Gazetecilere açıklamalarda bulunan Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, “Sadece teknik anlamda, yapay bir temerrüt söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı.
Peskov temerrüt için hiçbir nesnel neden olmadığını ve Rusya’nın sorumluluklarını yerine getirebilmesi için ihtiyacı olan her şeye sahip olduğunu belirtti.
100 yıl sonra temerrüt riski
Hafta sonunda kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Rusya’nın döviz notunu dış borç sahiplerine olan taahhütlerini yerine getiremeyeceğine dair artan riskleri gerekçe göstererek “seçici temerrüde” düşürmüştü.
Rusya 1917’deki Bolşevik Devrimi’nden beri temerrüde düşmemişti. Fakat Ukrayna işgalinden dolayı Batılı ülkelerle ekonomik alanda girdiği ‘bilek güreşi’ tahvil ödemelerinin çok hassas bir nokta haline gelmesine yol açtı.
Moskova, geçen hafta dolar cinsinden devlet tahvilleri için 649 milyon dolar faiz ödemesi gerekiyordu. Ancak Amerikan Hazinesi bu transferi engelledi ve Rusya’nın borçlarını ödemek için dondurulmuş döviz rezervlerini kullanmasını yasakladı.
Kremlin, bu hamleye çözüm olarak bu miktarın ruble karşılığını özel hesaplara yatırdı.
Temerrüt mü değil mi?
Temerrüt, sözleşmenin ihlali anlamına gelse de terim çeşitli senaryoları kapsayabiliyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ödeme temerrüdünü, ödemesiz dönem geçtikten sonra anapara, faiz veya diğer tutarların ödenmemesi olarak tanımlıyor.
Bir de genellikle piyasalar tarafından önemsiz görülen ve hızla düzeltilen idari hatalar gibi durumlardan kaynaklanan teknik temerrütler de yaşanabiliyor.
Farklı para biriminde yani rublede borçların ödenmesi ise işlemin gerçekleşmemesi yani temerrüt anlamına geliyor. Fakat Rusya bu yorumu reddediyor.