Dünyada ekonomide durgunluk olduğuna vurgu yapan Yeniçağ gazetesi yazarı Esfender Korkmaz, Türkiye’de ise durgunluğun krizi derinleştirme riskinin daha yüksek olduğunun altını çizdi. Ekonomik sorunlara siyasi sorunlar da eklendiğini hatırlatan Korkmaz, kısa sürede çözüm bulunamaması halinde yüksek enflasyon içinde yüksek stagflasyon yaşanacağını kaydetti.
DÜNYADA DURGUNLUK DAHA DA ARTACAK
Korkmaz’ın bugün yayınlanan yazısının ilgili bölümleri şöyle:
Aslında dünyada 1980 sonrası başlayan küreselleşme politikaları bugün değişmek zorundadır. Dünyada genellikle 30-40 yıllık dönemlerde konjonktürel durgunluk yaşanmıştır. Dünyada serbest piyasa ekonomisi uygulayan ülkelerde, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra başlayan, önceleri yüksek büyüme ve istikrar getiren Keynesgil politikalar da, sonunda stagflasyon yaratmıştı. Bugün dünyada enflasyon var ve fakat 1980 öncesi kadar değil. Ama Ukrayna savaşının da etkisi ile durgunluğun daha da artacağı anlaşılıyor.
TÜRKİYE’DE EKONOMİK SORUNLARLA BİRLİKTE SİYASİ SORUNLAR DA VAR
Türkiye’de ise bu defa maalesef durgunluğun krizi derinleştirme riski daha yüksektir. Çünkü ekonomik sorunlara siyasi sorunlar da eklenmiştir.
Siyasi iktidar, popülizmden vazgeçmiyor. Bunun için IMF’den daha yüksek ve ucuz kredi alma yoluna gitmedi. Zira IMF ön şart olarak popülist politikaların kaldırılmasını isterdi.
MUHALEFET DE EKONOMİK SORUNLARI GÖREMİYOR
Ana muhalefet partisi, genel başkan sorunu yaşıyor. Demokratik ülkelerde 10 seçim kaybeden genel başkan ayrılır. Partiye yeni kan gelir. Ecevit ile böyle olmuştu.
İYİ Parti de parti içi sorunlardan, ülkenin ekonomik sorununu göremiyor.
Bütün bu partilerin hiçbirinde, bilinen sorunları daha heyecanlı söylemek dışında; Türkiye için ciddi bir çıkış yolu modeli üretilmedi.
YÜKSEK ENFLASYON İÇİNDE YÜKSEK STAGFLASYON YAŞAYACAĞIZ
İşin özü; eğer siyasi partiler popülizmden ve ben esaslı siyasetten vazgeçmezse, çözüm üretmezse, halk baskısı yaratamazsa, ekonomi alanında yüzyılın en büyük sorununu, yüksek enflasyon içinde yüksek daralma (stagflasyon) yaşayacağız.