Sosyal medyaya sızan, Pentagon’a ait “gizli” ve “çok gizli” damgalı istihbarat belgeleriyle ilgili detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.
İstihbarat belgelerinde, Rus paralı asker grubu Wagner’e bağlı kişilerin şubatta Türkiye’ye bir ziyaret düzenleyerek silah satın almak için görüşmeler yürüttüğü iddiası yer aldı.
Raporda, “Wagner personeli, Mali ve Ukrayna’daki operasyonlarında kullanmak üzere silah ve mühimmat satın almak için Türkiye’deki bağlantılarıyla buluştu” dendi.
Ayrıca geçici Mali Devlet Başkanı Assimi Goïta’nın, Wagner’in kullanması için Türkiye’den silah alacağını doğruladığı ifade edildi.
ABD’nin tanınmış gazeteleri Washington Post ve New York Times, Türkiye hükümetinin Wagner’in silah satın alma çabalarından haberdar olup olmadığına ilişkin herhangi bir bilginin raporda yer almadığını bildirdi. Silah satışının gerçekleşip gerçekleşmediği de bilinmiyor.
İki gazete de Türkiye hükümetinin kendilerine konuyla ilgili yorum yapmayı reddettiğini yazdı.
Wagner’in Türkiye’de silah satın alma çabalarıyla ilgili edinilen bilgilerin, “sinyal istihbaratı” adı verilen yöntemle toplanarak sızdırıldığı ifade edildi. Bu yöntem elektronik cihazlar ve dinleme teknolojileri yardımıyla yapılan istihbarat faaliyetlerini kapsıyor.
Sızan Pentagon raporlarında ayrıca Wagner’in Afrika’da Amerikan çıkarlarını zayıflatmak için çalışmalar yürüttüğü ve ABD‘ye çok yakın bir konumda bulunan Haiti’ye girmeye çalıştığı ifade edildi.
Sızan belgelerde başka ne var?
Pentagon’un sızan istihbarat belgelerinde Wagner faaliyetlerinin yanı sıra, uluslararası önem taşıyan diğer gelişmelerle ilgili detaylar da yer alıyor.
Ukrayna’da savaşın en şiddetli cephelerinden biri olarak gösterilen Bahmut’ta Rus güçlerinin zafere yakın olduğu bilgisi de belgelerde bulunuyor. Sızan belgelerde ayrıca, İsrail istihbarat birimi Mossad’ın İsrail’de geçen aylara damga vuran yargı reformu karşıtı gösterilere destek olduğu iddiası da bulunuyor.
Pentagon raporlarında Mossad’ın, ajanlarını gösterilere destek vermek için cesaretlendiği iddiası yer alırken, İsrail hükümeti bu iddiaları yalanladı.
Sızan belgelerde yer alan bir diğer iddiaya göre ise, Güney Kore hükümeti, ABD’ye silah satışlarında Washington’un “son kullanıcı” olmasını şart koştu. Seul yönetiminin ABD’ye satılan silahların Ukrayna’ya gönderilmesini engellemek için böyle bir yol izlediği öne sürüldü.
Toplam boyutu 100 sayfayı bulan belgeleri kimin sızdırdığına ilişkin bir bilgi henüz bulunmuyor. Ancak Rus istihbaratı “olağan şüpheli” konumunda.
Üst düzey bir ABD’li yetkili sızıntıları, “devasa istihbarat çatlağı” olarak tanımladı.
ABD’li yetkililer FBI’ın konuyla ilgili soruşturma başlattığını ve sızıntının kaynağını hızlı bir şekilde tespit etmeye çalıştıklarını söyledi.