Antalya’da iki ayrı idare mahkemesinden çıkan kararda dava konusu işlemin iş yeri kapatmaya ilişkin olduğu ve uygulanması halinde telafisi güç zarar oluşabileceği ifade edildi.
Özel İrfan Eğitim Hizmetleri şirketi avukatı Adnan Taşkın, Antalya Valiliği’nden kendilerine gelen tebligatta dershanecilik faaliyeti yapan eğitim kurumunun kapatılmasının istendiğini ve şirketin 5 yıl süre ile tekrar kurum açma, bir kurumu devralma veya bir kuruma ortak olma izni verilmeyeceğine karar verildiğinin belirtildiğini ifade etti. Valilik kararında kurum adına düzenlenmiş iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ile kurum mühürleri, yönetici, öğretmen ve öğrencilere ait tüm dosya ve evrakların istendiğini belirten avukat Adnan Taşkın Antalya İdare mahkemelerinin bu hukuksuzluğa ‘dur’ dediğini kaydetti.
Eğitim kurumunun kapatılmasına Maarif Müfettişleri Başkanlığı’na ait bir inceleme raporunun gerekçe gösterildiğini ifade eden Taşkın, “Ancak anılan soruşturmanın hiçbir aşamasında kurum aleyhinde bir soruşturma başlatıldığı, devam ettiği ve sonuçlandığı bildirilmemiş, bizden savunma da talep edilmemiştir. Bu soruşturmanın varlığını; ruhsat iptali ve kapatma yazılarındaki ‘ilgi’de gösterilmesinden biz anladık. Hatta bu yazıların ekinde dahi soruşturmaya ilişkin herhangi bir evrak eğitim kurumuna teslim edilmediğinden soruşturmanın sebebi, kapsamı, mahiyeti ve sonucu hakkında herhangi bir bilgimiz de yoktur.” dedi.
Özel Öğretim Kanunu ve yönetmeliklerinde eğitim kurumlarında okuyan öğrencilerin etkilenmemesi için kurumu işleten kişi kendisi dahi kapatmaya kalksa en az 3 ay önceden bildirim şartı olduğunu hatırlatan Taşkın şöyle bu olayda kapatma işlemleri için dönemin ortasında bir hafta gibi bir süre verildiğine dikkat çekti.
KARAR YASALARA VE ANAYASAYA AYKIRI
Davaya konu olan kararın mevcut yasalara ve Anayasa Mahkemesi’nin geçen yıl dershanelerin kapatılamayacağı yönünde verdiği karara aykırı olduğunu söyleyen Taşkın şöyle konuştu: “Anayasa Mahkemesi daha önce konuyla ilgili bir düzenlemeyi temel hak ve hürriyetlerle ilgili amir hükümler içeren Anayasa’nın 13, kimsenin, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağı gibi amir hükmü olan 42 ve herkesin dilediği alanda çalışma, sözleşme ve özel teşebbüsler kurma hürriyetlerine sahip olduğu gibi amir hükmü olan 48. maddesine aykırı bularak iptal etmişti. Yani yasaklayıcı hüküm henüz yürürlüğe dahi girmeden Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmiş ve dershanelerin hukuki varlıkları hiç kesintiye uğramadan devam etti.