Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR), TÜİK’in mikro veri setlerinden yararlanarak hazırladığı araştırma bültenine göre açıklanan (resmi) enflasyon ie hissedilen (algılanan) enflasyon arasında uçurum var.
EMEKLİLERDE GIDA ENFLASYONU YÜZDE 87,3
DİSK-AR, TÜİK enflasyon verilerinin ardından yaptığı açıklamada, “TÜİK, Şubat 2024 döneminde gıda enflasyonunu yüzde 71,1 olarak açıkladı. Ancak bu enflasyon halkın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmaktan oldukça uzak bir oran” ifadelerine yer vererek emeklilerde gıda enflasyonunun yüzde 87,3 olduğunu bellirtti.
TÜİK, MADDE SEPETİ VERİLERİNİ HALEN YAYINLAMADI
Açıklamada ayrıca TÜİK’in Haziran 2022’de ‘madde sepeti fiyat listesini’ açıklamaktan vazgeçmesi üzerine DİSK’in TÜİK’e karşı açtığı davaya rağmen madde sepeti verilerinin hâlâ yayımlanmadığına ve DİSK tarafından açıklanan hissedililen enflasyon ve resmi enflasyon arasındaki farka da değinildi.
YOKSULUN GIDA ENFLASYONU YÜZDE 111,7
“Gıda enflasyonunda olduğu gibi resmi ortalama enflasyon oranları da düşük gelirlilerin, emekçilerin günlük yaşamda karşılaştığı ve hissettiği oranlar değildir” denilen açıklamada DİSK-AR’ın araştırmasına ait verilere yer verildi.
DİSK-AR verilerine göre gıda enflasyonu ortalama ortalama yüzde 71,2 olarak gerçekleşirken, emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 87,3 oldu.
ZENGİNİN ENFLASYONU YÜZDE 52
Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 81,1 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 93 ve en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 111,7 olarak gerçekleşti.
Raporda “Böylece en yoksul gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 112 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 52 oranında kaldı” ifadelerine yer verildi.