Avusturya’nın güneyindeki Villach şehrinde Cumartesi günü meydana gelen rastgele bıçaklı saldırıda 14 yaşında bir çocuk hayatını kaybederken, beş kişi de yaralandı. Olayda yaralanan kişilerden ikisinin durumunun ağır olduğu bildirildi.
Polis, 23 yaşında bir erkek olan saldırganın Avusturya’da yasal olarak ikamet eden bir Suriye vatandaşı olduğunu açıkladı. Polise göre saldırgan sokaktan geçenleri rastgele bıçaklamaya başladı.
Yetkililer şu anda saldırganın kişisel geçmişini araştırıyor ve olayın arkasındaki nedeni belirlemek için ipuçları arıyor.
Saldırı Avusturya’nın Carinthia eyaletinde meydana geldi.
Carinthia Valisi Peter Kaiser, 14 yaşındaki kurbanın ailesine başsağlığı dileyerek, “Bu çirkin vahşet sert sonuçlarla karşılanmalıdır. Her zaman açık ve net bir şekilde söyledim: Carinthia’da, Avusturya’da yaşayanlar yasalara saygı göstermeli, kurallarımıza ve değerlerimize uyum sağlamalıdır,” dedi.
Avusturya’nın aşırı sağcı lideri Herbert Kickl, sosyal medya platformu X’te aileye başsağlığı diledi ve Avusturya toplumunu zorlayan en önemli sorunlardan biri olan göç konusunun altını çizdi.
Partisinin resmi sayfasından yapılan paylaşıma göre Kickl, “Bıçaklama, tecavüz, çete savaşları ve diğer büyük suçların Avusturya’da bugünün düzeni haline gelmesine izin veren politikacılara kızgınım, öfkeliyim. Bu, Villach’ta genç bir adamın şimdi hayatıyla ödemek zorunda kaldığı, sistemin birinci sınıf bir başarısızlığıdır,” dedi.
“Biz ‘Kale Avusturya’ programımızda sistemin tamamen değiştirilmesini tarif ettik. İltica alanında titiz bir eyleme ihtiyacımız var ve Villach’taki gibi koşulları ithal etmeye devam etmemeliyiz.”
Muhafazakar Parti lideri Christian Stocker da X’te yaptığı açıklamada saldırganın “adalete teslim edilmesi ve yasaların tüm gücüyle cezalandırılması gerektiğini” söyledi.
Stocker, gelecekte bu tür korkunç eylemlerden kaçınmak ve güvenli bir Avusturya sağlamak için daha fazla siyasi önlem alınması gerektiğini belirtti.
Avusturya Dışişleri Bakanlığı, 2024 yılında yaklaşık 25.000 yabancının iltica başvurusunda bulunduğunu, en büyük grubun Suriye’den geldiğini ve onu Afganistan’ın izlediğini açıkladı.
İltica başvuruları son iki yılda önemli ölçüde azaldı. Avusturya 2022 yılında 100.000’in üzerinde başvuru almıştı.
Aralarında Avusturya’nın da bulunduğu bazı Avrupa ülkeleri aralık ayında, uzun süredir devlet başkanlığı görevini yürüten Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından ülkelerindeki belirsiz siyasi durum nedeniyle Suriye vatandaşlarının iltica taleplerine ilişkin kararları askıya aldı.
Göç konusu pek çok Avrupa ülkesinde ön plana çıktı ve seçimlerde önemli başarılar elde eden aşırı sağcı partilerin popülaritesinin artmasına neden oldu.
Avusturya’da göç konusu geçen yılki seçimlere kadar öne çıkan bir konuydu ve aşırı sağcı Özgürlük Partisi, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk ulusal seçim zaferini elde etti.