Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, orduyla Hızlı Destek Kuvvetleri adlı paramiliter güç arasında çıkan ve üçüncü gününe giren çatışmalarda 100’e yakın sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çatışmalarda 1100 fazla kişinin de yaralandığı bildirildi.
Başkent Hartum’da bu sabah silah sesleri duyuldu.
Sıudan’ın diğer bölgelerinden de çatışma haberleri geliyor.
Çatışmalarda kaç askerin öldüğü henüz bilinmiyor. Ancak sokaklarda çok sayıda ceset olduğu bildiriliyor.
Birleşmiş Milletler, çatışmalarda Dünya Gıda Programı’nda (WFP) görevli üç çalışanın hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
Hızlı Destek Kuvvetleri, en az üç havalimanının, genelkurmay başkanının konutunun ve başkanlık sarayının kontrolünü ele geçirdiğini öne sürüyor.
Sudan ordusu ise iddiayı reddediyor.
“Hemedti” olarak da bilinen Hızlı Destek Kuvvetleri komutanı General Mohamed Hamdan Dagalo, tüm ordu üsleri ele geçirilene kadar savaşacaklarını söyledi.
Dagalo, Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah el-Burhan’ın bir “suçlu” olduğunu ve “öldürüleceğini ya da adaletle yüzleşeceğini” söyledi.
Çatışmalar sonucu Sudan’a yönelik tüm yardım operasyonlarının durmasının ardından bölge ülkeleri taraflar arasında arabuluculuk yapmaya çalışıyor.
Sudan, son çatışmalar öncesi de kuraklık nedeniyle acil yardıma muhtaç konumdaydı.
ABD: Sudan’daki gelişmeler çok kaygı verici
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan’daki gelişmelerin çok kaygı verici olduğunu söyledi.
Antony Blinken, “Japonya’da G7 Zirvesi için bir araya gelen yedi ülkenin dışişleri bakanları gelişmeleri yakından izliyor” dedi.
Blinken, yedi bakanın, sivillerin korunmasını temimnat altına alınmasına yönelik önlemlerde anlaştıklarını söyledi ancak detaylı bilgi vermedi.
Türkiye: Ancak ulusal uzlaşı yoluyla kalıcı çözüm bulunabilir
ABD’nin Sudan Büyükelçisi John Godfrey, “Son derece rahatsız edici silah ve çatışma seslerine uyandım. Hartum’daki ve başka yerlerdeki Sudanlıların yaptığı gibi, şu anda Büyükelçilik ekibiyle birlikte saklanıyorum” dedi.
Reuters ajansının haberine göre Rusya Büyükelçiliği de, “şiddetin artmasından” endişeli olduğunu açıkladı ve ateşkes çağrısında bulundu.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “Sudan’daki tüm kesimleri, geçiş sürecinin kazanımlarına bağlı kalmaya, sükunet ve diyaloğa davet ediyoruz. Sudan’ın sorunlarına ancak ulusal uzlaşı yoluyla kalıcı çözüm bulunabilecektir” denildi.
Sudan’ı 30 yıl yöneten Devlet Başkanı Ömer El Beşir, 2019’da devrilmişti.
Ülke, Ekim 2021’de bu kez General Abdulfettah el-Burhan’ın yönetimindeki ordunun sivil bir hükümeti devirmesine öncülük etmesinden bu yana siyasi bir kargaşa içinde.
Ordu, Ekim 2021’deki darbeden bu yana ülkeyi Egemenlik Konseyi aracılığıyla yönetiyor.
Konsey Başkanı Orgeneral Burhan, başkan yardımcısı ise Dagalo.
Darbe sonrası Hartum’da düzenli olarak demokrasi yanlısı protesto gösterileri düzenleniyor.
Sudan’da sivil yönetime geçiş önerisi, Hızlı Destek Kuvvetleri’ni orduya entegre etme takvimi nedeniyle suya düşmüştü.
Hızlı Destek Kuvvetleri bu süreci 10 yıl ertelemek istemiş ordu ise sürecin 2 yıl içinde tamamlanmasını talep etmişti.
Dagalo ise Sudan’ın Darfur bölgesinde 2003’te başlayan ve yüz binlerce kişinin ölümüne yol açan çatışmalarda önemli bir figürdü.