Haberdar
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Haberdar
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa EĞİTİM

Uzmanlardan LGS değerlendirmesi; sıralamayı hangi ders belirleyecek?

2019-06-01
Uzmanlardan LGS değerlendirmesi; sıralamayı hangi ders belirleyecek?
Share on FacebookShare on Twitter

uzmanlardan-lgs-degerlendirmesi-siralamayi-hangi-ders-belirleyecek

Öğrencilerden aldıkları bilgiler doğrultusunda soruları değerlendiren uzmanlar, sıralamayı sayısal soruların belirleyeceğini söyledi. 

 

On binlerce öğrenci, bugün gerçekleşen LGS’de ter döktü. Sınava girenler, sabah 09.30’da başlayan sözel oturumda 50, 11.30’da başlayan sayısal oturumda ise 40, yani toplam 90 soru cevapladı. Öğrenciler “Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Matematik ve Fen Bilimleri”,  derslerinden sınava girdiler. Sözel ve sayısal olmak üzere 2 bölümden oluşan sınavda öğrencilere sözel bölümde 50 soru için 75 dakika, sayısal bölümde ise 40 soru için 80 dakika verildi. 

 

“Türkçe’de öğrencilerin üst düzey bilişsel becerilerini kullanmalarını gerektiren sorular öne çıktı”

 

Bilfen Ortaokulları Türkçe Bölüm Başkanı Sündüs Demirdağ Tuncer, Türkçe sorularının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan örnek sorulara paralel olduğunu söyledi. Tuncer, “Türkçe sınavının en belirgin özelliği öğrencilerin üst düzey bilişsel becerilerini kullanmalarını gerektiren görsel okuma ve grafik yorumlama ile sözel mantık ve muhakeme sorularının ön plana çıkmış olmasıdır” dedi.

 

“Sözlük kullanmayı alışkanlık hâline getirmiş olan, medya okuryazarlığı yapabilen, Türkçede sahip olduğu becerileri diğer disiplinlerle ve günlük hayatla ilişkilendirebilen öğrencilerin fark yaratacağı bir sınav olduğunu görüyoruz” diyen Tuncer sözlerine şöyle devam etti:

 

“Sınavın A kitapçığı 5, 17, 18, 19 ve 20. sorularının öğrenciden verilen bilgiyi grafik ve görsellerle eşleştirip çıkarımlar yapmasını gerektiren ayırt edici sorular olduğunu söyleyebiliriz. 2018’de ilk kez uygulanan LGS’den farklı olarak bu yıl bir metinden hareketle birden fazla sorunun çözümlenmesini gerektiren sorulara yer verilmediğini görüyoruz. Dil bilgisi soruların ise doğrudan bilgi ölçmediğini, örnek sorularda olduğu gibi öncülde verilen bilgileri sorunun üzerinde yorumlayarak çözüme ulaşmayı gerektirdiğini görüyoruz.”

 

“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nde ağırlıklı olarak ‘Zekât ve Sadaka’ ünitesiyle ‘Hz. Muhammed’in Örnekliği’ ünitesinden soru geldi”

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Esra Kızıltaş ise, sınavın kavram ve muhakeme gücüne dayalı bir sınav olduğuna vurgu yaptı. Öğrencilerin, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatı kapsamında toplam beş üniteden sınava girdiklerini belirten Kızıltaş, “Tüm ünitelerden soru sorulmuştur. ‘Kaza ve Kader’ inancı ünitesinden 1, ‘Zekât ve Sadaka’ ünitesinden 4, ‘Din ve Hayat’ ünitesinden 1, ‘Hz. Muhammed’in Örnekliği’ ünitesinden 3, ‘Kur’an-ı Kerim’in Özellikleri’ ünitesinden 1 soru olmak üzere toplam 10 soru sorulmuştur. Sorular müfredata uygundur ve ağırlıklı olarak ‘Zekât ve Sadaka’ ünitesiyle “Hz. Muhammed’in Örnekliği” ünitesinden sorular gelmiştir” dedi.

 

Sınavın, orta ve zor seviyedeki sorulardan oluştuğunu söyleyen Kızıltaş, “Sorular, okuduğunu anlamaya yöneliktir ve 8. sınıf müfredatındaki kavramları yoklamaktadır. Özellikle sorularda çeldiricilerin kuvvetli olduğu gözlemlenmiştir. Öğrencilerin muhakeme sorularını yapabilmeleri için iyi bir kavram bilgisine sahip olmaları beklenmiştir” ifadelerini kullandı.

 

“Derse özel terim ve kavramaları iyi bilen ve yorumlayan öğrencilerin başarılı olacağı bir sınav”

 

Tarihi terim ve kavramların bilginin yapı taşı olduğuna dikkat çeken okulun Sosyal Bilgileri Bölüm Başkanı  Havva Güneş, “Genel olarak incelendiğinde derse özel terim ve kavramaları iyi bilen ve yorumlayan öğrencilerin başarılı olacağı bir sınavdır” dedi. Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi soruları 8. sınıf müfredatına ve öğretim programına uygundur. Sınavda yer alan sorularda verilen bilginin analiz edilerek öğrencilerin düşünme becerisi, alan ve kavram bilgisinin sorgulandığı görülmektedir.  Sınavda 5. ünite ‘Demokratikleşme Çabaları’ ve 7. ünite ‘Atatürk’ün Ölümü ve Sonrası’ ünitelerinden soru yer almamıştır. Sınavda harita okuma, grafik inceleme ve tablo yorumlama becerilerini ölçen sorulara yer verilmediği görülmektedir.”

 

“10. ünite hariç tüm üniteler sınavda dengeli bir şekilde test edilmiştir”

 

Bilfen Ortaokulları İngilizce Bölüm Başkanı Mediha Narin, sınavdaki sorular tamamen MEB kitabı olan Mastermind ile uyumlu olarak hazırlandığını belirtti. İngilizce sınavında kelime bilgisi ve dikkatin başarıyı getireceğine vurgu yapan Narin, sözlerine şöyle devam etti:

“Sınavda kelime bilgisi ve kazanımlar ağırlıklı olarak Mastermind kitabına göre test edilmiştir. Ayrıca sınavda bazı okullara dağıtılan Upswing kitabında da yer alan ortak kelimelere ve kazanımlara rastlanmaktadır. Sınavda yoğun olarak öğrencilerin kelime bilgisi ve dikkatlerini ölçen sorulara yer verilmiştir. Bu sınav öğrencilerin okuduğunu anlama, verilen tablo, grafik ve görselleri yorumlayabilme becerilerini ölçen ve dikkat gerektiren sorulardan oluşmuştur. 10. ünite hariç tüm üniteler sınavda dengeli bir şekilde test edilmiştir.”

 

“Sınav güncel hayatla ilişkilendirilmiş, yoruma dayalı, birden fazla işlem gerektiren ve çeldiricisi yüksek sorulardan hazırlanmış”

 

“LGS’de matematik soruları kazanımlara uygun, açık bir dille hazırlanmıştır” diyen Matematik Bölüm Başkanı,  Ali Keskin ise, sorular ile ilgili görüşlerini şu şekilde ifade etti:

 

“Birden fazla kazanımın birleştirilmesi ile oluşan sorular, yayımlanan örnek sorulara göre daha zorlayıcıydı. Sınavın güncel hayatla ilişkilendirilmiş, yoruma dayalı, birden fazla işlem gerektiren ve çeldiricisi yüksek sorulardan hazırlandığını görüyoruz. Soruların çözümünde alternatif durumların iyi değerlendirmesi gerektiğinden okuma anlama kısmında hızlı olunması gereken bir sınavdı. Konu dağılımına bakıldığında sınavda geometri konularına ait bazı kazanımlara yer verilmediği görülmektedir. Denklem kurma ve problem çözme becerisi yüksek olan öğrencilerin, başarılı olacağı bir sınav olduğunu söyleyebiliriz.”

 

“Fen bilimleri sınavında seçeneklerdeki çeldiriciler çok güçlü olup öğrencileri sıralamada etkili olacaktır”

 

Fen Bilimleri sınavının da konu dağılımı olarak homojen olduğunu söyleyen Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Yasemin Dündar, çeldirici soruların ayırt edici olacağını belirtti. Dündar, sözlerini şöyle sürdürdü: 

 

“Beklenen doğrultuda deney düzenekleri ile günlük hayattan farklı örnekleri içeren yorum gerektiren sorular ağırlıktadır. Ayrıca yıl içerisinde yayınlanan örnek sorular ile sınav soruları paralellik göstermiştir. Soru metinleri gereksiz bilgilerden uzak olup öğrencileri yormamıştır. Sorular sıradan olmayıp araştırılarak özenle hazırlanmıştır. Örneğin A kitapçığı 15.soru bilindik basit makine görseli dışında farklı bir kurgu ile hazırlanmış olup bu soruda öğrencilerden beklenen; öğrendikleri hareketli makaranın çalışma prensibini soruya transfer etmeleridir. Özellikle Fen Bilimleri sınavı seçeneklerdeki çeldiriciler çok güçlü olup öğrencileri sıralamada etkili olacaktır.”

ShareTweet

BENZER HABERLER

Yangın sahnesi tepki çekmişti: Kıvanç Tatlıtuğ’un dublörü kovuldu
EĞİTİM

CHP’li Aysu Bankoğlu: “Üniversiteyi kazanan gençlerin ilk dersi yoksulluk”

2025-09-02
“Özlem Çerçioğlu’nun Aziz İhsan Aktaş soruşturması yeniden işleme alındı” iddiası
EĞİTİM

Yerleştirme sonuçlarının en kısa özeti: Akademik fiyasko

2025-08-27
MEB’den ara tatil kararı: Okul süresi uzuyor
EĞİTİM

MEB’den ara tatil kararı: Okul süresi uzuyor

2024-02-14
ALES sonuçları açıklandı
EĞİTİM

ALES sonuçları açıklandı

2023-12-05
MEB verisi: 455 bin yabancı çocuk okula gidemiyor
EĞİTİM

MEB verisi: 455 bin yabancı çocuk okula gidemiyor

2023-10-21
MEB, ortak sınav haftası tarihlerini güncelledi
EĞİTİM

MEB, ortak sınav haftası tarihlerini güncelledi

2023-10-19
  • Trendler
  • Comments
  • Son
Fenerbahçe, deplasmandan galibiyetle döndü

Adana Demirspor, Galatasaray maçında sahadan çekildi

2025-02-09
Fatih Altaylı’nın ifadesi: Sayın Cumhurbaşkanını şahsen tanırım, yöneltilen suçlamalar aklımdan dahi geçmedi

Kütahya’da ayakkabının içinde bulundu: Değeri 550 daireden fazla

2025-06-22
5 binada 200 kişi can verdi, sorumlu olanlar 1 gün bile tutuklanmadı

İzzet Ulvi Yönter’e ‘Cevheri Güven’ şoku; sosyal medyada tepki yağdı

2025-02-23
KHK’lı emniyet müdürü hayatını kaybetti

KHK’lı emniyet müdürü hayatını kaybetti

2025-02-10

AKP Grup Başkanvekili Elitaş tarih verdi: EYT düzenlemesi ne zaman hayata geçecek?

0

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: Sömürgeciliğin merkezi olan bir ülkedeyiz

0

Akşener'in sözleri CHP'de nasıl yorumlandı?

0

Kılıçdaroğlu, Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti

0
Ekrem İmamoğlu’nun diploma davasında ara karar açıklandı: “Çok yazık çok, sizin yargıçlığınız beş para etmez”

Ekrem İmamoğlu’nun diploma davasında ara karar açıklandı: “Çok yazık çok, sizin yargıçlığınız beş para etmez”

2025-12-08
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konvoyuna itiraz ettiği gerekçesiyle tutuklanan sanatçı Eda Saraç, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki koşulları anlattı

Fenerbahçe’de bir kadro dışı daha

2025-12-08
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konvoyuna itiraz ettiği gerekçesiyle tutuklanan sanatçı Eda Saraç, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki koşulları anlattı

AKP’li eski belediye başkan yardımcısının gelini adli emaneti soyup, milyonları sanal kumarda yemiş

2025-12-08
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konvoyuna itiraz ettiği gerekçesiyle tutuklanan sanatçı Eda Saraç, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki koşulları anlattı

Manzara parçalı: Esad’dan bir yıl sonra Suriye

2025-12-08

Son Haberler

Ekrem İmamoğlu’nun diploma davasında ara karar açıklandı: “Çok yazık çok, sizin yargıçlığınız beş para etmez”

Ekrem İmamoğlu’nun diploma davasında ara karar açıklandı: “Çok yazık çok, sizin yargıçlığınız beş para etmez”

2025-12-08
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konvoyuna itiraz ettiği gerekçesiyle tutuklanan sanatçı Eda Saraç, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki koşulları anlattı

Fenerbahçe’de bir kadro dışı daha

2025-12-08
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konvoyuna itiraz ettiği gerekçesiyle tutuklanan sanatçı Eda Saraç, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki koşulları anlattı

AKP’li eski belediye başkan yardımcısının gelini adli emaneti soyup, milyonları sanal kumarda yemiş

2025-12-08
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konvoyuna itiraz ettiği gerekçesiyle tutuklanan sanatçı Eda Saraç, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki koşulları anlattı

Manzara parçalı: Esad’dan bir yıl sonra Suriye

2025-12-08
Haberdar

Gerçekler Sadece Gerçekler

MENÜ

  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR

Gerçekler Sadece Gerçekler