Şırnak’ın Cizre ile İdil ilçelerine uygulanan sokağa çıkma yasağından dolayı okullarda eğitime ara verilmiş, Milli Eğitim Bakanlığı sokağa çıkma yasağı ilan edilen şehirlerde derslerden geri kalan öğrencilere telafi eğitimi verileceğini açıklamıştı. İkinci telafi eğitimi planlaması kapsamında dün 8. ve 12. sınıflardan oluşan 1306’sı kız öğrenciden oluşan 2565 öğrenci Batman’a getirildi. Batman’daki okullarda eğitim görmesi planlanan öğrenciler yatılı okullara yerleştirildi. Dönem sonuna kadar Batman’da eğitim görmesi planlanan öğrenciler bugün ders başı yapacak. Öğrenciler TEOG ve LYS sınavlarına Batman’da hazırlanacak.
‘YANIMIZA HİÇBİR ŞEY ALMADIK’
Telafi eğitim kapsamında daha önce Mardin’de 15 günlük bir eğitim aldıklarını söyleyen İdilli 12. Sınıf öğrencisi E.G., ‘’yaklaşık bir haftadır insanlar İdil’i terk ediyordu. Dönem sonuna kadar Batman’da eğitim görmek için bu gün öğle saatlerinde İdil’den çıktık. Batman’a gideceğimiz için ailemiz endişeleniyordu. Yoldayken ailemiz bizi arayarak İdil’de sokağa çıkma yasağı ilan edileceği, bu yüzden kendilerinin de şehri terk ettiklerini söyledi. Batman’a vardığımızda kız öğrenciler başka okullara, erkek öğrenciler başka okullara yerleştirildi. Okullar açıldığı günden beri İdil’de sadece bir ay eğitim gördük. Derslerden çok geri kaldık. Çok konu eksiğimiz var. Ben inşaat mühendisi olmak istiyorum. Ancak doğru düzgün sınava hazırlanmadığım için bu hayalimin gerçekleşeceğine inanmıyorum’’ diyor.
CEBİMDE 20 LİRA HARÇLIK VAR
İdil’de yaşanan olaylardan dolayı ailesinin geçim sıkıntısı yaşadığını ve bu nedenle ailesinin ekonomik olarak kendisine destek veremediğini söyleyen D.B. ise şöyle konuştu: “Yatılı okula gelirken yanımızda birkaç parça elbise getirdik. Yurtta havlu, şampuan ve diş fırçası verilmediği için bu malzemeleri satın almak zorunda kaldık. Yurda yerleştikten sonra alışveriş yapma için çarşıya çıktık. Parası olmayan arkadaşlarımız ihtiyaçlarını karşılayamadı. Ben İdil’den gelirken yanımda sadece 20 lira para vardı. Onu da alışverişte harcadım. Şimdi cebimde harçlık kalmadı. Ayrıca sınava iyi hazırlanmak için kitap ve kırtasiye malzemeleri almam gerek. Bu ihtiyaçlarımı nasıl karşılayacağımı bilmiyorum. Ailem İdil’den göç ettiği için babam çalışamıyor. Dolayısıyla ailemden para isteyemiyorum.”
KAYNAK: RADİKAL / İDRİS EMEN