Senatörler Edward Markey, Ron Wyden ve Jeff Merklet, tasarıyı cuma günü Senato’da duyurdu.
Yasa tasarısının, “Türkiye hükümetinin fikir ve siyasi suçluların tutuklanmasından, gazetecilerin siyasi gayelerle gözaltına alınmasından, sosyal medya aracılığıyla ifade özgürlüğünün kısıtlanmasından ve uluslararası olarak tanınan diğer insan haklarının ihlallerinden sorumlu bulunan yetkililerine odaklanacağı” ifade edildi.
19 sayfalık tasarıda, “Ankara’nın 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni soruşturma adı altında 10 binlerce kişiyi gözaltına aldığı ve siyasi özgürlüklerin üzerine çöktüğü” ifade ediliyor.
Tasarı aynı zamanda ABD Dışişleri Bakanlığı’na Türkiye’deki siyasi tutukluların serbest bırakılması misyonuyla çalışan sivil toplum kuruluşlarına yardım verme direktifinde bulunuyor.
Demokrat senatörlerin kaleme aldığı tasarı Ankara’ya, “Gazeteciler için oluşan kötü iklimi ciddi bir şekilde iyileştirme” ve “Hükümete bir internet sitesini engelleme veya içeriğini kaldırma hakkı veren yasanın kaldırılması veya düzeltilmesi gibi yollarla internetteki ifade özgürlüğüne yapılan baskıyı kaldırma” çağrısında bulunuyor.
Aynı tasarı, “Türkiye’de hükümetin avukatları, hakimleri ve savcıları ayrım gözetmeden yargılamayı durdurması ve tarafı olduğu uluslararası anlaşmalara uyması gerektiğini” belirtiyor.
Tasarı, belirtilen adımlar atılmazsa Başkan’ın Türkiye’ye Magnitsky Yasası ve Kaşıkçı Yasağı üzerinden yaptırım uygulamasını öngörüyor.
Senatörler, aynı zamanda tasarının kabul edilmesi durumunda Hazine Bakanlığı’nın finansal kuruluşlara, “Türk hükümetinin insan hakları ihlaline destek verecek yönde” hiçbir hamle yapmaması için direktif vermesini talep etti.