Geçen hafta sonu yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) 3 milyon 243 bin kişi girdi.
Başvurular içinde en dikkat çekici detaylardan biri de Anadolu liseleri birinci, meslek liseleri ikinci sırada ve uzaktan eğitim verilen açık liselerde okuyanlar oran itibarıyla üçüncü oldu.
Sınava toplam açık lisede okuyan 715 bin 683 kişi başvurdu
Lise sondaki öğrenciler üniversiteye hazırlanmak için devamsızlık yapıyor.
Açık liselere devam eden kişi sayısı 1,5 milyona ulaşırken, büyük bölümünü de lise son sınıflarda okuyan öğrenciler oluşturuyor.
Üniversite sınavlarına daha rahat hazırlanmak isteyen 11 ve 12’inci sınıfa geçen öğrenciler örgün eğitimden açık liselere geçiş yapıyor.
Ancak örgün eğitimde kalanlarda da bir sıkıntı yaşanıyor.
Öğrenciler özellikle üniversite sınavlarına girecekleri 12. sınıfta özellikle de ikinci dönemde yoğun devamsızlıklar yaparak önceliklerini sınav hazırlıklarına vermekte.
Devamsızlıktan kalma kaldırıldı
Devamsızlık ciddi bir sorun haline alıp, sınıflar neredeyse boş kalmaya başlayınca geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı (MEB) Mahmut Özer’den gelen talepler doğrultusunda öğrencileri rahatlatan bir açıklama geldi.
Özer, 9 Haziran 2022 günü yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“İlk defa burada açıklıyorum. 12. sınıf öğrencilerini devamsızlıktan sınıfta bırakmayacağız. 12. sınıf öğrencileri devamsızlığı kafalarından çıkarsınlar. YKS’ye girecek öğrencilere de başarılar diliyorum. LGS’de bugün itibariyle iptal edilen hiçbir soru yok.”
Böylece gelen son dakika açıklamasıyla 12. sınıflar özelinde devamsızlıktan kalma olmayacağı açıklanmış olurken bununla ilgili yazının okullara gönderildiği de kaydedildi.
Gelecek yıl da benzer bir düzenleme olabilir
Talimat bu eğitim öğretim yılına özel görünse bile bu tür düzenlemelerin sistem değişmediği sürece gelecek yeni taleplerden dolayı gelecek yıllarda da devam etmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Yani muhtemelen gelecek yıl da benzer bir talimat okullara gidecek.
Gerek açık liselere yöneliş gerekse son sınıfta devamsızlığın kaldırılması kimi eğitimciler tarafından lise son sınıfın resmi olmasa bile filli olarak kaldırılışı olarak yorumlanıyor.
Devamsızlıktan kimi sınıfların yüzde 80’ni boş kalıyor, raporlar alınıyordu.
Bu iddiada bulunan eğitim uzmanlarından biri olan Ali Taştan, açık liselere geçişlerin gittikçe artacağını, söyleyerek devamsızlıkla ilgili şunları söyledi:
“Liselerde normalde 5 gün mazeretsiz devamsızlık yaparsanız sınıfta kalıyorsunuz. Lise son sınıflar özellikle 2’inci dönemin sonunda boşalıyordu. Öğrencilerin neredeyse tamamı son aylarını raporlarla geçiştiriyordu. Çoğu da gerçekçi raporlar değil. Özellikle 45 günlük heyet raporuyla devamsızlık sorununu kırıyorlardı.”
Yarışta geri kalmamak için devamsızlığa mecbur kalıyorlar
Taştan’a göre öğrenciler çok da haksız değil. “Çünkü bir savaş var ortada, yarış var” diyen Taştan, şöyle devam etti:
“Bu yarışta karşısındaki insanlara bakıyorlar. Özel okulların tamamı üniversite sınavına yönelik bir eğitim veriyor. Devlet okullarındaki çocuklar başka bir müfredat görüyor. Burada vakit kaybetmeden sınava hazırlanmak istiyor çocuklar. O nedenle de gidiyor, rapor alıyorlar kendilerine. Kimi sınıflarda devamsızlık nedeniyle yüzde 80’lere varan boşluklar olunca Milli Eğitim Bakanı öğrencilerin devamsızlıktan bırakmayacağız diyerek bunun önüne geçmiş oldu.”
Lise son sınıf resmi olmasa bile fiilen kalktı
Benzer bir talimatın gelecek sene de geleceğini tahmin ettiğini kaydeden Taştan, bakanlığın politikalarının örgün liseleri bitme noktasına getirdiğini öne sürdü.
Taştan, özellikle lise son sınıfın, bu dönemde öğrencilerin açık liselere akın etmesi ve son devamsızlık kararıyla resmi olmasa bile fiili olarak kalktığını söylemenin abartı olmayacağını kaydetti.
“Lise 3 yıl olmalı, 4. sınıf gereksiz”
Taştan, buna karşın liselerin dördüncü sınıflarının da zaten gereksiz olduğunu öne sürerek sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Liseler 4 yıl olunca da eleştirmiştim. Çünkü liselerde zorunlu dersler ilk 3 yıl da veriliyor genellikle. Son sınıfa çoğunlukla seçmeli dersler kalıyor. Liselerin 4 yıl olması üniversite sınavına hazırlanan kitlelerin sayısını azaltmak için getirilen bir uygulama oldu. Liselerin üç yıl olmasını yeterli görüyorum.”
“Lise fiilen 3 yıla düşmüş oldu”
Eğitim uzmanı Özgür Bozdoğan da gerek açık liselere yöneliş, gerekse devamsızlıklarla ilgili son açıklamanın ardından lise son sınıfın fiilen ortadan kalktığını ve lisenin 3 yıla düşmüş olduğunu iddia etti.
Bu yolla lise eğitiminin de iyice içinin boşaltıldığını öne süren Bozdoğan’a göre bu iktidarın bilinçli bir eğitim politikasının sonucu.
Bozdoğan’a göre belli başlı okullara giden az bir kesime lise de nitelikli eğitim verilirken geri kalanın ucuz iş gücü olarak çalışması için meslek liselerine yönelmesi veya imam hatiplerde yoğunlaşması isteniyor.
KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE – ALİ KEMAL ERDEM