2023’te hizmete açılması hedeflenen otoyol projelerinden biri olan‘Afyonkarahisar, Antalya, Alanya otoyol projesi’nin bir parçası olan inşaat için ÇED süreci başladı.
Antalya’da Döşemealtı Kocaçay Deresi’nden başlayacak otoyol, Döşemealtı’yla birlikte Kepez, Aksu, Serik, Manavgat ilçelerinin kuzeyinden geçerek Alanya’ya uzanacak. Bölgenin kuzeyindeki Toros dağları eteklerinde projelendirilen güzergahta, uzunluğu 22,5 kilometreye ulaşan 10 tünel, 11 kilometrelik 25 viyadük, 44 köprü, 54 altgeçit, 46 üstgeçit ve dokuz kavşak yer alacak.
ÇED raporuna göre otoyol, Pisidia uygarlığına ait ‘Selge ve Pednelissos’ ile ‘Aspendos ve Side’ antik kentlerini birbirine bağlayan iki antik köprünün yer aldığı birinci derece arkeolojik SİT alanı statüsündeki Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın yer aldığı Köprüçay’dan geçecek.
ÇED raporunda Köprüçay Vadisi’nin 485 metre uzunluğunda viyadükle geçileceği belirtilirken, geçiş için koruma alanının en dar bölgesinin seçildiği belirtildi.
‘En az zarar verecek güzergah’ seçildi
Karayolları Genel Müdürlüğü’nce ÇED başvuru dosyasında Afyonkarahisar’dan başlayan projenin 156 kilometrelik bölümünü oluşturan Antalya Alanya güzergahının belirlenmesi için, ilgili tüm taraflarla koordineli çalışılacağı belirtildi. Bölgenin en az zarar göreceği güzergahın oluşturulması için azami hassasiyet gösterildiğinin altı çizilen dosyada, “Özellikle koruma ve SİT alanlarına zarar vermemek amacıyla Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ile projenin her aşamasında ortak çalışmalar yapıldı” dendi.
‘Hedef turizme altyapı sağlamak’
Türkiye’nin en önemli turizm güzergahı Antalya-Alanya arasında, devlet yoluna alternatif teşkil edecek ve seyahat standardını yükseltecek bir yola gereksinim olduğunun vurgulandığı ÇED dosyasında, artan ulaşım olanaklarının kongre, golf, doğa yürüyüşü, rafting gibi değişik turizm modlarının gelişmesi için itici güç olacağı belirtildi.
Kaynak: Diken0