Araştırma, fiyatların yüksek olduğu dönemde ‘zamanından önce ölen’ (75 yaş altı) kişilerin oranının yaklaşık yüzde 6,5 oranında artacağı öngörüsünde bulunuyor.
İngiltere’de yapılan bir araştırma, enflasyon sonucu hayat pahalılığının artmasının ortalama yaşam süresini kısalttığını ortaya koydu.
Kamu sağlığı konusunda yayınlara yer veren “BMJ” adlı dergide çıkan araştırma, hayat pahalılığının refah ve sağlık arasındaki uçurumu körüklediğini gösterdi.
Araştırmada yer alan örnekleme, fiyatların yüksek olduğu dönemde “zamanından önce ölen” (75 yaş altı) kişilerin oranının yaklaşık yüzde 6,5 oranında artacağı öngörüsünde bulunuyor.
Buna göre en yoksul hanelerde yaşayanlar, en zengin hanelerde yaşayanlara oranla dört kat daha fazla ölüm riskiyle karşı karşıya.
Yine aynı araştırma en yoksulların, gelirlerinin daha büyük bir kısmını maliyeti hızla artan enerjiye harcamak zorunda kalacağı tahmininde bulundu.
Söz konusu incelemeyi kaleme alan araştırmacılar, hane halkı faturalarının azaltılmasına yardımcı olmak için hükümet desteği gibi hafifletici önlemlerle veya hafifletici önlemler olmadan, İskoçya’da 2022-2023’teki enflasyonun ölüm oranları üzerindeki etkisini mercek altına aldı.
Araştırma için derlenen veriler daha sonra, farklı hafifletici politikaların uygulanması durumunda İngiltere’nin tamamı için ortalama yaşam beklentisi ve refah seviyesinde yaşanan eşitsizliklere ilişkin gelecekteki çeşitli potansiyel sonuçları modellemek için değerlendirmeye alındı.
Örnekleme yoluyla geliştirilen model, herhangi bir yardım olmaksızın enflasyonun, ölümleri en az mahrum bölgelerde yüzde beş, en mahrum bölgelerde ise yüzde 23 artırabileceğini ortaya koydu.
“Yardımlarla birlikte, ölümler yüzde iki ve yüzde sekize düşebilir”
Yine aynı araştırma, yardımlarla birlikte, ölümlerin yüzde iki ve yüzde sekize düşebileceğini ve genel oranın ise yaklaşık yüzde 6,5 olabileceğini gösterdi.
Araştırmanın sonuç bölümünde, ekonominin toplum sağlığı açısından önemli olduğuna dair ortaya konan kanıtlara katkıda bulunduğu belirtilerek, “Enflasyonun ve reel gelir azalmasının ölüme etkilerinin büyük ve olumsuz olması muhtemeldir; bunların nasıl deneyimlendiği konusunda ise belirgin eşitsizlikler de mevcuttur.” denildi.
“Ekonomik sosyal politikalar yeterli değil”
Sonuç bölümünde uygulanan ekonomik sosyal politikaların insan sağlığının korunması ve artan eşitsizliklerin önlenmesi konusunda yeterli olmadığı uyarısı yapıldı.
İngiltere’de Brexit (AB üyeliğinden çıkış), salgın yüzünden kapanma ve Ukrayna savaşı yüzünden bir ara yüzde 11,1’e kadar çıkan enflasyon ağustos ayında yüzde 6,7’ye indi.
Buna rağmen İngiltere, G-7 ülkeleri içinde en yüksek enflasyona sahip ülke.