Neuralink’in milyarder kurucusu Elon Musk, şirketin yaptığı beyin çiplerinden birinin ilk kez bir insanın beynine yerleştirildiğini duyurdu. Musk, kişinin iyileşme sürecinin iyi geçmekte olduğunu bildirdi.
ABD Gıda ve İlaç idaresi, geçen sene Neuralink’e implantları ilk kez insanlar üzerinde denemeleri için izin vermişti.
X üzerinden paylaşımda bulunan Musk, “İlk sonuçlarda umut verici nöron artık tespiti gösteriyor” dedi.
Şirketin şu anda yürüttüğü ana deneyin amacı çipin ve ameliyat robotunun güvenliğini değerlendirmesi.
Deneyde “kablosuz beyin-bilgisayar arayüzünün” kullanışlılığı da incelenecek. Neuralink’in internet sitesine göre çip yerleştirilen felçli insanlar, bu arayüz sayesinde bağlı cihazları düşünceleriyle yönetebilecek.
Neuralink, deneyi eylül ayında duyurmuştu. Açıklamada şirketin geliştirdiği robotun yapacağı ameliyatla cihazı beyne yerleştireceği açıklanmıştı.
İlk ürünün adı ‘Telepati’
Musk, Neuralink’in ilk ürününün adının ‘Telepati’ konulduğu açıkladı.
Musk sahibi olduğu X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, “Sadece düşünerek telefonunuzu ve bilgisayarınızı; onlar aracılığıyla da neredeyse tüm cihazlarınızı kontrol etmenizi sağlıyor. İlk kullanıcılar uzuvlarını kaybetmiş olanlar olacak. Stephen Hawking’in bir klavye veya aracı olmadan daha hızlı iletişim kurabildiğini düşünün. İşte amaç bu” yazdı.
Beyin çipi nasıl çalışıyor?
İnsanlar ve bilgisayarlar arasında bir veri iletim sistemi geliştirmek için Musk tarafından kurulan nöroteknoloji şirketi Neuralink, uzun zamandır engelli hastaların yeniden hareket etmesini ve iletişim kurmasını sağlayabileceği beyin çipi arayüzleri üzerinde çalışıyor.
Musk çarşamba günü yaptığı açıklamada, görme yetisini geri kazanmayı da hedeflediklerini belirtti.
Keza insanlığın geleceğini yapay zeka ile insan beyninin birleştiği bir gelecekte gören Musk, saç telinden daha ince sicimlere bağlı elektrotlarla beynin sinyallerini çözme girişimi olarak adlandırılan “Neuralink” projesi ile yakın gelecekte konuşmaya ve dile bile gerek kalmayacağını iddia ediyor.
Tek başına düşünerek bilgisayar oyunu oynayan beyin çipli bir maymun
Neuralink cihazının hedeflediği diğer önemli hedef görme yetisini geri kazandırmak.
Neuralink’in daha önce yaptığı son kamuoyu bilgilendirmesinde, tek başına düşünerek bilgisayar oyunu oynayan beyin çipli bir maymun bulunuyordu.
Musk, Mars’ı kolonileştirmek ve insanlığı kurtarmak gibi ‘yüce hedefleriyle’ tanınıyor. 2016’da kurduğu Neuralink için de hedefleri aynı büyüklükte.
Parkinson, demans ve Alzheimer gibi beyin bağlantılı hastalıkların tedavi edilebilir mi?
Beynin karmaşık elektronik cihazları kontrol etmesini sağlayacak bir çip geliştirmek ve bunun sonucu olarak felçli insanların motor fonksiyonlarını yeniden kazanmasına ve Parkinson, demans ve Alzheimer gibi beyin bağlantılı hastalıkların tedavi edilmesine olanak tanımak istiyor. Ayrıca beyni yapay zeka ile birleştirmeyi dile getiriyor.
Musk, “Neuralink” projesi hakkında yaptığı başka bir açıklamada ise insanın bilgisayarlar tarafından ele geçirilmemesi için tek çıkar yolun, bilgisayarların insan beyni ile birleşebileceği bir sistemin olması gerektiği iddiasında bulunmuştu.
Silikon Vadisi’nde 2016’da kurulan Neuralink şirketi, alzheimer demans ve omurilik yaralanmaları gibi sinir sistemi rahatsızlıklarını yapay zeka destekli kablosuz çiplerle destekleyerek iyileştirmeyi amaçlıyor.