Tasarı değerlendirilmesi ya da olası değişikliklerin yapılması için Temsilciler Meclisi’ne iletildi. Meclisin onayını alıp almayacağı ise belirsizliğini koruyor.
Bu arada Devlet Başkanı Jair Bolsonaro bu hamlenin aşı üreticileriyle görüşmeleri tehlikeye atacağını öne sürerek yasa tasarısına açıkça karşı çıkıyor.
Brezilya; Oxford-AstraZeneca işbirliğiyle geliştirilen aşıdan, Çinli Sinovac firmasının aşısından ve son olarak da perşembe akşamı Pfizer-BioNtech aşısından almıştı.
Öte yandan toplam vaka sayısının 14,5 milyonu aştığı ülkede tablo hiç de iç açıcı değil.
Sağlık enstitüsü Fiocruz’a göre, kritik durumdaki birçok eyalette yoğun bakım servislerinin doluluk oranı yüzde 90’ı geçti.
Kovid nedeniyle 407 bin kişinin hayatını kaybettiği ülke, ABD’den sonra dünyanın en yüksek ölüm sayısına sahip.
Ülkedeki aşılama kampanyasının yavaş ilerlediğini belirten uzmanlar, ölümlerin de bu yüzden azalmadığını vurguluyor.
Tasarının destekçilerinden Senatör Nelsinho Trad, “Her gün 3 bin ila 5 bin kişi ölüyor. Bunu pasif kalarak izleyemeyiz. Fırsat var, üzerimize düşeni yapmalıyız” diye konuştu.
19 hayır oyuna karşılık 55 evet oyuyla kabul edilen tasarı, patent sahiplerinin Kovid-19 aşılarının ve ilaçlarının üretimi için gerekli tüm bilgileri resmi makamlarla paylaşmasını zorunlu kılacak.
Yönetimin olağanüstü hal ilan ettiği durumda bunlar, bir lisans sözleşmesi kapsamında yerel olarak üretilebilecek.
Tasarıyı hazırlayan Senatör Paulo Paim’e göre uygulama, aşılama kampanyasını hızlandırmak için aşı üretimini düzene oturtmayı amaçlıyor.