Hafta sonunda yayınlanan bir televizyon programında, Otarola’nın hükümet için arşiv ve idari işler yapmak üzere toplam 14 bin dolar değerinde iki sözleşme imzalayan 25 yaşındaki Yazire Pinedo adlı bir kadınla yaptığı konuşmanın kayıtları yayınlandı
Peru Başbakanı Alberto Otarola, genç bir kadına ‘yardım etmek için’ nüfuzunu kullandığı iddiaları üzerine istifa etti.
Otarola, Başkent Lima’da gazetecilere verdiği demeçte “Devlet başkanıyla yaptığım görüşmede istifamı sunma kararımı açıkladım,” ifadelerini kullandı.
Devlet Başkanı Dina Boluarte geçen hafta patlak veren skandalın ardından eskiden özel kalemliğini yapmış olan Otarola’ya resmi gezide bulunduğu Kanada’dan dönmesini emretmişti.
57 yaşındaki Otarola evli ve beş çocuğu bulunuyor.
Hafta sonunda yayınlanan bir televizyon programında, Otarola’nın hükümet için arşiv ve idari işler yapmak üzere toplam 14 bin dolar değerinde iki sözleşme imzalayan 25 yaşındaki Yazire Pinedo adlı bir kadınla yaptığı konuşmanın kayıtları yayınlandı.
Kayıtlardan birinde başbakan olduğu öne sürülen birisi “Söyle o zaman aşkım, konuşalım. Bu işler can sıkıcıdır, acıdır biliyorsun ama sevdiğimi de biliyorsun,” ifadelerini kullanıyor ve burada bahsettiği zorlukların kamu ihalesi almakla ilgili olduğu iddia ediliyor.
Yasaların ihlali ve görevi kötüye kullanma iddialarını reddeden Otarola sosyal medya hesabından “Siyasi koşulların ciddiyetini anlıyorum ancak yasa dışı hiçbir şey yapmadığımı tekrar ediyorum,” ifadelerini kullandı.
Başkanlık ofisi salı günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, ne yapılacağına karar vermeden önce Otarola’yı dinleyeceğini söylemişti.
Pinedo salı günü yaptığı açıklamada, Otarola ile sızdırılan görüşmelerin bakan olmadan önceki 2021 yılına ait olduğunu söyledi, ancak kısa süreli “belki de duygusal bir ilişki” yaşadığını kabul etti.
Hem sağ hem de soldaki muhalefet partileri Otarola’nın istifasını talep etmişti.
Savcılar, kendisini olası çıkar çatışması ve “yasadışı sponsorluk” nedeniyle soruşturacaklarını söyledi.
61 yaşındaki Boluarte, 2022’de dönemin solcu Başkanı Pedro Castillo’nun Kongre’yi feshetmeye ve kararnameyle yönetmeye çalışmasının ardından hızla görevden alınıp tutuklanmasının ardından iktidara geldi.
Boluarte’nin istifa etmesi ve yeni seçimlerin yapılması talebiyle birçok şehirde şiddetli protestolar yaşandı.