Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 11 yıl sonra resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Mısır’da, “9 yıllık açığı kapatmak için her zamankinden daha fazla çalışmamız lazım” dedi. Çavuşoğlu, 14 Mayıs seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin bir araya geleceği açıkladı.
10 yıl aradan sonra Türkiye’nin Mısır’a yapmış olduğu ziyaret sonrası ortak düzenlenen basın toplantısında Bakan Mevlüt Çavuşoğlu Kahire’de Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Çavuşoğlu, ilişkilerdeki kopukluğa ilişkin “Sanırım alacağımız dersler de var. Bu bağlarımızı bir daha koparmamak için de her iki taraf olarak da üzerimize düşeni yapacağız.” dedi.
Öte yandan Çavuşoğlu, “En kısa sürede diplomatik ilişkiler üst düzeye çıkacak.” ifadelerini kullandı. 14 Mayıs seçimlerinden sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin bir araya geleceği açıklandı.
Görüşmeye ilişkin detaylar veren Bakan Çavuşoğlu, “Bugün bölgesel konuları da değerlendirdik. Gerek Libya, Suriye, Irak, İran-Suudi Arabistan yakınlaşması, aynı şekilde sınırı aşan sular konusunu değerlendirdik. Somali’deki durumu değerlendirdik. Tüm bu alanlarda daha yakın iş birliği içinde olamamız lazım” dedi.
‘Görüşmelerimizde aslında birçok konuda Mısır ile çok fazla görüş ayrılığımız olmadığını gördük’
Bakan Çavuşoğlu, ”Bundan sonra birbirimizi daha sık ziyaret edeceğiz. Şukri’ye sıcak ev sahipliği için teşekkür ediyorum. İki ülke arasındaki mekanizmaları yeniden canlandıracağız” ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, “Görüşmelerimizde aslında birçok konuda Mısır ile çok fazla görüş ayrılığımız olmadığını gördük. Diyalog eksikliğinden kaynaklı yanlış anlaşmaları gidereceğiz” değerlendirmesine bulundu.
Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:
“Bundan sonra birbirimizi daha sık ziyaret edeceğiz. İki ülke arasındaki mekanizmaları yeniden canlandıracağız.
Büyükelçilerin yeniden atanması sürecini de görüştük. Diplomatik ilişkileri en üst düzeye çıkaracağız.
Mısır ile tarihi bağlarımız var. Kardeşlik bağlarımızı yeniden güçlendirmek için liderlerimiz ortaya bir irade koydu. Bugün görüşmelerimizde birçok konuda Mısır ile çok fazla görüş ayrılığımız olmadığını gördük
Seçim süreci başladı. Seçimden hemen sonra sayın Cumhurbaşkanımız ile Cumhurbaşkanı Sisi bir araya geleceklerdir. Onun zamanlamasını kendileri karar verir ama hazırlığını yapmak da bize düşer.
Mısır ile tarihi bağlarımız var, ortak kültürümüz var. Kardeşlik bağlarımızı yeniden güçlendirmek için liderlerimiz ortak bir irade ortaya koydular. Bundan sonra ilişkilerimizi geliştirme konusunda daha yakın işbirliği içerisinde olacağız. iki cumhurbaşkanının bir araya gelmesi konusunda ikimizi görevlendirdiler. Filistin konusunda Mısır’ın oynadığı rolü de takdirle karşıladığımızı belirtmek istiyorum.
‘Bağlarımızı koparmamak için de bundan sonra üzerimize düşeni yapacağız’
Bundan sonraki süreçte görüş ayrılıklarımız olacaktır olabilir de. Ancak ne olursa olsun bağlarımızı koparmamak için de bundan sonra üzerimize düşeni yapacağız. Ülkelerimiz arasında bu yeni dönemde neler yapabiliriz, iştişare olmazsa görüş ayrılığı olmazsak bile olmuşuz gibi bir tablo oluşabilir. Bugünkü görüşmemizde aslında birçok konuda görüş ayrılığımızın olmadığını gördük. İşbirliğimizi de inşallah bölgesel konularda da geliştireceğiz. Bölgesel konuları da bugün görüştük. İkili ticaret hacmimizin sürekli artmasından da memnuniyet duyuyoruz. Biz firmalarımızı daha fazla yatırım için teşvik edeceğiz. Her iki ülke için de kazan-kazan anlayışı bizim teşvik etmemiz gereken bir konu. Mısır’ın en fazla ihracat yaptığı ülke Türkiye’dir.
Bundan da gurur duyuyoruz. En fazla Mısır’dan LNG alan ülke de Türkiye. Tarihi bağlarımız var. İnsanlarımızın arasında diyaloğu daha da geliştirmek lazım. Bunun en iyi yöntemi de turizmi teşvik etmek. Beşeri alanda da işbirliğimizi inşallah geliştireceğiz. Sonuçta çok potansiyel var ancak yaklaşık 9 yıllık da bir boşluk var. Bu açığı kapatmak için da daha yoğun çalışmamız gerekiyor. Bugün çok samimi görüşmeler gerçekleştirdik. Bunun için de sayın kardeşim Samih Şukri’ye teşekkür ediyorum.
Önümüzdeki süreçte büyükelçiler konusunda hangi adımları atacağımızı değerlendirme imkanımız da oldu. İlerleyen süreçte de diplomatik ilişkileri en üst düzeye çıkaracağız”
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 11 yıl sonra Mısır’da
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri’nin davetiyle resmi ziyarette bulunmak için Mısır’a gitti. Çavuşoğlu, 11 yıl aradan sonra Türkiye’den Mısır’ı ziyaret eden ilk dışişleri bakanı oldu.
Kahire Havalimanı’na inen Çavuşoğlu’nu, Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Ihab Nasr, Türkiye’nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen ve diğer yetkililer karşıladı.
Çavuşoğlu, Kahire’de Mısırlı mevkidaşı Şukri ile görüşecek.
İki bakanın görüşmesinde büyükelçiliklerin karşılıklı olarak yeniden açılmasının gündeme gelmesi bekleniyor. Toplantıda, Türkiye-Mısır ikili ilişkilerinin tüm boyutlarıyla ele alınması ve bölgesel konularda görüşmeler yürütülmesi de öngörülüyor.
Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenmesi planlanıyor.
Şukri, ilişkilerin bozulmasından bu yana ilk kez Türkiye’ye gelmişti
Şukri, ilişkilerin bozulduğu 2013 yazından sonra ilk üst düzey yetkili olarak 27 Şubat’ta Türkiye’yi ziyaret etmişti. Şukri, ziyaretinde deprem bölgesine gitmiş, Çavuşoğlu ile görüşmüştü.
Mısır Dışişleri Bakanı, ziyarette basına yapılan açıklamalarda, Türkiye ile ilişkiler açısından olumlu mesajlar vermişti. Ortak tarih vurgusu yapan Şukri, depremin yaralarının sarılması sürecinde her zaman Türkiye ve Türk halkının yanında olacaklarını kaydetmişti.
“İkili ilişkilere gelince, ilişkilerimizi iyi düzeyde ve daha iyi olma yolunda olduğunu belirtmek isterim” diyen Şukri, Çavuşoğlu ile görüşmesinde bundan sonraki süreci ve normalleşmenin nasıl bir çerçeveye oturacağı konusunu ele aldıklarını söylemişti.
Erdoğan ve Sisi görüşmüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 20 Kasım 2022’de FIFA 2022 Dünya Kupası’nın açılış töreni için gittiği Katar’da Sisi ile görüşmüştü. Ayrıca Sisi, 7 Şubat’ta Erdoğan’ı arayarak Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle, “geçmiş olsun” dileğinde bulunmuştu.
Türkiye-Mısır İlişkileri askıya alınmıştı
Mısır’da, dönemin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah es-Sisi, 3 Temmuz 2013’te askeri darbe yapmıştı. Seçimle iş başına gelen Muhammed Mursi, askeri darbenin ardından görevinden alınıp hapse atılmıştı. Türkiye, Mursi’nin yerine Sisi geçince, büyükelçisini çekerek Mısır ile ilişkilerini askıya almıştı.
İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, 2013’ten bu yana karşılıklı olarak maslahatgüzar seviyesinde yürütülüyor.