Sıfır otomobil satışlarında daha önce en az 6 ay sıra yazılan otomobillere ulaşmak kolaylaştı.
Türkiye’de otomobil sektörü oldukça ilginç bir yıl yaşarken, parası olanın değil şansı olanın sıfır araç alabildiği bir yarıyı geride bıraktı. Sıfır araç almak isteyen tüketiciler, bayiye gittiğinde neredeyse 1 yıllık sıralarla karşılaştı.
Hatta bazı tüketiciler elden verilen paralarla daha erken teslimat almak için sıfır araçlara sahip olmaya çalıştı. Bu sürece dahil olan al-satçılar sıfır otomobili de tam ticarete çevirince işler değişti. İkinci el ilan sitelerinde sıfır fiyatın üzerinde satılan araçlar tam bir yatırım modeline dönüştü. Buna TL’deki değer kaybı da etkili oldu. Kurun 10 lira seviyelerinden 30 liralara kadar çıkması TL’yi tarihinin en kötü seviyelerine itti. Bununla birlikte sürekli zamlar gündeme gelince sıfır araç da artık tam bir yatırım modeli oldu.
Karar gazetesinden Ali Yıldırım‘ın haberine göre; yaklaşık 3 yıl boyunca devam eden bu süreç sonrasında seçimle birlikte hükümet bir dizi önlem almaya başladı. Sıfır araç almak için bayi bayi dolaşan tüketicilerin telefonları çalmaya başladı. Daha önce yok satan markaların bazılarında artık tam istenen seviyede olmasa da bolluk başladı.
Bazı markalarda 6 ay sıra yazılan otomobiller için hemen teslimler başladı. Markaların yaptığı sıfır araç kampanyaları da dikkati çekti. Öte yandan sıfır araçta deyim yerindeyse açlık devam ederken, yeni modellerin ön satışları da kapış kapış bitti.
“Alınan kararlar, al-satçıları yavaşlattı”
Daha ilk saatlerde satılan otomobiller karşısında başlayan bolluk da dikkati çekti. Uzmanlar durumu şöyle açıkladı:
“Uzun bir süredir devam eden kurdaki yüksek görünüm bir süreliğine de olsa yataya indi. Aynı zamanda vergilerde de bir matrah gerçeği söz konusu. Eğer bir düzenleme olursa ve kur aynı seviyede seyrederse sıfır araç fiyatları bir süre de olsa vergi dilimine göre bazı modellerde buranın altını çiziyorum düşebilir.
Yani aracın fiyatı değil de vergisi matrahından dolayı düşebilir. Bir de alınan ikinci el ve sıfır araç kararları piyasalarda çabuk karşılık buldu. En azından al-satçı kesimi yavaşlattı. Yatırımcı taraf da zaten vazgeçmeye başladı. Son çeyrek oldukça ilginç olacak. Yeni rekorlar tabii devam edebilir. Bekleyen talep ve filolar hala büyük bir çoğunlukta.“
Son zamanlarda artan stok eğilimleriyle satışlar eski haline dönmeye başladı. Liste fiyatı neredeyse 2 milyon lira olan bir otomobili 100-150 bin lira indirimle almak mümkün oldu. Daha önce bekletilmeyen birçok model şimdi alıcı için bekletilmeye bile başlandı.
İkinci el otomobilde fiyatlar düşüyor
İkinci elde de fiyatlar düştü. İkinci el araçlara fiyat veren firmalarda da artık fiyat düşüşleri görülmeye başlandı. İnternet üzerinden yüksek fiyat veren birçok kurumsal ikinci el markası, iş satışa dönünce düşürülen etiket dikkatlerden kaçmazken, artık ilk tekliflerin de gerilediği görüldü.
Bir hafta arayla ikinci el değerleme şirketi Cardata’dan sorgulama yapıldığında, 1 milyon 335 bin lira fiyat çıkaran uygulama ikinci sorguda fiyatın 1 milyon 275 bine liraya indiğini gösterdi.
Böylece 1 milyon lira üstü SUV modellerde hemen hemen bir haftada 50-60 bin liralık bir fiyat düşüşü oldu.
İkinci el araç pazarı son 3 aydır 1 milyon adetlerin üzerinde bir seyir izlerken, şimdi yönünü düşüşe çevirdi. ODMD verilerine göre, 2023 başında motosiklet ve traktör dahil 952 bin adet olan pazar şubat ayında 705 bin adede kadar düşse de sonraki üç aylık süreçte milyondan geri dönerek 892 bin adede kadar geriledi.
Haziran’da ikinci el otomotiv pazarı bir önceki aya göre, yüzde 20 geçen yılın aynı ayına göre ise 13 düştü. Vatandaş şimdilik bekle gör stratejisini uygulamaya başladı.
Haberin tamamı için tıklayın…