İsrail-Hamas savaşı 39’uncu gününe girerken İsrail ordusu, aralarında onlarca bebeğin de bulunduğu Şifa Hastanesi’nin kapılarına ulaştı. Şifa, Gazze’nin en büyük hastanesi olma özelliği taşıyor.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, Şifa Hastanesi’nde enerji sıkıntısı nedeniyle son üç günde aralarında 3 prematüre bebeğin de bulunduğu en az 32 hastanın öldüğünü duyurdu. Ayrıca 7 Ekim’den bu yana Gazze’de 4 bin 630’u çocuk ve 3 bin 130’u kadın olmak üzere en az 11 bin 240 Filistinli hayatını kaybetti.
ABD merkezli The Washington Post gazetesi, 7 Ekim’de Hamas tarafından kaçırılan kadın ve çocukların çoğunu serbest bırakacak bir rehine anlaşmasına yakın olunduğunu yazdı. İsrailli yetkili, son ayrıntıların da netleştirilmesi sonrasında planın birkaç gün içinde duyurulabileceğini söyledi.
Joe Biden: Şifa korunmalı
ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’nin en büyük hastanesinin “korunması gerektiğini” söyledi ve İsrail güçlerine “daha az müdahaleci eylem” çağrısında bulundu.
Biden, “Umudum ve beklentim daha az müdahaleci eylemler olacağı yönündedir” dedi.
Şifa Hastanesi, 600 ila 900 arasında yatağı ve binlerce personeliyle Gazze’deki diğer hastanelerin çok azının sunabildiği hizmet yelpazesiyle yerel sağlık hizmetlerinin temel dayanağıydı.
Gazze’deki savaşın başlangıcından bu yana, çatışmalar ve devam eden İsrail bombardımanı nedeniyle yerinden edilenler için bir sığınak haline geldi.
İsrail, Hamas’ın karargahını hastanenin altındaki sığınak ve tünellere inşa ettiğini, binayı, hastaları ve personeli canlı kalkan olarak kullandığını iddia ediyor. Ancak şu ana kadar hastanelerin altında olduğu iddia edilen sığınak ve tünellere ilişkin net bir kanıt sunulmadı.
Hamas ve Gazze’de Hamas tarafından yönetilen sağlık yetkilileri iddiaları reddederek bunların sağlık tesislerine yönelik saldırıları meşrulaştırmak için kullanılan propagandalar olduğunu söyledi.
ABD’li kampanya grubu İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail’in iddiasını doğrulayamayacağını söyledi.
Kuzeydeki tüm hastaneler hizmet dışı
Öte yandan Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, kentin kuzeyindeki tüm hastanelerin yakıt sıkıntısı nedeniyle “hizmet dışı” olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler’in (BM) Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA’nın direktörü Philippe Lazzarini, kuşatma altındaki bölgeye yakıt girişine izin verilmediği takdirde grubun Gazze’deki yardım faaliyetlerinin önümüzdeki 48 saat içinde durdurulacağı uyarısında bulundu.
Lazzarini, ajansın Gazze’deki yakıt deposunun kuruduğunu ve artık hastanelere ikmal yapamayacaklarını, kanalizasyonları temizleyemeyeceklerini ve içme suyu sağlayamayacaklarını söyledi.
5 Kasım’dan beri 200 bin kişi daha güneye kaçtı
BM’nin insani yardım ofisi OCHA, 5 Kasım’dan bu yana 200 bin kişinin daha Gazze’nin kuzeyinden güneyine kaçtığını açıkladı.
Toplamda yaklaşık 1,5 milyon Filistinli, yani Gazze nüfusunun üçte ikisinden fazlası evlerini terk etmiş durumda.
Güneyde BM tarafından işletilen barınaklar aşırı derecede kalabalık ve ortalama 160 kişiye bir tuvalet düşüyor.
The Washington Post: İsrail ve Hamas rehine anlaşmasına çok yakın
The Washington Post’un üst düzey İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre; İsrail ve Hamas, 7 Ekim’de Hamas’ın kaçırdığı kadın ve çocukların çoğunu serbest bıraktıracak bir rehine anlaşmasına çok yakın. Ayrıntıların birkaç gün içinde açıklanması bekleniyor.
Gazeteye göre geçici anlaşma, İsrailli kadın ve çocukların gruplar halinde, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli kadın ve gençlerle eş zamanlı olarak serbest bırakılmasını öngörüyor. İsrail, İsrail’den kaçırılan 100 kadın ve çocuğun tamamının serbest bırakılmasını istiyor, ancak ilk sayının daha az olması muhtemel.
Reuters’in Pazartesi günü aktardığına göre Hamas, 70 kadın ve çocuğu serbest bırakmaya hazır olduğunu belirtti.
Serbest bırakılabilecek Filistinli kadın ve gençlerin sayısı belli değil, ancak bir Arap yetkili geçen hafta The Washington Post’a yaptığı açıklamada hapishanede en az 120 kişi olduğunu söyledi.
İsrailli yetkiliye göre, rehine ve tutsakların takasına beş günlük geçici bir ateşkes eşlik edecek.