Sakarya’nın Karasu ilçesinde 5 köyü kapsayan, tarım ve orman alanlarının da içinde bulunduğu 222 hektar büyüklüğündeki arazi Nisan 2015’te Bakanlar Kurulu kararıyla Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edildi. Bu kararın ardından, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Star Medya Grubu’nun sahibi Ethem Sancak’a ait BMC Otomotiv Şirketi’nin başvurusunu kabul ederek, arazinin BMC’ye özel “Münferit Endüstri Bölgesi” ilan edilmesi için harekete geçti. BMC’nin araziye akrep, TOMA, kirpi gibi savunma sanayi araçları üretimi için kuracağı tesislerin ÇED süreci başladı.
Bervin Tanrıverdi‘nin Birgün’ de yer alan haberine göre, Sakarya Çevre İl Müdürlüğü ile BMC Otomotiv Firması yetkilileri önceki gün İhsaniye Köyü’nde düzenlenen Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu ve AKP’li muhtarların da katıldığı ÇED toplantısında, yapılması planlanan otomotiv fabrikası hakkında bilgi verdi.
SAVAŞ MERAKLILARI
BMC Otomotiv Şirketi yetkilileri Karasu’da kurmayı planladıkları savunma sanayi araçları üretimi tesisi ile ilgili hazırladıkları çalışmaları sundu. Gerçekleştirilen sunumun ardından BMC strateji sorumlusu Sadık Yamaç’ın, “Üretilecek olan araçlar TOMA, Akrep ve Kirpi. Bu araçlar milli araçlarımız olacak ve ihraç edilecek. Yarın öbür gün savaş çıkacak. Bu araçlar bize lazım” sözleri salonda şaşkınlık yarattı.
ORMAN YOK OLACAK
Düzenlenen ÇED toplantısında TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Cemalettin Küçük arazinin otomotiv ihtisas bölgesi ilan edilmesiyle ilgili açılan davanın devam ettiğini hatırlatarak, firmanın ve il çevre müdürlüğünün gerçekleştirdiği toplantının Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti. Küçük, ÇED iptalini yazılı ve sözlü belirtti. Tüm uyarılarına rağmen toplantı devam ederken, Küçük toplantıyı terk etti.
Kurulacak olan fabrikanın çevreye vereceği tahribatı BirGün’e değerlendiren Küçük, “Acarlar Gölü ve longoz ormanlarını yakınında kurulmak istenen endüstri yapı ve tesisler bu alanların ekolojisini yok edecek. Biz sanayileşmeye değil; yanlış yerde, yanlış koşullarda sanayileşmeye karşıyız” dedi.
‘SAHİP ÇIKACAĞIZ’
İhsaniye Köyü sakini olan Bülent Ülkü ise, “1998 yılından beri aynı bölge için açtığımız davalar devam ediyor. İhsaniye kumullarının eşi benzeri yok. Doğanın katledilmesine izin vermeyeceğiz. Bu davanın da bekçisi olacağız” diye konuştu.
Karasu sakini bir genç ise, “Doğduğum, büyüdüğüm bölgenin doğasının bozulmaması için elimden ne geliyorsa yapacağım. Ayrıca ben bir genç olarak burada TOMA gibi araçların üretilmesini istemiyorum. Ben daha fazla insana zarar verilmesini istemiyorum” diye konuştu.
ÇED TOPLANTISI HUKUKSUZ
TMMOB tarafından Sakarya Valiliği Çevre İl Müdürlüğü’ne ÇED toplantısının iptali için sunulan yazıda, “Arazinin endüstri bölgesi ilan edilmesi kararına açtığımız davalar ortadayken sonuç beklenmeden ÇED toplantılarının yapılması hukuka aykırıdır” denildi.