Açıklamada, “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir” denilerek gelecek için de faiz artışı sinyali verildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, (TCBM) politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 15’e yükseltti. Açıklamada, ” Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir” denilerek gelecek için de faiz artışı sinyali verildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in atanması ve Merkez Bankası Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan’ın getirilmesinin ardından yapılan ilk Para Politikası Kurulu toplantısından faiz artışı kararı çıktı.
Merkez Bankası son faiz artırımı kararını Mart 2021’de verdikten sonra yaptığı toplantılarda faizi yüzde 8,5’e kadar düşürmüştü.
Merkez Bankası’nın faiz kararı açıklandığında dolar 23,5, euro ise 25,9 bandındaydı.
Kurul açıklaması şöyle:
“Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5’ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.
Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir.
Küresel ekonomide enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, bütün dünyada merkez bankaları enflasyonu düşürmeye yönelik tedbirler almaktadır.
Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etmektedir. Bu gelişmede yurtiçi talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmuştur. Kurul, bu unsurlara ek olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.
Kurul politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.
Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. Bununla birlikte, fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir.
Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır.”
Faiz kararının ardından döviz kurlarındaki yükseliş yüzde 4’ü aştı; yeni rekorlar geldi
Merkez Bankası’nın faiz kararına piyasalardan ilk tepki geldi. Kararın ardından döviz kurlarında yeni rekorlar gelirken, borsa yükseldi.
Dolar ve euro kuru, kararın ardından yüzde 4’ü aşan yükselişler yaptı.
An itibarıyla dolar/TL önceki kapanışına göre yüzde 4 yükselerek 24,52’den işlem görüyor. Kur, faiz kararından önce 23,50 lira seviyesindeydi.
Gün içerisindeki artış 1 liranın üzerinde
Euro/TL ise faiz kararından sonra yüzde 4,25’ten fazla değerlenerek 26,94 seviyesinde. Euro kuru, gün içerisinde 27 lirayı de aştı.
Dolar ve euro kuru, faiz kararından sonra 1 liradan fazla yükseldi.
Gram altın bin 500 lirayı geçti
Gram altın (spot) ise bin 500 liranın üzerine çıkarak rekor kırdı. Bin 514 lirayı gören gram altın, haber yazıldığı sırada bin 511 lira seviyesindeydi.
Borsa İstanbul BIST 100 endeksi ise yüzde 3’ü aşan yükselişle 5349 puandan alıcı buluyor.
TCMB, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 8,5’ten yüzde 15’e yükseltmişti.