Geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye’nin kredi notunu değiştirmeyerek B1’de (yüksek derecede spekülatif, yatırım yapılamaz) bırakan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, yayınladığı iki raporda Türkiye ile ilgili değerlendirmelere yer verdi.
Türkiye’nin görünümünü de “negatifte” bırakan kuruluş, hükümetin ekonomiyi daha kredi negatif bir patikadan uzaklaştırma kabiliyetine ilişkin endişelerin var olmayı sürdürdüğünü belirtti.
Risk dengesinin aşağı yönlü olduğuna işaret eden New York merkezli kuruluş, negatif görünüm dikkate alındığında, Türkiye’nin kredi notunda yukarı yönlü bir hareketin muhtemel olmadığını vurguladı.
Moody’s, otoritelerin yeniden dengelenen bir ekonomi üretmek ve dış baskıları düzeltmek için güvenilir ve geniş tabanlı bir program uygulamaları halinde not görünümün istikrar kazanabileceğini ifade etti.
Derecelendirme kuruluşu, Türkiye’nin daha kredi negatif bir patikadan kaçınmasının giderek daha az olası hâle geldiği sonucuna varmaları halinde not indirimine gidebileceklerine de dikkat çekti.
“Çeşitlendirilmiş ekonomi, ılımlı kamu borcu, yüksek dış kırılganlıklar”
Moody’s’e göre B1 seviyesindeki ve negatif görünümlü kredi notu Türkiye’de, büyük çeşitlendirilmiş ekonomi ve ılımlı kamu borçluluğu seviyesi ile yüksek dış kırılganlıklar, kurumsal güçte ve politika etkinliğinde devam eden aşınma arasındaki dengeyi yansıtıyor.
Türkiye’nin ekonomik gücünü “Baa1″ (Yatırım yapılabilir alt seviye) olarak değerlendirdiklerini belirten Moody’s, bunun büyük ve çeşitlendirilmiş ekonomiyi, göreceli olarak yüksek kişi başına milli geliri ve genç nüfusu yansıttığını söyledi.
Kuruluş ayrıca yaptıkları değerlendirme düşük tasarruf oranı, yüksek enflasyon ve yapısal ekonomik reformların uzun süre gecikmesinden dolayı büyümede yaşanan oynaklığı da dikkate aldıklarını vurguladı.
“Türkiye 2020’de yüzde 5 küçülecek”
Türkiye ekonomisi için 2020 daralma tahminini yüzde 5 olarak yineleyen Moody’s’e göre Türkiye’nin ara pazarlarında ekonomik aktivite yılın ikinci yarısında yeniden başlasa bile, turizm sektörü ağır şekilde yara alacak.
Şirket, 3 Haziran’da yaptığı açıklamada olduğu gibi 2021’de büyüme tahminlerinin yüzde 3,5 olduğunu tekrarladı.
Enflasyonun bu yılın sonunda ve 2021 sonunda yüzde 12 olacağını tahmin eden Moody’s işsizlik oranının koronavirüs salgınından etkilenen hizmet sektörüne bağlı olarak artmasının beklendiğini belirtti.
Türkiye’nin bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) oranının 2020’de yüzde 7,5, 2021 yılında yüzde 6,7 olacağını tahmin eden Moody’s, 2019 yılında yüzde 32,8’e yükselen kamu borcu/GSYH oranının da 2021 sonunda yüzde 41,2 seviyesine ulaşacağını öngördü.