Cuma günü hisseleri yüzde 8,3 değer kaybeden şirketin 16 yıllık yöneticisi, 7,2 milyar dolar kaybetti.
Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre Facebook’un piyasa değerini 56 milyar dolar azaltırken, Zuckerberg’in net serveti 82,9 milyar dolara düştü.
36 yaşındaki CEO, “Dünyanın en zenginleri” listesinde Amazon CEO’su Jeff Bezos, Microsoft kurucusu Bill Gates ve lüks giyim markası Lousi Vuitton CEO’su Bernard Arnault’tan sonra dördüncü sıraya geriledi.
Gelen tepkiler üzerine cuma günü bir açıklama yapan Mark Zuckerberg, Facebook’un şiddeti teşvik eden siyasilerin gönderilerini kaldıracağını söylemişti. Zuckerberg, hiçbir politikacıya ayrıcalık tanınmayacağını da sözlerine eklemişti.
Ne olmuştu?
25 Mayıs tarihinde Minnesota eyaletinde yaşayan Afroamerikalı George Floyd’un beyaz bir polis tarafından öldürülmesi sonrası tüm ülkeye yayılan ırkçılık karşıtı gösteriler polisin orantısız güç kullanması, süpermarketler ve Apple gibi şirketlere yağmalamanın başlaması ile çok kısa sürede önüne geçilemez bir hâl aldı.
Orduya sokağa inme emri veren ABD Başkanı Donald Trump’ın 29 Mayıs’ta yaptığı “Yağma başlarsa ateş açarız” paylaşımı ise tansiyonun yükselmesinde dönüm noktası oldu.
Twitter, tarihinde ilk kez bir devlet başkanının paylaşımını “şiddet içerdiği” gerekçesiyle sınırlandırdı.
Twitter’ın bu hamlesinden sonra gözler Facebook’a çevrildi ancak Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’ten gelen “Başkan Trump’ın paylaşımı Facebook kurallarını ihlal etmiyor” açıklaması hem toplumda hem de şirket içinde çok fazla tepki aldı.
Zuckerberg’e göre Trump’ın açıklaması “ifade özgürlüğü” kapsamındaydı ve Başkan’ın paylaşımında da belirttiği gibi Ulusal Ordu görevlendirilecekse “toplumun bunu bilmesi gerekiyordu”. Zuckerberg’in bu açıklaması yönetim kademesini karıştırırken, bazı mühendisler istifasını sundu.
Geçen hafta altı insan hakları örgürü, İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (Anti-Defamation League), Siyahi İnsanların Gelişmesi İçin Ulusal Birlik (NAACP), Uyuyan Devler (Sleeping Giants), Değişim için Renk (Color for Change), Özgür Basın (Free Press) ve Ortak Akıl (Common Sense), büyük şirketlere bir çağrıda bulunarak, temmuz ayı boyunca Facebook’a reklam vermemelerini istedi.
Bunun üzerine uluslararası multimedya şirketi Verizon, spor giyim markaları Patagonia ve The North Face; Dove, Ben & Jerry’s ve Hellmann’s gibi markaların sahibi Unilever boykota katıldıklarını açıkladı.
Dünyanın en büyük içecek markası Coca-Cola da resmi olarak boykota katılmadığını söylese de tüm sosyal medya platformlarından reklamlarını çekeceğini duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada “Irkçılığa bu dünyada yer yok. Irkçılığa sosyal medyada da yer yok. Reklam politikamızı yeniden gözden geçirip bir revizyona ihtiyacı olup olmadığına bakacağız” denildi.