Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin, Japonya’nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 toplantısı kapsamında ABD Başkanı Joe Biden’la yaptığı görüşmede Bahmut’la ilgili sözleri gündem yarattı.
Ukrayna savaşının en kanlı cephelerinden biri olan Bahmut’un düşüp düşmediği yönünde gelen soruya, “Sanmıyorum. Bahmut artık sadece kalbimizde” şeklinde yanıt veren Ukraynalı lider, “Orada hiçbir şey kalmadığını anlamalısınız. Her şeyi yok ettiler” dedi.
Zelenski’nin bu sözleri, dünya basını tarafından Bahmut’un düşüşünün kabulü olarak yorumlanınca, Ukraynalı liderin basın sözcüsünden düzeltme geldi.
Basın sözcüsü Sergey Nikiforov, Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, “Gazetecinin sorusu: Ruslar, Bahmut’u aldıklarını söylüyor. Başkan’ın cevabı: Sanmıyorum. Bu sözlerle, Başkan Bahmut’un düştüğünü reddediyor” ifadelerini kullandı.
Sözcü, Zelenski’nin “artık kalbimizde” ifadesinin başka bir soruya yanıt olduğunu söyledi.
Rusya kentin ele geçirildiğini açıklamıştı
Zelenski’nin sözleri Rusya Savunma Bakanlığı’nın Bahmut’un Wagner savaşçıları ve Rus birlikleri tarafından ele geçirildiği yönündeki açıklamasından saatler sonra geldi.
Dün, Wagner lideri Yevgeni Prigojin de benzer bir açıklama yapmış, Ukraynalı yetkililer kentte çatışmaların devam ettiğini söyleyerek açıklamayı yalanlamıştı.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, şehrin ele geçirilmesinin Donetsk bölgesindeki taarruza devam etme imkanı vereceğini söyledi.
Bahmut’ta her iki taraftan da binlerce kişinin öldüğü çatışmalar 8 aydır devam ediyordu.
Washington merkezli Savaş Çalışmaları Enstitüsü, Bahmut’un Rus güçleri tarafından ele geçirilmesinin “ne taktiksel ne de operasyonel olarak önemli olmadığı” yönünde bir değerlendirme raporu yayımladı.
Raporda, “Bu bölgeleri kontrol altına almak Rus güçlerine taarruz operasyonlarına devam etmek ya da Ukrayna karşı saldırılarını savunmak için önemli bir alan kazandırmıyor” dendi.
Bahmut’ta yaşananlar
Rusya’nın kontrolündeki Donetsk kentinin 55 kilometre kuzeyinde bulunan Bahmut’ta savaş öncesinde 80 bin kişi yaşıyordu. Tuz ve alçıtaşı madenleriyle çevrili kent önemli bir sanayi bölgesiydi.
Ukrayna’nın SSCB’nin parçası olduğu dönemde Artemovsk ismiyle bilinen kent ayrıca yer altı mağaralarındaki köpüklü şarap üretimiyle de biliniyordu.
Moskova’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Ukrayna’nın doğusunda başlayan olaylar sırasında, Rusya yanlısı ayrılıkçılar Bahmut’u hızlı şekilde ele geçirmiş ancak birkaç ay sonra kent yeniden Ukrayna ordusunun kontrolüne geçmişti.
Rus birlikleri geçen ağustosta da kente saldırı başlatmış ancak geri püskürtülmüştü.
Sonbaharda yeniden başlayan Bahmut’u ele geçirme harekatına paralı asker grubu Wagner öncülük etti. Wagner lideri Prigojin, harekat boyunca Rus generalleri ağır şekilde eleştirerek Kremlin üzerindeki etkisini artırmaya çalışmıştı.
Prigojin, cumartesi günü yayımladığı videoda, “Bahmut’ta sadece Ukrayna ordusuyla değil, tekere çomak sokan Rus bürokrasisiyle de savaştık” ifadelerini kullandı.
Kentte ev ev süren kanlı çatışmaların ardından çok az sayıda binanın ayakta kaldığı belirtilirken, Ukraynalı yetkililer Wagner savaşçılarının kendi askerlerinin cesetlerine basarak yürüyebildiğini öne sürdü.
Aylar süren çatışmalarda, her iki tarafından on yıllardır hiçbir silahlı çatışmada görülmeyen oranda mühimmat harcadıkları biliniyor.