İsrail, Refah’ta askeri bir operasyon yapmaması konusundaki uluslararası baskıya rağmen geri adım atmıyor. Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD’nin ardından Fransa, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda da böyle bir operasyonun yıkıcı olacağını ifade etti.
Refah’a olası kara harekatına karşı İsrail’e müttefikleri de dahil tepki mesajları gelmeye devam ediyor.
Bu arada İsrail güçleri Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta bulunan Nasır Hastanesine saldırı düzenledi. Hastane yöneticisi Nahid Ebu-Teyma, hastanedeki durumu “felaket” olarak nitelendirdi.
Ebu-Teyma BBC Arapça Servisi’ne yaptığı açıklamada, hastanede sadece durumu kritik olan hastaların kaldığını söyledi.
İsrail ordusu, Hamas tarafından kaçırılan rehinelerin cesetlerinin burada tutulduğuna dair istihbarat almaları üzerine “noktasal ve sınırlı” bir operasyon yürüttüğünü açıkladı.
Daha önce “teröristlerin hastane içinde faaliyet gösterdiklerinin anlaşıldığını” iddia eden İsrail, bir dizi şüphelinin yakalandığını bildirdi. Hamas İsrail’in iddialarını reddetti.
Yerinden edilmiş yüzbinlerce Filistinli, İsrail’in askeri harekatı nedeniyle Gazze’nin en güneydeki Refah’a giderek Mısır sınırı yakınındaki derme çatma bir kampa sığınmak zorunda kaldı.
Hangi ülkeler operasyona karşı çıkıyor?
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Çarşamba günü Netanyahu’yu telefonla aradı. İsrail’in Gazze’deki operasyonunun insani maliyetinin “kabul edilemez” olduğunu söyledi ve ateşkes çağrısı yaptı. Fransa’nın, İsrail’in Refah’a yönelik saldırısına kesin olarak karşı olduğunu ve bunun yalnızca insani felaketin boyutunu artıracağını” ifade etti.
Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada da ortak bir açıklama yaparak Refah’ta askeri bir operasyonun yıkıcı olacağını, “sivillerin gidebileceği başka bir yer olmadığını” söyledi.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric “BM, insanların zorla yerlerinden edilmesinde rol oynamayacak” dedi.
BBC’ye konuşan BM Acil Yardım Direktörü Martin Griffiths, Gazze’deki Filistinlilerin eşi görülmemiş bir saldırının mağduru olduğunu kaydetti. Refah işgalinin sonuçlarının “yıkıcı” olacağı uyarısını yaptı.
BM’nin soykırımın önlenmesine ilişkin özel danışmanı Alice Wairimu Nderitu ise yine Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Refah’a yönelik saldırısının, “ciddi, gerçek ve yüksek” zulüm riski olduğunu ifade etti.
Birlemiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, böylesi bir saldırının ‘korkutucu’ olacağını ve sivillerin ölmesinin olası olduğunu söyledi.
Suudi Arabistan da Refah’a yapılacak bir operasyonun “ciddi sonuçlar” doğuracağı uyarısını yaptı.
Başbakan Netanyahu’nun yanıtı ne oldu?
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Çarşamba günü, “Tam zafere ulaşana kadar savaşacağız” dedi. Sivil halkın savaş bölgesinden ayrılmasının ardından Refah’ta düzenlenecek güçlü bir operasyonun da buna dahil olduğunu ekledi.
Refah’ta askeri operasyon yapmaması yönündeki çağrılara rağmen, ordusuna kara saldırısına hazırlanma emrini verdi.
Ateşkes görüşmeleri sürerken İsrail’in Gazze’deki bombardımanı devam ediyor.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Perşembe sabahı yaptığı açıklamada, gece boyunca devam eden saldırılarda çoğunluğu kadın ve çocuk 107 kişinin öldürüldüğünü söyledi.
İsrail özel kuvvetleri ayrıca bugün, Gazze’nin güneyinde yer alan en büyük hastaneye operasyon düzenledi.
Han Yunus’taki Nasser Hastanesi’ne düzenlenen operasyonun “hassas ve sınırlı” olduğu, burada Hamas savaşçılarının saklandığı açıklandı. Öte yandan İsrailli esirlerin cesetlerinin de burada olabileceği belirtildi.
Müttefiki ABD’nin bu konudaki tavrı ne?
ABD Başkanı Joe Biden ile Binyamin Netanyahu arasında da Gazze savaşı konusunda bir ayrım yaşanıyor.
Biden son açıklamasında, Refah saldırısı konusunda uyarıda bulundu ve sivillerin korunması gerektiği mesajını tekrarladı.
Biden’ın bu son çağrısı Ürdün Kralı Abdullah ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşme sonrası geldi.
ABD Başkanı, X’ten de yayımlanan mesajında, “Oraya sığınmış bir milyondan fazla insanın güvenliğini sağlamadan, Refah’a yönelik bir harekat yapılmamalı” dedi.
Biden, birden fazla kere yerlerinden olan insanların şiddetten kaçtığını ve sığındıkları Refah’ta korunmaları gerektiğini söyledi.
Kral Abdullah ise Gazze’de 7 Ekim’den bu yana öldürülen, yaralanan veya kaybolanların sayısının 100 bine yakın olduğunu söyledi.
Abdullah, “Refah’a yönelik bir İsrail saldırısını göze alamayız” dedi.
Netanyahu, Refah’a yönelik bir kara harekatının yapılacağını söylemiş ve ordunun plan üzerinde çalıştığını kaydetmişti.
İsrail Başbakanı, Amerikan medyasına verdiği röportajda, sivillerin bu bölgede gidebileceği yerler olduğunu savundu.
Sivil ölümlerini engellemek konusundaki çağrıların gözardı edildiği gerekçesiyle Biden’ın Netanyahu’ya karşı öfkeli olduğu ifade ediliyor.
Bölgede bulunan Filistinli bir doktor, Refah’taki sivillerin korku içinde olduğunu aktarıyor.