Ekonomik kriz içerisinde olan Türkiye’nin koronavirüsün de etkisiyle kamu bankaları aracılığıyla konut kredisi faizlerini düşürmesi konut satışlarında patlamaya neden oldu. Son açıklanan verilere göre konut satışları haziran ayında yüzde 209 artarak rekor kırdı. Ancak konut satışlarındaki bu patlamaya ilişkin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten uyarı geldi.
Fitch, Türkiye’de çok hızlı bir şekilde kredi artışı olduğuna ve emlak sektörünün risk taşıdığına dikkat çekti.
Fitch Ratings Yönetici Direktörü James Watson, “Özellikle emlak sektöründe sorunların yaşandığını söyleyebilirim. Türkiye’yi de söyleyebilirim, çok hızlı bir şekilde kredi artışı yaşanıyor” dedi.
Batık kredilerin baş ağırtacağına dikkat çeken Watson, risklerin görüleceği ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğuna dikkat çekti.
Gelişen Piyasa Direktörü, “Riskler varlık kalitesinin zayıflaması. Zaten bu bizim bazı bankaların kredi notunda indirime gitmemize sebep oldu. Tayland, Endonezya varlık kalitesinde çok büyük derecede bozulma yaşandığını ve krize dönüştüğünü görebildiğimiz ülkelerden olacak. Ortadoğu ve Afrika’da BAE ve Katar’ın altını çizebilirim. Onlar biraz daha hassas sektörlere sahipler, özellikle emlak sektöründe böyle sorunların yaşandığını söyleyebilirim. Türkiye’yi de söyleyebilirim, çok hızlı bir şekilde kredi artışı yaşanıyor” ifadelerini kullandı.
Fitch Ratings Yönetici Direktörü James Watson, gelişen piyasaların bankaları için en büyük riskin varlık kalitesi olduğunu ve çoğu bankanın pandemideki çöküşe iyi bir tamponla müdahale ettiğini söyledi.
Watson, şunları söyledi:
“Gelişen piyasaların bankaları için en büyük risk varlık kalitesidir. Potansiyel olarak biraz daha sermaye tarafında değer kaybı yaşandığını görebiliriz. Neden böyle bir risk var? Tabii ki pandemi ve onun küresel ve gelişen piyasalara üzerindeki etkisi. Bazı piyasalarda pandeminin riskleri bazı başka risklerle de birleşti. Düşük petrol fiyatları da var. Bu durum da bankalar için oldukça önemlidir. Ortadoğu, Afrika, Rusya ve Latin Amerika’daki bankalar için düşük petrol fiyatları çok önemli. Bazı yapısal riskler var; bunlar kredi büyümesinin çok yüksek seviyelere çıkması ya da hane halkı kaldıracının çok yükselmesi.”
Bu durumun Asya’da olduğunu gördüklerini belirten Watson, “Türkiye’de de fazla kredi olduğunu görüyoruz, en büyük riskler bunlar. Çoğu gelişen piyasa bankasında bir kredi indirimine gitmedik. Önemli sebepleri var, çünkü varlık kalitesi çok önemli. İlk sebep şu; çoğu gelişen piyasaların bankası ya yerel hükümetten ya da dışarıdaki hissedarlardan faydalanıyorlar. Yani finansalları biraz daha kötüleştiği zaman desteğe sahip olduklarını görüyoruz” dedi.