Haberdar
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Haberdar
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa ÇEVRE

Kuraklık İspanya'nın 'Avrupa'nın bahçesi' unvanını elinden alabilir mi?

2022-08-31
Kuraklık İspanya'nın 'Avrupa'nın bahçesi' unvanını elinden alabilir mi?
Share on FacebookShare on Twitter

“Şunlara bak” diyor çaresizce: “Bu mevsimde hasada hazır zeytinlerle dolu olmaları gerekiyor ama boşlar. Ve bu, önümüzdeki yıl süpermarketlerde satılacak olan zeytin yağını üreteceğimiz mahsül.”

 

Güney İspanya’ya kadar uzanan zeytin ağaçlarıyla dolu verimli ovalar, bu ülkenin küresel zeytin yağı arzının yaklaşık yarısını tedarik ederek dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi olmasını sağladı.

 

Ancak İspanya tarihinde kaydedilen en şiddetli kuraklık nedeniyle “yeşil altın” giderek daha ender rastlanır hale geliyor. Bu yılın rekoltesi şimdiden yaklaşık üçte bir oranında düştü – ve hâlâ yağmur belirtisi yok.

 

İspanya’nın tüm yağ üretiminin yarısını yapan Jaén eyaletindeki Interóleo fabrikasında, zeytin yağları “İspanya’da üretilmiştir” etiketleri yapıştırılmak üzere konveyör bandından geçerek cam ve plastik şişelere püskürtülüyor.

 

Ancak İngiltere dahil çok sayıda ülkeye ihracat yapan tesis, üretimin düştüğüne; fiyatların yükseldiğine ve durumun küresel gıda krizini şiddetlendirdiğine tanık oluyor.

 

İspanya için hayati önemdeki sektörün tehlikede olduğuna inanan kooperatif başkanı Juan Gadeo, “Zeytin yağı alıcıları geçen yıla göre zaten üçte bir oranında daha fazla ödüyorlar – kuraklık fiyatları daha da artıracak” diyor ve ekliyor: “Rekoltedeki düşüşle birlikte bazı işçileri işten çıkarmak zorunda kalabiliriz. Aramızda depresyon ve belirsizlik hissi hakim. Bir yılı daha böyle geçirmemiz tam bir felaketle sonuçlanabilir.”

 

Son araştırmalar İber yarımadasının bazı bölümlerinin son 1.200 yılın en şiddetli kuraklığını yaşadığını gösteriyor ve tarım sektöründe de benzer bir tablo var.

 

İspanyol çiftçiler, Ukrayna savaşının etkisiyle ayçiçek yağı arzında yaşanan düşüşü dengelemek için yılın başından beri daha fazla ayçiçeği ekiyorlar.

 

Ancak güneşe tapan bir çiçeğin de yağmurun kutsamasına ihtiyacı var. Kuraklık yüzünden ne ayçekirdeği ne de yağı yetişiyor, sadece bir yığın buruşmuş ekin var.

 

Isabel Villegas, sıcaktan kavrulmuş tarlalarından ölü ayçiçekleri koparırken yeniden ekim yapıp yapmayacağını şu sözlerle anlatıyor:

 

“Yıl sonuna kadar yağmur yağmazsa, daha fazla ekim yapmanın bir anlamı yok. Bu, hasat yapılmadan toprağa para gömmek gibi olur. Şimdilik yağmur yağması da beklenmiyor.”

 

Küresel Kuraklık Gözlemevi’nin yakın tarihli bir raporu, Avrupa’nın son 500 yılın en şiddetli kuraklığını yaşadığı sonucunu paylaştı.

 

Kıtadaki birçok ülke orman yangınları ve sıcak hava dalgalarıyla mücadele ederken İspanya özellikle bu iklim olaylarından kötü etkilendi.

 

Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemine göre, İspanya’da bu yıl 270 bin hektardan fazla alan yandı.

 

Aşırı sıcaklık ve yağış eksikliği, İspanya’nın doğal su rezervlerinin seviyelerinde çarpıcı bir düşüşe yol açtı. Güneydeki Malaga yakınlarındaki Vinuela rezervuarı, kapasitesinin yüzde 10’unun biraz üzerinde.

 

Ülkenin diğer bölgelerinde nehirlerdeki su buharlaştıkça, uzun zamandır suların altında gömülü olan ortaçağ kıyı köyleri ortaya çıktı.

 

İspanyol hükümeti su kıtlığı çözümüne katkıda bulunması amacıyla okyanus suyunu arıtan tesislerinin kapasitesini ve sayılarını artırıyor.

 

Almeria sahil kasabasının yanındaki Campo de Dalias’ta, deniz suyunun pompalandığı mağaraya benzer tesise götürüldük.

 

Çekilen suyun yarısının tuzu arıtırılırken diğer yarısı ilave tuzu emmek için kullanılıyor ve çevreye zarar vermeden okyanusa geri bırakılıyor.

 

Tesis her gün 90 bin metreküp temiz su üretiyor, ancak dört yıl içinde bu miktarın yaklaşık 130 bin metreküpe çıkarılması istendi.

 

Tesisin etrafındaki alanlar, meyve ve sebzelerin üretildiği seralarla çevrili.

 

Arıtma tesisinde üretilen suyun yarısı buradaki mahsulleri sulamak için kullanılıyor. İspanya, Avrupa Birliği’ndeki diğer tüm ülkelerden daha fazla meyve ve sebze üretiyor.

 

Bazı bilim insanları bu üretimin sorunun bir parçası olduğunu savunuyor: “Akut su kıtlığı çağında, bu ülke artık ‘Avrupa’nın bahçesi’ olmayı kaldıramıyor.”

 

Yeni Su Kültürü Vakfı’ndan Julia Martinez, “İspanya’da tarımsal sulama yapılan toplam alan miktarı son on yılda hem yasal hem de yasadışı olarak arttı” diyor. Martinez, ülkenin mevcut su yönetimi modelinin sürdürülemez olduğuna inanıyor:

 

“Arazinin sulanması tüm su kaynaklarının yüzde 85’ini tüketiyor. Geriye kalan yüzde 15’lik kısım ile, bazıları daha yüksek önceliklere sahip olan su ihtiyaçlarının tamamını karşılamak mümkün değil.

 

Dengeyi değiştirmedikçe nehirlerimizin durumunu iyileştiremeyiz veya iklim değişikliğine uyum sağlayamayız.”

 

Çatlamış topraklar, kurumuş nehirler, kurumuş mahsuller: İspanya’nın zengin toprakları, insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim acil durumu nedeniyle yoksullaşıyor. Bunun gezegenimize ve cebimize maliyeti giderek artıyor.

 

Ve Endülüs’ün güzel ama sıcaktan kavrulmuş ovalarında hala yağmur beklenmiyor.

 

KAYNAK: BBC TÜRKÇE

ShareTweetShare
Önceki Haber

Kolin İnşaat, rüşvet iddialarına yönelik sessizliğini bozdu

Sonraki Haber

Perinçek: Hz. Muhammed’den çok ileri bir noktadayız

BENZER HABERLER

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Anadolu leoparının iki ayrı bölgede daha görüntülendiğini söyleyerek görüntüleri paylaştı.
ÇEVRE

Bakan Kirişci: Anadolu leoparı iki ayrı bölgede yeniden görüntülendi

2023-01-26
Manisa'da yüzde 98,18'i kuruyan Marmara Gölü'ndeki balıkçı kooperatifine çıkarılan kira, vergi ve SGK primi gibi 322 bin 800 TL'lik borcun 41 bin TL'lik kısmı için Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nce gönderilen ödeme emrinin iptaline yönelik açılan ve davacılar tarafından Türkiye'nin ilk iklim davası olarak anılan davada karar çıktı.
ÇEVRE

Türkiye’nin ‘ilk iklim davası’ olarak anılan Marmara Gölü davasında karar çıktı

2023-01-26
Beyşehir Gölü'nde su seviyesi her geçen gün azalıyor. Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, gölün can çekiştiğini ve su seviyesinin minimum kotun altında olduğunu belirtti.
ÇEVRE

Beyşehir Gölü’nde su seviyesi minimum kotun altında: Göl can çekişiyor

2023-01-25
Çevrecilerin “(T)alan Başkanlığı” adını verdiği ve yapılaşmayı hızlandırarak Uludağ’ın doğasını tahrip edeceğini savunduğu Uludağ Alan Başkanlığı kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
ÇEVRE

Uludağ Alan Başkanlığı: Çevrecilerin ‘yapılaşmayı hızlandıracak’ dediği kanun teklifi yasalaştı

2023-01-19
Araştırmacılar, dünyanın en büyük petrol şirketlerinden ExxonMobil'in, iklim değişikliğinin dünyanın ısınmasına neden olacağını, 1970'lerde 'başarıyla' öngördüğünü iddia ediyor.
ÇEVRE

Petrol devi ExxonMobil, iklim değişikliğini ‘1970’lerden beri öngörüyordu’

2023-01-13
Yeni bir çalışma, yunusların denizlerdeki gürültü kirliliği sebebiyle birbirlerine seslerini duyuramadığını ve anlaşmakta zorlandıklarını ortaya koydu.
ÇEVRE

Yunuslar denizlerdeki gürültü kirliliği sebebiyle birbirlerine “bağırmak zorunda kalıyor”

2023-01-13
Sonraki Haber
Perinçek: Hz. Muhammed’den çok ileri bir noktadayız

Perinçek: Hz. Muhammed’den çok ileri bir noktadayız

Son şampiyon Raducanu'dan ABD Açık'a erken veda

Son şampiyon Raducanu'dan ABD Açık'a erken veda

Cumhurbaşkanı Danışmanı Korkmaz Karaca'dan istifa sonrası ilk açıklama: Kimin elinde hangi bilgi, belge varsa savcılığa versin

Cumhurbaşkanı Danışmanı Korkmaz Karaca'dan istifa sonrası ilk açıklama: Kimin elinde hangi bilgi, belge varsa savcılığa versin

Please login to join discussion
Haberdar

Gerçekler Sadece Gerçekler

MENÜ

  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR

Gerçekler Sadece Gerçekler