Bir aydır her gün biraz yükselen dolar/TL 18,50’nin de üstünü gördükten sonra saat 11:20 itibariyle 18,47 seviyesinde.
Küresel piyasalarda dolar, ruble gibi bir iki istisna hariç neredeyse tüm dünya para birimlerine karşı sene başından beri değer kazanıyor.
Dolar endeksi, 114,58 ile Mayıs 2002’den bu yana en yüksek seviyeyi dün gördü. Sterlin 1,0327 dolarla tarihi dip seviyeyi görürken, avro da dolar karşısında 20 yılın dip seviyesindeydi.
ABD borsaları da yaz aylarındaki toparlanmada kaydettiği kazanımların tümünü geri verdi. S&P endeksinin ardından Dow Jones endeksinde de ocakta görülen zirveden bu yana kaydedilen kayıplar yüzde 20’yi aştı.
Küresel resesyon endişeleri faiz artışlarıyla birlikte kuvvetlenirken, ABD dışındaki ülkelerde özellikle de Avrupa’da enerji arz sorunları endişeleri artırıyor. İhracatının yarısına yakının AB’ye yapan Türkiye için de Avrupa ekonomisinin talep koşulları piyasada yakından takip ediliyor.
Kur yavaşça yükseliyor
TL, eylüldeki ilk faiz indiriminden beri dolar karşısında yüzde 2,7 değer kaybetti. Dolar/TL bu sabah saat 08:43’te 18,46/18,4740 seviyesindeydi. TL dolar karşısında özellikle son bir ayda benzer para birimlerinden daha sınırlı bir kayıp yaşıyor. Günlük olarak sınırlı kalan ama her gün devam eden yükselişler bir aydan fazla süredir görülüyor.
Birikimli olarak bakıldığında TL, nisan sonundan beri yüzde 20, yılbaşından beri yüzde 28,6, son bir yılda yüzde 54,6 değer kaybetti. TL geçen yıl da yüzde 40’ın üzerinde değer kaybı yaşamıştı.
Bankacılar mevcut kur politikasını kamu kontrollü olarak tanımlıyor. Merkez Bankası (MB), ihracat gelirlerinin rezerve alınması ve ithalat kaynaklı döviz ihtiyaçlarının rezervlerden karşılanması gibi uygulamalarla döviz piyasasında belirleyici olarak görev yapıyor.
TL’nin gidişatı için piyasalarda Rusya’yla ilişkiler, olası yaptırımlar, Mir sistemi de bir yandan takip ediliyor.