Haberdar
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Haberdar
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa DÜNYA

Ukrayna İçişleri Bakan Danışmanı Geraşçenko: En az 30 bin Mariupol sakini zorla Rusya'ya götürüldü

2022-04-21
Ukrayna İçişleri Bakan Danışmanı Geraşçenko: En az 30 bin Mariupol sakini zorla Rusya'ya götürüldü
Share on FacebookShare on Twitter

Ukrayna İçişleri Bakan Danışmanı Anton Geraşçenko, sivillere yönelik katliam iddialarıyla dünya gündemine giren Buça ve Kiev’in diğer bölgelerinde sivillerin öldürülmesine ve Türkiye’nin Ukrayna’da savaşın bitmesi için gösterdiği gayrete ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

 

Bakan Danışmanı Geraşçenko, Ukrayna ordusunun yeniden kontrolü sağladığı Kiev bölgesinde 1000’e yakın sivilin cesedinin bulunduğunu söyledi.

 

Birçok kişinin de kayıp olduğunu vurgulayan Geraşçenko, “Kiev bölgesinde çok sayıda sivil öldü. Yüzlerce kaybolan kişi var, bir aydır kendilerine ulaşılamadığı için onlar da bir yerde Rus saldırganlar tarafından öldürülmüştür.” ifadelerini kullandı.

 

Bölgede sivillere yönelik şiddet uygulanmasında Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’i sorumlu tutan Geraşçenko, şunları kaydetti:

 

“Ruslar, vatandaşlarımızı ayırmadan öldürdü. İnsanları kendi araçlarında öldürdüler. Ayrıca onların (Rusların) pozisyonlarını görebilen vatandaşlarımızı da ölürdüler. Onların bulundukları noktaları söylemesinler diye sırf bunun için insanları vurdular. Tüm bunlar, faşizm suçlarıdır. Putin, 21. yüzyılın Hitleri’dir.”

 

Geraşçenko, Buça’daki toplu mezarlardan çıkarılan cesetlerin yüzde 90’ında da kurşun veya bomba parçası izlerinin görüldüğünü aktararak “Birkaç kez otopsi çalışmalarına katıldım. 10 kişiden 9’u kurşun veya parça (bomba parçası) ile öldürülmüş.” dedi.

 

Buça’da, sokaklarda cesetlerin ortaya çıktığını belirten Geraşçenko, “Buça’daki toplu mezarda 100 ceset bulundu. Buça’nın sokaklarında ise yanlış hatırlamıyorsam 28 ceset ortaya çıktı. Cesetler yerdeyken Ruslar her gün orada yürüyordu, Ukraynalıların cesetlerini görüyorlardı ve onların kaldırmasını bile düşünmediler.” diye konuştu.

 

Geraşçenko, Rus ordusunun, bir ay boyunca işgal ettiği bazı bölgelerde ölen Rus askerlerine ait cesetleri geri çekilirken ülkelerine götürmediğini ve bunun insanlık dışı bir hareket olduğunu vurgulayarak “Ruslar, öldürülen veya yaralı arkadaşlarını sahada bırakıyor.” dedi.

 

“Türkiye’nin çabalarını pozitif olarak değerlendiriyoruz”

 

Türkiye’nin, Ukrayna’da silahların susması ve savaşın sona ermesi için gösterdiği gayretler konusuna işaret eden Geraşçenko, “Biz, Türkiye’nin çabalarını pozitif olarak değerlendiriyoruz. Türkiye, Ukrayna’ya askeri alanında yardım eden ülkelerden biridir.” ifadesini kullandı.

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ukrayna’da savaşın başlamaması için önceden de yoğun görüşmeler yaptığına dikkati çeken Geraşçenko, “Erdoğan, samimi olarak bu savaşın yaşanmamasını istiyordu. Biz, onun Putin ile yaptığı görüşmelerde saldırıdan kaçınılması yönünde yaptığı kamu açıklamalarını gördük.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Putin, Kiev’i ele geçirmeyi hayal ediyordu

 

Rusya’nın amacının aslında Kiev’i işgal etmek olduğunu savunan Geraşçenko, Rusya’yı şimdilik Donbas bölgesinde yenmek için ellerinden geldiği kadarıyla çaba sarf edeceklerini belirtti.

 

Geraşçenko, dost ve ortak ülkelerden “silah yardımı” çağrısında bulundu.

 

Rusya’nın durdurulmasının sadece güçlü silahlarla mümkün olabileceğini dile getiren Geraşçenko, şunları kaydetti:

 

“Biz, Putin’i Donbas’ta yenmek için her şey yapacağız. O (Putin), Kiev’i ele geçirmeyi hayal ediyordu. Kreşatik’te askeri geçit töreni düzenlenmesini istiyordu ama bu hayaller gerçekleşmedi. Putin’i durdurmak sadece silahla mümkün. Ne bir diploması ne de bir yaptırım onu durdurabilir.”

 

Mariupol’den 30 bin Ukraynalı zorla Rusya’ya götürüldü

 

Mariupol’deki son gelişmelere ilişkin de Geraşçenko, Ukraynalı askerlerin 50 günden fazladır Rus ordusuna karşı Mariupol’de direniş göstermeye devam ettiğini vurguladı.

 

Bakan Danışmanı Geraşçenko, Rus ordusunun bugüne kadar şehri ele geçiremediğini belirterek “Mariupol’de yaşananlar, vatanlarını savunan insanlar hakkındaki hikayeler, 100 yıl boyunca, belki de 1000 yıl boyunca eğitim kitaplarına yazılacak.” dedi.

 

Rus askerlerinin, Mariupol’den 30 bine yakın Ukrayna vatandaşını zorla Rusya’ya götürdüğünü, onlara başka seçenek bırakmadıklarını kaydeden Geraşçenko, “Mariupol Belediye Meclisine göre en az 30 bin Mariupol sakini, zorla Rusya Federasyonu’na götürüldü.” diye konuştu.

 

Geraşçenko, Rus ordusunun Mariupol’ü savunan Ukraynalılara karşı kimyasal silah kullandığını iddia etti.

 

Birçok gazeteci uzaktan top saldırılarıyla öldürüldü

 

Geraşçenko, Ukrayna’da devam savaşta 20’den fazla gazetecinin hayatını kaybetmesine ilişkin “Ruslar, basının, olup bitenleri çekmesini istemiyor, onlar için kimi vuracakları fark etmez. Birçok gazeteci, uzaktan top saldırılarıyla öldürüldü.” dedi.

 

Gerek gazetecilerin gerek sivil ve askerlerin ölümünde Putin’i suçlayan Geraşçenko, “Her gazetecinin ölümünün suçlusu Putin’dir. Savaşı o başlattı ve Moskova kruvazörün mürettebatının ölümünden olduğu gibi tüm Rusların ölümünden de o suçludur.” ifadesini kullandı.

ShareTweetShare
Önceki Haber

Tesla'dan yılın ilk çeyreğinde rekor kâr

Sonraki Haber

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali: Dünya Bankası'ndan 'Gıda krizi yüz milyonlarca kişiyi yoksulluğa itiyor' uyarısı

BENZER HABERLER

Kanada nüfusu, geçen yıl geçen yıl ilk kez bir milyondan fazla arttı.
DÜNYA

Kanada nüfusu, ülkeye gelen göçmenlerin etkisiyle rekor seviyede arttı

2023-03-23
Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, görevi sırasında Başbakanlıkta, hükümetinin koyduğu Covid kurallarını çiğneyen partiler verilmesiyle ilgili Avam Kamarası’nı bilinçli olarak yanlış yönlendirmediğini savundu.
DÜNYA

Başbakanlık’ta Covid partileri: Boris Johnson komisyona 3 saat savunma yaptı

2023-03-23
CHP ve HDP'li yetkililerle görüşmeler gerçekleştiren Alman SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil, Türkiye'deki kardeş partilerle dayanışmayı sürdüreceklerini söyledi.
DÜNYA

Alman SPD heyetinden CHP ve HDP’ye işbirliği mesajı

2023-03-22
Türkiye'de adil ve özgür seçimler olabilecek mi? Seçim hilesi olası mı? Bunun sonuçları ne olur? Alman hükümetinin görüşü ne?
DÜNYA

Berlin: Türkiye’deki seçim sürecinde adil bir ortam yok

2023-03-22
Almanya'nın Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında depremzedelere verdiği vize sayısı 4 bin 539 olarak açıklandı.
DÜNYA

Almanya’nın vize verdiği depremzede sayısı 4 bin 500’ü geçti

2023-03-22
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, emeklilik yaşını yükselten yasanın Ulusal Meclis onayı olmadan kabul edilmesiyle başlayan protestolar sonrası sessizliğini bozdu. Fransa Cumhurbaşkanı, protestolarla ilgili "Hiçbir aşırılığa tahammül etmeyeceğiz ama hükümet şiddet olmayan meşru öfkeyi dinlemelidir" dedi.
DÜNYA

Emeklilik protestolarının sürdüğü Fransa’da Macron sessizliğini bozdu: Aşırılığa tahammül etmeyeceğiz, hükümet şiddetsiz meşru öfkeyi dinlemeli

2023-03-22
Sonraki Haber
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali: Dünya Bankası'ndan 'Gıda krizi yüz milyonlarca kişiyi yoksulluğa itiyor' uyarısı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali: Dünya Bankası'ndan 'Gıda krizi yüz milyonlarca kişiyi yoksulluğa itiyor' uyarısı

Taliban döneminde Afgan medyasına "ağır darbe": 2 bini kadın, 6 bin 400 gazeteci işsiz kaldı

Taliban döneminde Afgan medyasına "ağır darbe": 2 bini kadın, 6 bin 400 gazeteci işsiz kaldı

Konut fiyatları neden rekor kırdı, artış trendi sürecek mi?

Konut fiyatları neden rekor kırdı, artış trendi sürecek mi?

Please login to join discussion
Haberdar

Gerçekler Sadece Gerçekler

MENÜ

  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR

Gerçekler Sadece Gerçekler