Aralarında Almanya ve Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülke, Sudan’dan vatandaşlarını tahliye etmeye devam ediyor.
Sudan’da ordu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında yaşanan çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle çok sayıda ülke, vatandaşlarını Sudan’dan tahliye ediyor.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere diplomatlarını ülkeden çıkarırken Almanya, Fransa, Hollanda ve İspanya gibi ülkeler de vatandaşlarını Pazar günü hava yoluyla başkent Hartum’dan tahliye etmeye başladı. Türkiye de vatandaşlarını başkent Hartum’dan kara yoluyla Etiyopya’ya getirerek tahliye sürecini yürütüyor. Türk vatandaşları, daha sonra Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’dan hava yoluyla Türkiye’ye götürülecek.
Sudan’ın Darfur eyaletindeki Nyala şehrinde bulunan Türkiye-Sudan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Türk çalışanlarına yönelik tedbirlerin ise ayrıca değerlendirildiği, hastanenin zor koşullar altında hizmet vermeye devam ettiği kaydedildi. Türkiye Dışişleri, Büyükelçiliğin tahliye edilmesinin bu aşamada söz konusu olmadığını kaydetti.
Almanya ise tahliyelerini Ürdün üzerinden gerçekleştiriyor. Alman yetkilier, vatandaşlarını Hartum’dan hava yoluyla Ürdün’e, oradan da yine hava yoluyla başkent Berlin’e getiriyor. Alman Dışişleri, şimdiye kadar Alman ordusuna ait iki uçakla 200 Alman ve başka ülke vatandaşının tahliye edildiğini açıkladı. Bakanlık, ordunun tahliye operasyonlarına bin kişinin katıldığına da dikkat çekti.
Sudan’da durum kötüleşiyor
Sudan’ın başkenti Hartum’daki durumun giderek kötüleştiği bildiriliyor. Haber ajanslarına göre başkentte su ve gıda sıkıntısı başgösterirken elektrik kesintilerinin de iletişimi engellediği belirtiliyor. Kentte yağmacılık olaylarının da güvenliği tehdit ettiği aktarılıyor.
Sudan’da geçen haftadan bu yana Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Burhan ile HDK lideri General Muhammed Hamdan Dagalo arasındaki rekabet nedeniyle silahlı çatışmalar yaşanıyor. El Burhan, 2019 ve 2021 yıllarında gerçekleştirdiği iki darbe ile ülkedeki yönetimi ele geçirmiş ve ülkenin aynı zamanda fiili devlet başkanı olmuştu. Paramiliter bir güç olan HDK’nın lideri Dagalo da ordunun eski üst düzey generallerinden.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ülkedeki çatışmalarda şimdiye kadar 413 kişinin öldüğünü, 3 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığını duyurdu. Sudan Doktorlar Komitesi de çatışmalarda ölen sivillerin sayısının her gün arttığını kaydetti. Komite, 46 milyon nüfuslu, Afrika’nın üçüncü büyük ülkesi olan Sudan’da sadece 35 hastane ve kliniğin hizmet verebildiğine dikkat çekti. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü de ülkede kan stoğunun çok azaldığını kaydetti.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Sudan’daki vatandaşlarımızın tahliyesi devam ediyor
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sudan’daki Türk vatandaşlarının tahliyesinin devam ettiğini açıkladı.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre dün ilk olarak Sudan’ın başkenti Hartum’un güneydoğusundaki Vad Medeni kentinden 3 otobüsle yaklaşık 140 kişilik kafile yola çıktı.
Hartum’da ise Afrika Caddesi’ndeki otelde toplanan yaklaşık 500 Türk vatandaşı, saat 10 otobüsle hareket etti.
Hartum Büyükelçiliğinin başkentin kuzeyindeki Kafuri Mahallesi’nde belirlediği diğer toplanma alanındaki yaklaşık 400 Türk vatandaşı da sahadaki güvenlik koşulları dikkate alınarak mümkün olan en kısa sürede tahliye edilecek.
Türk vatandaşları, kara yoluyla ulaşacakları Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’dan hava yoluyla İstanbul’a gidecek.
Türkiye’nin Hartum Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu, tahliye çalışmalarını toplanma noktalarında koordine etti.
Türk tahliye kafilesinde Azerbaycan, Japonya, Çin, Meksika, Yemen gibi çok sayıda ülkenin vatandaşı da yer aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Nisan’da Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 22 Nisan’da Sudan Dışişleri Bakanı Ali es-Sadık ile telefonda görüşmüştü.
Dünya Sağlık Örgütü, Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında 15 Nisan’da başlayan çatışmalarda 413 kişi hayatını kaybettiğini, 3 bin 551 kişinin de yaralandığını açıklamıştı.
Ancak birçok yaralının hastanelere ulaşamaması nedeniyle ölü sayısının daha yüksek olduğu düşünülüyor.