tahmin etmek çok zor. Kalıcı konutlar ve okullar bunun için kritik öneme sahip” diye konuştu.
Sayan, bölgeyi terk edenlerin genellikle orta ve üst-orta sınıftan işçiler olduğunu, bunlardan bazılarının gittikleri yerlerde kalıcı hayatlar kuracağını, geride kalanlarınsa düşük gelirli ve devlet yardımına muhtaç kişiler olduğunu ekledi.
Bölgede 230 binden fazla binada bulunan 651 bin bağımsız bölüm zarar gördü.
Hükümet ise bir yıl içinde en az 250 bin bağımsız bölüm inşa etmeyi planlıyor.