Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün, Kabine toplantısının ardından,“Fatih Sondaj gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervini keşfetti” açıklamasında bulunmuştu.
“Rezerv, 710 milyar metreküpe çıktı”
Dönmez, doğal gaz keşfinin detaylarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Karadeniz’de yeni sondajla birlikte rezervin, 710 milyar metreküpe çıktığını söyleyen Dönmez, gazın kara işleme tesisinin yüzde 85 oranında tamamlandığını dile getirdi.
Fatih Dönmez, Sakarya Gaz Sahası’nda yeniden değerlendirme yapıldığını belirterek, DeGolyer & MacNaughton firmasının yaptığı çalışma sonucu sahadaki ilave miktarla birlikte rezerv büyüklüğünün 710 milyar metreküpe ulaştığını söyledi.
Mart’ta sisteme verilecek
“Gelecek yılın mart ayında doğal gazı insanımızla buluşturmak istiyoruz diyen” Dönmez, şunları kaydetti:
“Çaycuma-1 kuyusunda 2 aylık çalışma sonrası 58 milyar metreküp rezerv keşfedildi. Çaycuma-1 keşfiyle 710 milyar metreküp keşfe ulaştık. Daha önce de dediğimiz gibi cumhuriyetin 100. yılında bu gazı, vatandaşlarımızla buluşturmak istediğimizi söylemiştik. Mart’ta ilk gazı sisteme vermiş olacağız.”
Dönmez, çalışmaların üç aşamadan oluştuğunu belirterek, “Deniz tabanında ciddi bir teknolojik olarak baktığımızda, sahada yoğun bir çalışma var. 50’yi aşkın gemiyle bu çalışmaları yürütüyoruz. Diğer yandan oradaki gazın karaya getirmek için üç tane hattın çalışmaları yapılıyor. Glikol basan hattımız tamamlandı. Yine deniz tabanındaki ekipmanların yönetimini yapacak sinyal hattı tamamlandı. Bir taraftan da bu gazı işleyecek kara işleme tesisini yüzde 85 oranında tamamladık” dedi.
Dönmez, “İkinci fazda buraya 30’un üzerinde ilave kuyu açarak devam edeceğiz. Daha önce de açıkladığımız gibi inşallah 2026 gibi buradaki kuyu açma işlemlerinin tamamını bitirmiş olacağız” şeklinde konuştu.
Akdeniz’de yürütülen doğal gaz arama çalışmalarına değinen Dönmez, bu kapsamda Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’nin Yörükler-1 kuyusunda çalışmalarını tamamladığını ve Mersin’in Taşucu açıklarındaki 2. lokasyonda çalışmalarına devam ettiğini söyledi.
“Kıbrıs adasında yaşayan herkesin o kaynaklardan istifade etme hakkı var”
Dönmez, “Biz daha önce de söylediğimiz gibi kendi kıta sahanlığımızda, kendi yetki alanımızda arama ve sondaj faaliyetlerine devam edeceğimizi ifade etmiştik. Orada bir iş planı çerçevesinde bu süreç devam ediyor” dedi.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tek taraflı ilan ettiği sözde Münhasır Ekonomik Bölge’nin 6 numaralı parselindeki gaz keşfine değinen Dönmez, Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bu konuda gerekli açıklamaları yaptığını anımsattı.
Dönmez, “Kıbrıs adasında yaşayan herkesin o kaynaklardan istifade etme hakkı var. Bir tarafı yok sayarak yapılacak işlemlerin hakkaniyetli olmadığını değerlendiriyoruz. Bu kapsamda da Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan soydaşlarımızın hak ve menfaatlerinin korunması gerektiğini Dışişleri Bakanlığımız da yaptığı açıklamalarda ifade etti” diye konuştu.
Faturalara nasıl yansıyacak sorusu
Karadeniz gazının faturalara nasıl yansıyacağı sorusuna ilişkin soru üzerine Dönmez, gazın cari açığın kapanmasına olumlu yansıyacağını vurgulayarak, “Gazı biz sisteme verelim, bu değerlendirmeleri belki ondan sonra yapmakta fayda var” ifadesini kullandı.